NOVI KLUPSKI FESTIVAL

‘Ne koljemo ovce u pjesmama, no to ne znači da smo bez kičme i stava‘

Bend LHD su kustosi

 Krešimir Nilić
‘Off The Grid Festival‘ u Vintage Industrial Baru (27.12.) kurira sastav LHD. Nastupa i bend Melewai, koji ima zanimljiv manifest

U svijetu nije neuobičajeno da neki glazbeni izvođač ima i ulogu kuratora nekog (klupskog) festivala ili dijela programa nekog open-air festivala, a to će učiniti i LHD, odnosno Lada, Hrvoje i Dinko koji su nekoć tvorili The Bambi Molesters čiji je također nekadašnji član Dalibor Pavičić nastupio sa sastavom The Strange u serijalu rođendanskih koncerata Vintage Industrial Bara.

Mjesto je i ovaj put isto, Vintage industrial Bar, ali koncept je drugačiji. Umjesto četiri sastava u četiri večeri Lada, Hrvoje i Dinko organiziraju prvi i nadam ne posljednji “Off The Grid Festival” na kojem će 27. prosinca nastupiti njihov sastav LHD, pa Šumski u kojem bas svira (voditelj Močvare) Kornel Šeper te novajlije Melewai i iskusniji mađarski Psycho Mutants.

“Off The Grid Festival” dobio je ime po debiju sastava LHD koji je uz “Kolobare” Šumskih bio ponajbolji album 2022. godine. Nažalost, moje mišljenje nije dijelila većina drugih glazbenih kritičara, ali nema veze jer magičan i hipnotičan “Off The Grid” bio je početak nove lijepe glazbene odiseje s mjerom za ukus koja je krasila The Bambi Molesterse ili koja krasi The Strange. U perfektnoj produkciji producenta Svena Pavlovića čuli smo lelujavu i senzualnu, ali mjestimice i bučniju i žešću mješavinu garage-rocka, psihodelije, surf-rocka, exotica-lounge te mediteranskih i afričkih utjecaja. Uživo LHD zvuče jednako dobro. https://youtu.be/P3BlnVfbrYA?si=cbz6IceG-C9HC-Gm

“Kolobari” Šumskih, pak, stvorili su poznavatelji Krautrocka i Afrobeata te malog mora široj publici nepoznatih glazbenih stilova, a koji vole improvizirati na “zadanu temu”. Također mantričnim i hipnotičnim muziciranjem mogu slušatelja dovesti u stanje ugodnog transa iz kojeg ga bude glasnijim kraćim pasažima i poletnim melodijama, ali i čemernim mislima. “Budućnost još čeka nas”, pjevaju Šumski jer prošlost u kojoj smo maštali o toj budućnosti sada izgleda progresivnije i naprednije od onoga što smo dobili i što ćemo dobiti; sagledamo li stanje svijesti ljudi te obrasce društva i svijeta u kojima se koprcamo poput kitova na suhom. Ono što također povezuje LHD i Šumske, osim što LHD često nastupaju i u Močvari, činjenica je da su oba sastava na svoj način “neumreženi” i da žele takvima i ostati pa je i to potka “Off The Grid Festivala” kao jednovečernje smotre “neumreženih” glazbenih izvođača, ali i potencijalno svih onih kojima se gadi "afera Mreža".

Stoga o Melewai ne znam puno, ali mi se dopada ono što čujem na njihovoj bandcamp stranici jer izvode elegantan psihodelični surf-rock isprescijecan dream-popom i americanom, a djevojka koja u tom triju svira bas i pjeva ima seksi i kul glas. A duhovit im je i “manifest”, zapravo pojašnjene onoga što rade, kojeg prenosim u skraćenom izdanju: “dodajemo stvari na bandcamp kako nam život i okolnosti dopuštaju, ne sviramo pjesme o vodi nego pjesme vode, draži su nam Indijanci od svih stupid white men kauboja i džankija, ne koljemo ovce u pjesmama što ne znači da smo bez kičme i stava, surf u lijepoj našoj popularan je otprilike kao mlako pivo”.

I za kraj ove najavice, kultni mađarski underground band Psycho Mutants prvi put nastupa u Hrvatskoj, a njihov novi album “Motherland” zvuči onako kako je i istaknuto u opisu. Poput mješavine stilova Crime and the City Solutiona koji su nedavno nastupili u Vintageu, Gallon Drunka koje bih rado ponovo vidio i čuo u Zagrebu sa ili bez Lydije Lunch s kojom su nastupili 2009. godine, Jack The Rippera i The Gun Cluba čijem je pokojnom lideru u okviru The Jeffrey Lee Session Projecta na ovogodišnjem tribute albumu “The Task Has Overwhelemed Us” počast odao i Chris Eckman koji je s The Strange nastupio u serijalu rođendanskih koncerata Vintage Industrial Bara. Eto, sve se može umrežiti, a cijena pristupa u ”neumrežene” iznosi 12 eura u pretprodaji te 16 eura na dan koncerta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:17