AMAZONKE

Nazvane su prema skupini ratnica i lovkinja na slonove. Danas se bave ženskim pravima, temom spolnog obrezivanja djevojaka...

Les Amazones d‘Afrique, Charlton Park, Malmesbury

 Cpuk/Avalon/Profimedia/Cpuk/avalon/profimedia
U odličnoj produkciji Jacknife Leeja, koji je radio i s U2 i s Taylor Swift, nude glazbu kakvu ćete teško naći na starom Zapadu.

Afriku treba držati pri uhu ako vam je stalo do vibrantne glazbe kakvu nudi i ženski kolektiv Les Amazones D’Afrique kojeg od albuma do albuma u raznim postavama čine istaknute glazbenice iz Zapadne Afrike. Kroz sastav su prošle i sworld music zvijezde poput Mariam Doumbia (iz malijskog dua Amadou & Mariam), Oumou Sangare i Angelique Kidjo, a naziv je uzet prema skupini Dahomey Amazons iz 17. stoljeća koju su tvorile samo ratnice i lovkinje na slonove. Danas su problemi drugačiji pa se Les Amazones D’Afrique bave temama poput ženskih prava, spolnog obrezivanja djevojaka, ratovima koji haraju Malijem i susjedstvom, opresijom korumpiranih vlasti (zvuči poznato, zar ne?) i tome slično. No ono najzadivljujuće je što u odličnoj produkciji Jacknife Leeja, koji je radio i s U2 i s Taylor Swift, ove zapadnoafričke dame nude glazbu kakvu ćete teško naći na starom Zapadu. Uz tradicionalne instrumente poput kore koje žene nisu smjele svirati, udaraljke, ali i sintisajzere i ritam-mašine, od funka i electro-popa preko Afrobeata do zapadnoafričkog folka i korijena gospela, Les Amazones D’Afrique oduševljavaju eklektičnim kombinacijama melodija, napjeva, glasova, ritmova i transponiranjem slušatelja u drugačiji glazbeni svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 02:53