Elitni vokalisti

Najbolji operni pjevači ujedinili se u sastav Sv. Blaž. Nastupit će u Lisinskom na 100. rođendanu Franje Tuđmana

Zagreb, 100522.
Kordunska.
Vokalni ansambl Sveti Blaz, sastavljen od najboljih opernih pjevaca Roko Radovan, Domagoj Dorotic, Ivo Gamulin Gianni, Ljubomir Puskaric, Ozren Bilusic, Luciano Batinic, Toni Nezic.

 Ivana Nobilo/Cropix
Puškarić: ‘Hrvatska trenutno nema vokalni ansambl visoke kvalitete koji može prigodno nastupati, a mi smo ga osnovali da popunimo tu prazninu‘

Izabrano društvo iz redova ponajboljih hrvatskih opernih pjevača, prvaka Opere, nacionalnih prvaka Opere, istaknutih zborista te perspektivnih studenata Muzičke akademije odlučilo je nedavno osnovati prvi krajnje elitni vokalni ansambl u Hrvatskoj.

Tenori Domagoj Dorotić, Roko Radovan i Ivo Gamulin, bariton Ljubomir Puškarić, bas-bariton Ozren Bilušić te basovi Toni Nežić i Luciano Batinić članovi su sastava koji nosi ime Hrvatski vokalni ansambl Sveti Blaž. Ime je iz dvostrukog razloga, u toj donjogradskoj župi sastav će imati probe te ponekad sudjelovati u liturgijskom pjevanju, a sv. Blaž ujedno je zaštitnik pjevaču najbitnijeg organa - grla. Afirmirani školovani pjevači u svojim četrdesetima i oni koji će to tek postati, kojima je danas dvadeset i nešto, svoj prvi nastup imat će na obilježavanju 100. rođendana Franje Tuđmana u dvorani Lisinski 14. svibnja. Tamo će Sv. Blaž pjevati hrvatsku himnu, "Zemlju dide mog" i "Croatio, iz duše te ljubim". Iskusni momci iz opere kažu kako je misija osnivanja vokalnog ansambla njegovanje hrvatske glazbene baštine i tradicije na profesionalnoj i pjevački uzornoj razini, a uz drugačiji glasovni i interpretacijski pristup. Vokalni ansambl Sv. Blaž bit će a cappella sastav, kakav se na hrvatskim pozornicama još nije čuo, a najavljuju da su u planu i nastupi s uglednim gostima.

- Sv. Blaž postavit će nove izvedbene standarde. Djelovat ćemo kroz kulturnu promidžbu zemlje u inozemstvu, promidžbu gospodarstva te kroz dobrotvorne ciljeve - najavljuje Ivo Gamulin Gianni, tenor Opere HNK Zagreb, napominjući da cilj ovog a capella sastava nikako nije da bude nelojalna konkurencija klapskim pjevačima na festivalu u Omišu. Ljubomir Puškarić, najcjenjeniji bariton u zemlji i trenutno najtraženiji Nikola Šubić Zrinjski, kaže da su majstori pjevači mjesecima razgovarali o tome da osnuju svoj sastav.

image


Vokalni ansambl Sveti Blaž

Ivana Nobilo/Cropix

- Hrvatska trenutno nema vokalni ansambl visoke kvalitete koji može prigodno nastupati, a mi smo ga osnovali da popunimo tu prazninu. Ponudit ćemo nove, svakako ne jednodimenzionalne aranžmane te repertoar domaće glazbe uključujući tradicionalnu i baštinsku, starogradsku, sakralnu, a pojavi li se takav naručitelj, pjevat ćemo i ono što je naš primarni fah - operu - najavljuje Puškarić. Ozren Bilušić, prvak HNK, strastveni poklonik automobila marke Alfa Romeo, ansambl vidi kao odmak od svakodnevice verdijanskih, pučinijevskih, mocartovskih, rosinijevskih, Zajčevih i drugih partitura.

image

Vokalni ansambl Sveti Blaž

Ivana Nobilo/Cropix

- Cilj je uključiti u priču i mlađe kolege, u svrhu njegovanja višeglasja - kaže Bilušić. Kada zbog obveza u operi neki od članova budu odsutni, na raspolaganju će ansamblu biti pjevači mlađe generacije - Filip Filipović, Marin Čargo i Benjamin Šuran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 21:36