ROĐENDAN KARIJERE BASA ČIKEŠA

NACIONALNI PRVAK OPERE U 30 godina miljenik nacije, žena i veliki gurman otpjevao je više od pola Verdijeva opusa

Ivica Čikeš
 Vojko Bašić / CROPIX
 

Verdijeva opera “Lombardijci”, punog naziva “Lombardijci u prvom križarskom pohodu” (I Lombardi alla prima crociata), prigoda je kojom će splitski HNK 27. ožujka proslaviti tri desetljeća rada najpoznatijeg verdijanskog basa u zemlji. Rijetko koji bas ušao je u glazbenu legendu i red miljenika grada i nacije kao Ivica Čikeš, čiji je vrhunac karijere bio u njujorškom Carnegie Hallu, kad je pjevao Verdijev “Requiem”.

Nova uloga

Operni debi Čikeš je u splitskom HNK imao 1992., pjevajući ulogu Markiza D’Obignyja u Verdijevoj “Traviati”. Četiri godine kasnije, mnogi ga pamte iz zagrebačkog HNK, kad je stao uz mnogo iskusniju Ružu Pospiš-Baldani kao toreador, kao Escamillo, čiji je glas mogao šarmirati jednu svjetsku Carmen. Od danas pa unatrag prema 90-ima, Čikeš je “pojeo” gotovo cijelog poznatijeg Verdija, više od pola skladateljeva opusa. Samo u Verdijevu repertoaru na domaćim pozornicama, osim Markiza iz “Traviate”, pjevao je Sparafucilea u “Rigolettu”, Ferranda u “Trubaduru”, Zaccariju u “Nabuccu”, De Silvu u “Ernaniju”, Ramfisa i velikog svećenika u “Aidi”, de Procidu u “Sicilijancima”, Banca u “Macbethu”, Lodovica u “Otellu”, Fiesca u operi “Simon Boccanegra”, Waltera u “Luisi Miller”, Atillu u “Atilli”, Filipa II. u “Don Carlosu”, bio je Padre Guardiano u “Moći sudbine”. “Lombardijce” je prvi put pjevao 1994. kao Pirro, a sad je Pagano.

split,140701
neli manuilenko i ivica cikes u operi atila
snimio:jakov prkic
-kul-
Jakov Prkić

Batinićeve želje

Jedan od rijetkih hrvatskih baseva kojeg Ivica Čikeš želi spomenuti sa samim sobom u istoj rečenici jest nacionalni prvak HNK Zagreb Luciano Batinić koji je kolegi ovom prigodom preko novina poželio svako dobro.

- Kao kolege približno istog faha, uvijek smo izvrsno surađivali, naš odnos za splitskih i zagrebačkih suradnji može biti primjer svima koji surađuju na sličan način. Iznimno ga cijenim... Sretno, Ivica! - rekao je Luciano Batinić.

Split,0403220.
HNK Split.
Proba opere Lombardijci.
Na fotografiji: Jure Bucevic ravnatelj Opere i Ivica Cikes.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / CROPIX
Jure Bučević, ravnatelj Opere i Ivica Čikeš

U “Lombardijcima” će se u ostalim ulogama pojaviti Špiro Boban, Vinko Maroević, Joško Tranfić, Branka Pleština Stanić i Vlatko Belas. Mladi je Verdi, ponesen domoljubljem i mladenačkim entuzijazmom u jeku Risorgimenta stvorio snažnu, nježnu, pobožnu operu, čiji je dirigent Ivo Lipanović, a redatelj Robert Bošković.

Dan uoči premijere, 26. ožujka u foyeru splitskog HNK bit će otvorena prigodna izložba Ivica Čikeš - u slici, riječi i tonu autora Siniše Vukovića. Bit će izložene fotografije iz brojnih predstava nekoliko originalnih kostima, nagrade. Bit će emitiran i videoisječak iz jedne od mnogobrojnih uloga čovjeka koji je poznat i kao vrsni kuhar, gurman, ljubitelj motora, miljenik žena.

Split , 110708.
Na splitskom Peristilu odrzana je kostimirana proba opere Don Carlos u reziji Petra Selema i pod dirigentskom palicom Ivana Repusica. Opera ce biti premijerno prikazana u programu 54. Splitskog ljeta.
Ivica Cikes nacionalni operni prvak.
Foto: Nikola Vilic / Cropix
- jl specijal -
Nikola Vilić / CROPIX
Ivica Čikeš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 08:27