Kako nastaje "Nabucco"

Nabukodonosor Ljubomir Puškarić vodi nas u backstage nove premijere HNK

Opera ”Nabucco” imat će scenografiju gigantskih dimenzija

 Hnk Promo/
Bivši novinar famoznoga glasa, uoči svoje još jedne naslovne uloge, tako se nakratko vratio svojem starom zanatu

"Nabucco" Giuseppea Verdija, jedna od najčuvenijih opera, prva je operna premijera nove kazališne sezone zagrebačkog HNK. Uoči premijere 28. listopada, backstageom generalne probe predstave - kojom ravna talijanski dirigentski as, čovjek koji je dirigirao u Metu, u Scali, u Boljšoju i u Beču, Pier Giorgio Morandi, te je režira svjetski talijanski redatelj Giancarlo del Monaco - vodi nas ekskluzivno kralj Babilona, Nabukodonosor, odnosno prvak Opere HNK, bariton Ljubomir Puškarić.

Bivši novinar famoznoga glasa, uoči svoje još jedne naslovne uloge, tako se nakratko vratio svojem starom zanatu.

U svojem videu u kojem su iz raznih kutova kazališta prikazane pripreme za operu kojom je, kako je svojedobno rekao sam skladatelj, počela Verdijeva karijera, Ljubomir Puškarić upoznat će nas i s nekim od protagonista, najvećih prvaka hrvatske nacionalne scene.

Naime, novi zagrebački šef dirigent Pier Giorgio Morandi zamislio je premijeru u svehrvatskoj postavi, pa tako, uz Ljubomira Puškarića, sopransku ulogu Abigaille u petak pjeva Kristina Kolar, Zaccariju Luciano Batinić, Ismaelea Domagoj Dorotić, te su u drugim ulogama Emilija Rukavina, Ivo Gamulin Gianni, Tamara Franetović Felbinger i Siniša Štork.

Hrvata je i u drugim postavama u kojima će se, uz ostale, pojaviti Ozren Bilušić, Ivica Čikeš, Sofia Ameli Gojić, Filip Filipović, Adela Golac Rilović i Tvrtko Stipić.

180 godina nakon praizvedbe "Nabucco" se smatra kanonskim naslovom, a Va pensiero, Zbor Židova, jedan je od najvećih klasičnih hitova, koji dva stoljeća poslije ima širu simboliku od babilonskog sužanjstva, to jest alegorija je svih i svakojakih ropstava u povijesti čovječanstva.

Verdija je kao velikog rodoljuba potaknuo prizor u kojemu zarobljeni Židovi na obalama Eufrata čeznu za dalekom domovinom, pa je u samo jednoj noći napisao zborsku ariju Va, pensiero, sull‘ali dorate/Poleti, misli, na krilima zlatnim.

Taj je refren poslije praizvedbe djela izašao na talijanske ulice kao revolucionarna himna, a do danas se s njime redovito izlazi na bis u mnogim opernim kućama diljem svijeta. Zagrebačkom režijom "Nabucca", u koju je utrošeno više od 300 metara tkanine, bit će, između ostalog, kostimski sugerirano hrvatsko i pitanje svih drugih malih naroda u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:09