Kvadratrura

Melanija Pović Jagarinec: U jazz sam zaronila jer su mi rock i punk monotoni i predvidljivi

Melanija Pović Jagarinec uređuje emisiju koje ne samo da bilježi, nego i stvara hrvatsku jazz scenu

 Ivan Posavec/
"Svijet jazza", emisiju koju uređuje na HTV3, upravo je proslavila svoje 100. izdanje, koncertom grupe Reel Problems u Močvari

Što je to hrvatska jazz scena? Čine li je jazz klubovi, muzičari ili publika? Što iza svega toga ostaje? Melanija Pović Jagarinec urednica je jazz emisija na HRT-u. Zanat je pekla kod Žarka Černjula, a kad je otišao u penziju, nastavila je raditi njegovo "Vrijeme je za jazz" i 2017. pokrenula još jednu emisiju, "Svijet jazza". Danas, treći TV program HRT-a emitira više od četiri sata jazza tjedno. "U jazz sam zaronila jer su mi rock i punk postali monotoni i predvidljivi", kaže Melanija. "U jazzu nalazim iznenađenja. To je muzika koja se stvara pred vašim očima."

Puno je glazbenih urednika na televiziji, ali malo tko poznaje tako dobro scenu kojom se bavi kao Melanija koja ne samo da prati one koji se jazzom u nas bave, nego se s njima i druži i pažljivo osluškuje što se događa. Tako je, zamislivši "Svijet jazza" kao kroniku naše jazz scene, u posljednjih pet godina uspjela pokriti sva najvažnija događanja i uz to prepoznati jazz kao temu na drugim područjima, u kazalištu, na filmu, u književnosti, fotografiji i slikarstvu.

"Imam osjećaj da se oko emisije stvorila grupa ljudi, glazbenika mlađe i srednje generacije, koja nas podržava i koja shvaća da tako nastaje trajna arhiva onoga što se događa na našoj jazz sceni", kaže Melanija koja se sprema emitirati već gotovu emisiju o grupi Chui i njihovu projektu sviranja uživo na nijemi film, ali i o gostovanju sjajnog američkog trombonista Marshalla Gilkesa koji je gostovao kod Jazz orkestra HRT-a.

Ovaj tjedan, u sklopu "Deset godina Trećeg!", "Svijet jazza" slavio je stotu emisiju, pa je organiziran veličanstven koncert grupe Reel Problems u zagrebačkom klubu Močvara, uz izravni prijenos na HRT-u. Ponajbolju hrvatsku jazz grupu tako je konačno vidio i čuo najširi auditorij, a Močvara s prvim TV prijenosom u svojoj povijesti polako postaje sve sigurniji novi poligon za jazz u Zagrebu. Još jednom se potvrdilo da "Svijet jazza" ne samo da bilježi, nego i stvara hrvatsku jazz scenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:34