GLAZBENA PREPORUKA

Ludo zabavna španjolska verzija starog albuma mog ‘jesenjeg‘ junaka Elvisa Costella

Elvis Costello
 ictoria Jones/POOL/AFP
¨Spanish Model¨ zvuči poput zagubljenog latin-rock klasika ili kolekcije nama nepoznatih singlova južnoameričkih new wave izvođača

Kad god posljednjih desetak godina stigne jesen, uhvati me neodoljiva potreba da slušam nešto od glazbe koju sam kao klinac otkrio davno minulih jeseni. Jedan od tih mojih ¨jesenjih¨ junaka je i Elvis Costello čiji me prvi album ¨My Aim Is True¨ (1977.) toliko oduševio u jesen ¸1979. godine da sam narednih nekoliko godina stajao s nogama ¨u iks¨, onako kako je Elvis stajao na naslovnici te ploče. I taman kad me neki dan uhvatila potreba da si na gramofonu zavrtim neki od starih albuma Elvisa Costella, upalo mi je u oko da jedan od meni najdražih kantautora ima ¨novi¨ album pod nazivom ¨Spanish Model¨.

Već mi je iz retuširane naslovnice bilo jasno da je posrijedi Costellov stari, drugi album ¨This Year's Model¨(1978.) koji iz nekog razloga tada nije bio licencno objavljen u nas, ali sada izdan bez njegova glasa.

Naime, Costello je 2018. godine radio na remasteringu tog albuma i za tu potrebu uz davno snimljenu glazbu Attractionsa snimio ¨This Year's Girl¨u duetu s Natalie Bergman. Toliko mu se dopao taj spoj stare svirke njegovih Attractionsa i novosnimljenih vokala da je došao na totalno ludu ideju da pjesme s onodobnog engleskog, američkog i australskog izdanja albuma ¨This Year's Model¨ povjeri plejadi nama uglavnom nepoznatih latin-rock pojevača i pjevačica. Rezultat je mogao biti grozan, nešto poput španjolskih karaoke verzija Costellovih pjesama ili bizarnog tematskog natjecanja na nekom hispanskom The Voiceu, ali nije. Vraćajući se praksi iz 50-ih i 60-ih, kad su bendovi s raznih strana svijeta na svojim jezicima izvodili rane američke i britanske rock & roll standarde, Costello je postigao da ¨Spanish Model¨ sa starom, ali i danas svježom svirkom Attractionsa i nadodanim pjevanjem na španjolskom, sjajno uklopljenim u finalni miks, zvuči poput kakvog zagubljenog latin-rock klasika ili kolekcije nama nepoznatih singlova južnoameričkih new wave izvođača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:26