KONCERT

Lovro Pogorelić nastupom otvara 22. PagArt Festival 1. kolovoza

1. kolovoza će u crkvi Sv. Frane izvesti “Transcendentalne etide” Franza Liszta, čije riječi citira kao uvod u ovogodišnje izdanje festivala

PagArtFestival i ovoga ljeta priređuje “koncerte ozbiljne glazbe u ozbiljnoj izvedbi, za ozbiljnu publiku”.

Iako su pojedini lokalni mediji pisali da se festival zbog situacije s koronavirusom neće održati, riječ je o dezinformaciji - sve je spremno za njegovo 22. izdanje, koje se održava u razdoblju od 1. do 12. kolovoza, a na programu ima četiri koncerta.

- Uz Novaljski trijatar, ovo je jedini umjetnički program koji će se ove godine održavati na području grada Paga. Osim toga, prvi smo koji su počeli s umjetničkim događanjima u starom gradu Pagu - kaže nam Nina Pogorelić, koja uz Lovru Pogorelića, rođenog Pažanina, organizira festival.


Upravo će pijanist Lovro Pogorelić, utemeljitelj i umjetnički direktor festivala, otvoriti program. 1. kolovoza će u crkvi Sv. Frane izvesti “Transcendentalne etide” Franza Liszta, čije riječi citira kao uvod u ovogodišnje izdanje festivala: “Nisam komponirao svoja djela kao što neki oblače odijelo za misu... radije oživotvoreći ih iz istinskog žara vjere mog srca, kao što sam osjećao od svog djetinjstva”.


Proslavljeni bas-bariton Krešimir Stražanac i pijanist Danijel Detoni 4. kolovoza izvest će “Zimsko putovanje” Franza Schuberta, također u renesansnoj crkvi Sv. Frane. - Iznimna nam je čast ugostiti Krešimira, koji ima zavidnu svjetsku karijeru.


‘Zimsko putovanje’ je jedno od najtežih velikih djela za solo pjevače, a Krešimira smo još prije dvije godine pitali bi li za nas spremio taj program. On je s oduševljenjem prihvatio, a, kako je riječ o velikoj stvari, taj se glas i čuo, pa je tu numeru već izveo na Dubrovačkim ljetnim igrama. A sada ćemo je čuti i kod nas - kaže nam Nina Pogorelić.


Inače, PagArtFestival uživa financijsku podršku Ministarstva kulture, Turističke zajednice Grada Paga, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije, brojne privatne donacije i gostoprimstvo Župnog ureda grada Paga. Odvija se u produkciji i organizaciji Umjetničke organizacije “Lovro&Nina”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:44