NEOBIČNA SURADNJA

Lascivni san, bračni par i tri žene: Pogledajte spot za pjesmu Kolega, koju potpisuje projekt Dvaput

Dvaput
 

 Jovan Kliska
Projekt Dvaput na sceni je oduševio singlom Zaboravim na sve kad vidim kako plešeš koji se pojavljuje na kompilaciji Femme nouvell

Bračni par kreativaca i tri žene koje pomiču vlastite granice - tako bi se mogao opisati novi uradak projekta Dvaput koji je svjetlo dana ugledao 6. listopada. Riječ je o pjesmi „Kolega” nastaloj po motivima istinitog događaja, kad je jedan živopisni san pokrenuo salvu smiješnih i bizarnih scena sljedećeg dana na poslu. Autorica teksta Marta Muždalo tada je shvatila da bi cijeli događaj bilo zanimljivo pretočiti u pop pjesmu jer vjeruje da se svi u takvoj situaciji mogu pronaći i da je svima bliska.

Projekt Dvaput na sceni je oduševio singlom „Zaboravim na sve kad vidim kako plešeš“ koji se pojavljuje na kompilaciji Femme nouvelle i tu započinje suradnja s Aquarius Records.

Marta, inače arhitektica, kaže da je motivacija za pokretanje vlastitog glazbenog projekta s Goranom Kuretićem bila želja za potpunom kontrolom nad finalnim zvukom pjesama na kojima je autor, te za stvaranjem platforme na kojoj mogu djelovati prijatelji i suradnici, talentirana ekipa koja trenutno ili nema svoje projekte i bendove s kojima bi stvarala ili se jednostavno želi okušati u nekoj novoj ulozi.

image

Ana Marija Šir

Domagoj Kunić

Muška polovica projekta Goran Kuretić po struci je ton majstor, a glazbom se, kako kaže, cijeli život bavi iz gušta. “Ako postoji kreativna osovina u bendu, obično su to jedna-dvije osobe koje pišu pjesme, a ostali članovi uglavnom sviraju, a rad u projektu Dvaput se od toga razlikuje, jer je ovdje riječ o autorsko-producentskom dvojcu koji je motor cijele priče, koji u fokus stavljaju pojedinu pjesmu i onda sav izvođački angažman podređuju karakteru pjesme, pjesma je ishodište procesa, a otvaranjem suradnje s većim brojem kreativaca značajno se proširuje autorska i izvođačka lepeza, odnosno „bazen“ iz kojeg se grabi. Trenutno mu paše ovakav projekt i oduvijek ga je htio imati, jedino mu je žao što na hrvatskoj sceni ne postoji dovoljno muških vokala koji bi po raznovrsnosti i kvaliteti parirali ženskima, a koji žele i mogu pjevački iznijeti moderan pop zvuk“, kaže.

- Uz zgusnut dnevni raspored teško, odnosno nemoguće je imati bend u pravom smislu riječi, tako da je ova platforma s gostujućim vokalima način da se zaobiđe klasična bendovska forma i sve probleme koje donosi - dodaje Marta Muždalo čija je ljubav prema glazbi gotovo slučajno postala nešto ozbiljnije kad je napisala tekst za pjesmu „Ne daj“, koju je otpjevala Natali Dizdar i koja je postala klasik hrvatskog popa. Nakon toga je povremeno pisala tekstove, i dalje na pojedinim pjesmama na albumima Natali Dizdar, i za Ivanu Starčević u većini njezinih projekata. Ivana je ujedno gostujući vokal na singlu „Zaboravim na sve kad vidim kako plešeš“.

image

Dvaput

Jovan Kliska

Za drugi singl „Zločin” gdje je vokal posudila Nikolina Kovačević - video je radila još jedna arhitektica Jelena Rajčević koja se okušala i u drugim medijima, a trenutno je najviše zaokupljena dizajnom društvenih igara koje uskoro planira izdati u vlastitom aranžmanu. I tu dolazi do zanimljivog preokreta i nastavka suradnje. Naime, arhitektica Jelena je autorica glazbe i gostujući vokal na novom singlu „Kolega”. Na pitanje kako se snašla u ovoj nesvakidašnjoj i zahtjevnoj ulozi odgovara kako joj je bilo vrlo zanimljivo surađivati na ovaj način gdje treba ispoštovati zvuk projekta u kojem gostuješ, a opet dati svoj pečat. Tekst joj se na prvo čitanje jako dopao pa inspiracije nije manjkalo.

Na već spomenutoj kompilaciji Femme nouvelle kao jedna od glazbenih producentica i autorica glazbe sudjelovala je i Ana Marija Šir koja se u Dvaput, kako kaže, zaljubila na prvo slušanje i sama se javila izdavačkoj kući s molbom da napravi remix. Ljubav je potrajala, pa je tako violistica zagrebačkog HNK s Dvaput nastavila suradnju kao remikser i na drugom singlu „Zločin”.

image

Jelena Rajčević

Privatni album

Međutim, kod trećeg je singla došlo do obrata. Tako su arhitektica Marta i violistica Ana Marija dogovorile da će Ana Marija biti autorica video spota za pjesmu „Kolega”. U spotu sama i glumi uz proslavljenog plesača Ognjena Vučinića i napominje kako mu ne može dovoljno zahvaliti, a spominje i ogroman doprinos Domagoja Kunića i Tene Bašić.

- Dvaput je platforma koja je otvorena za sve i tko zna u kojim će se sve ulogama naći dosadašnji i budući suradnici, jedva čekaju iznenaditi sebe i druge - završava Goran Kuretić, autor aranžmana uz Leonarda Klaića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:43