POSLJEDNJE ZBOGOM

Kraj jedne ere: Nakon 57 godina gasi se kultna trgovina u centru Zagreba

Croatia Records
Ploče i kasete proizvedene u zagrebačkoj Dubravi brzo su dolazile do mladih koji su ih odmah mogli vidjeti, doživjeti i kupiti

Zatvara se najstarija prodavaonica ploča na ovim prostorima, a jedno od kultnih zagrebačkih mjesta tiho odlazi u povijest.

Ovo je priča o nekadašnjem Jugotonovom, danas Croatia Recordsovom - Music shopu u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici koji je otvoren 1964. godine, sedamnaest godina nakon osnutka prve diskografske kuće Jugoton u bivšoj državi. Ova zagrebačka prodavaonica više od pola stoljeća bila je i ostala prva adresa za sve koji su htjeli kupiti novu ploču i slušati je kod kuće. Bilo je to mjesto gdje su napokon svi izbliza mogli vidjeti svoje idole. Otvorena je u vrijeme kad smo već imali prvu veliku glazbenu zvijezdu - Ivu Robića, čiji je prvi koncertni album "Jubilarni koncert" objavljen na vinilu 1965. godine - a nedaleko smješten hotel Dubrovnik počeo dobivati obrise kakve danas znamo.

Distributivnu mrežu Jugoton je pažljivo širio pa su nakon zagrebačke svoja vrata otvorile i beogradska te riječka prodavaonica glazbe (1969. godine), a od 1972. ovakve prodavaonice imali su svi veći jugoslavenski gradovi. Ploče i kasete proizvedene u zagrebačkoj Dubravi od tada su brzo dolazile do mladih koji su ih odmah mogli vidjeti, doživjeti i kupiti, bez čekanja da rodbina u Americi ili Italiji pošalje toliko željenu ploču.

image
Želimir Babogredac, današnji direktor Croatia Recordsa (u sredini), s članovima legendarnog rock sastava Grupa 220 koji se 2012. ponovo okupio povodom reizdanja prve rock ploče "Naši dani"
Ante Baćak
image
Music Shop Croatia Records u Bogovićevoj 5
Damjan Tadic/Cropix

Potpisivanje albuma

Gotovo pedeset i sedam godina dućan glazbe u Bogovićevoj bio je prva i izravna veza do diskofila i onih koji su prvom kupljenom pločom postajali strastveni sakupljači ploča, a prodavaonica je vrlo brzo postala mjesto okupljanja i samih glazbenika.

- Kako ne! Ja sam se tamo znala nalaziti s Gabi Novak i Zdenkom Kovačiček - prisjeća se Tereza Kesovija, koja je, kažu nam iz Croatia Recordsa, bila prva zvijezda koja je svojim obožavateljima potpisivala album na promociji u Bogovićevoj.

- Mislim da se radilo o albumu "Stare ljubavi" iz 1976. godine što smo ga moj Đelo Jusić i ja, među prvim domaćim glazbenicima, dovršili u Abbey Road Studiju u Londonu. To su tada bila neka druga vremena, a zahvaljujući tadašnjem direktoru Jugotona Slavku Kopunu točno se znalo tko je zvijezda, a tko zvjezdica i nije se, kao danas, ni pomišljalo da se neka tek propupala tinejdžerica na bilo koji način uspoređuje s jednom Gabi - prisjeća se Tereza kojoj je žao što se zatvara legendarni dućan u Bogovićevoj.

Ponoćna promocija

- Bilo je to kultno mjesto, pomalo tijesno, možda i pretijesno, ali toplo, nekako intimno. Bio je to prostor u kojem su se glazbenici na lijep, kulturan način mogli družiti s publikom. Veliki je hendikep što to sada postaje prošlost - kaže Tereza o dućanu čija su se vrata znala otvarati i u ponoć, a obožavateljima nije bio problem stajati u redu samo da među prvima kupe novu ploču i dobiju autogram. Velika gužva tako je nastala 1995. godine na ponoćnoj promociji albuma "Bez struje (Live At Zekaem)" Parnog valjka čiji su obožavatelji zakrčili cijelu Bogovićevu, a publika se razišla tek oko tri ujutro. Obožavatelji su ispred ovog dućana dočekivali mnoge glazbenike: Tajči, Bijelo dugme, Indexe, Olivera Dragojevića, Dražena Zečića, Jelenu Rozgu, Hladno pivo... Neki od njih, u organizaciji Croatia Recordsa, od 2009. godine imali su i svoje mini koncerte što su ih održali u tzv. galeriji, odnosno na katu same prodavaonice, koja je bila i mjesto ponovnog okupljanja članova legendarnog rock sastava Grupa 220 povodom reizdanja prve rock ploče "Naši dani" 2012. godine.

image
Tajči i Zrinko Tutić 1990.
image
Gužva na susretu s članovima Bijelog dugmeta 1970-ih

Uz Music shop 2015. godine Croatia Records na čelu s današnjim direktorom Želimirom Babogredcem otvara i caffe bar Nova ploča, a brojni glazbenici su sve do pojave korone upravo tu oduševljavali strogi centar Zagreba svojim koncertima uživo. Music shop Nova ploča postaje mjesto na kojem su se promovirali gotovo svi objavljeni albumi, snimale emisije, predstavljali festivali... S obzirom na količinu izdanja i događanja vezanih uz glazbu poput Record Store Daya i sličnih gotovo da nije bilo tjedna u kojem nije bilo svirke uživo.

No, sada se sve mijenja. Digitalno doba i sve veća konzumacija glazbe putem streaming servisa doveli su do novog koraka u povijesti Croatia Recordsa, naše najveće i najstarije diskografske kuće, koja je svoj novi dućan Croatia Records Music shop 29. siječnja otvorila u Gundulićevoj 3, preko puta Hrvatskog glazbenog zavoda, i tako započinje svoje novo poglavlje.

image
Izlog Jugotonova dućana

- Music shop Croatia Records nastavit će s tradicijom dočekivanja svojih velikih zvijezda, a kupcima će i dalje biti na raspolaganju najveći i najzanimljiviji izbor domaće i strane glazbe. Svi istinski zaljubljenici u glazbu, kakav sam i ja sam, doći će na svoje - kaže Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, koji je svoju prvu ploču u životu kupio upravo u dućanu u Bogovićevoj. Bilo je to davnih šezdesetih, a riječ je o albumu Moody Bluesa "Nights in White Satin".

- Kad sam kao klinac iz Slavonije došao u Zagreb u posjet sestrama koje su tu studirale, među prvim pothvatima bila mi je posjeta dućanu ploča u Bogovićevoj u kojem sam se osjećao kao direktor svemira! Zamislite tinejdžera, zaljubljenika u glazbu, kojem je sve to bogatstvo do kojeg nije lako dolazio, bilo na jednom mjestu, nadohvat ruke - prisjeća se Babogredac, koji je uvjeren da promjena adrese dućana neće obeshrabriti neke nove klince da ponove njegovo iskustvo.

S Babogredcem se slaže i Siniša Škarica:

- Ljubiteljima glazbe nikad nije ništa teško, pa tako ni meni sredinom šezdesetih nije bio problem iz Šibenika potegnuti u Zagreb, u nabavku novih ploča - kaže Škarica, i nastavlja:

image
U trgovini su se mogle i preslušati ploče prije kupnje
image
Prodajni pult 1970-ih godina

- U nekadašnji Jugotonov dućan u Bogovićevoj dolazio sam i prije negoli sam se 1966. preselio u Zagreb radi studija. U Zagreb sam tamo odlazio na sjajne svirke VIS-a Bezimeni ili Bijelih strijela, ali, naravno, i u nabavku novih ploča. Prodavaonica u Bogovićevoj, sjećam se, bila je moderno opremljena, prepuna ploča, a kada sam prvi put kročio unutra, imao sam osjećaj kao da sam ušao u trezor s blagom - govori jedan od pionira rock'n'rolla na ovim prostorima, član grupa VIS Magneti i Mi, dugogodišnji urednik u Jugotonu/Croatia Recordsu, veliki poznavatelj povijesti rocka u Hrvatskoj.

Test na slijepo

- Koji sam album prvi kupio u Bogovićevoj? Stvarno se sad ne mogu sjetiti, ali i dan danas pamtim kako sam 1967. godine tamo kupio album Beatlesa, koji je zahvaljujući umješnosti tadašnjeg direktora Jugotona, Slavka Kopuna, istodobno izašao i u nas i u svijetu - govori Škarica, koji je koncem šezdesetih u legendarni dućan glazbe osim kao kupac dolazio i po novinarskom zadatku:

- Kao novinar Pop Expressa najčešće sam s fotografom Gordanom Novakom (sinom tadašnjeg direktora Vjesnika Božom Novakom), odlazio na tzv. slijepi test u sklopu kojeg bismo Gordan i ja zamolili nekog kupca da presluša neki singl i kaže nam što misli o njemu, bez da zna tko je interpret. Sjećam se da je među prvim singlovima na tom slijepom testu bila "Draga Marija" Duška Lokina iz 1969. godine - kaže Škarica, koji je u dućanu u Bogovićevoj i sam preslušao gomilu ploča, na način kako se to nekad radilo: sa slušalicama na ušima kupci bi stajali iznad gramofona na kojima je bila ploča koju su poželjeli preslušati.

- To danas nekome možda smiješno zvuči, ali mi smo stvarno uživali - ističe Siniša Škarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:25