GLAZBENA GODINA

Koncerti u 2010.: Godina za metalce, pankere i pop osamdesetih

Druga polovica godine zasad je slabija, ali sigurno će je pojačati hrvatski open-air festivali

ZAGREB - Možda je prerano za prosudbu kako koncertna 2010. neće uspjeti dostići bogatstvo ponude 2009. godine, no do ljeta će na svoje uglavnom doći metalci, pankeri, poklonici pop glazbe 80-ih godina i ljubitelji tribute nastupa koji će već za koji dan uživati u koncertima The Australian Pink Floyd Showa u Zagrebu, Splitu i Osijeku. Formirala se i gomilica hrvatskih i regionalnih bendova koja sve češće puni ovdašnje klubove svirajući obrade Zeppelina, Peppersa, Floyda, Metallice, RATM...

Novi Bambi Molestersi

Mnogi domaći izvođači okupirat će niz manjih i većih hrvatskih rock klubova, ali i rock barova u kojima se za simboličnu cijenu ulaznica ili besplatno može uživati u živoj svirci. Kako većina njih svoje programe nadopunjuje iz dana u dan, ostaje vam pratiti njihovu ponudu.

Primjerice, The Bambi Molesters će 26. veljače u zagrebačkom Teatru &td promovirati dugoočekivani novi album “As The Dark Wave Swells”, Let 3 reizdanje prva dva albuma 5. ožujka u Močvari, dok će se Rambo Amadeus ponovno ukazati 26. travnja u Tvornici, a bit će interesantno vidjeti koji će domaći i regionalni izvođači krenuti u osvajanje hrvatskih arena, posebice one zagrebačke koju je za 13. ožujka “bezecirao” Plavi orkestar. Ista misija Gibonnija očekuje nakon objave novog albuma.

Poklonici popa 80-ih uživat će u nastupima electro-pop kraljeva Depeche Mode i veterana neoromantizma Spandau Ballet (27. veljače, Dom sportova). Oba sastava, iznimno popularna i omiljena u Zagrebu, nastavljaju niz gostovanja velikih zvijezda pop i rock glazbe stasalih u 80-ima, započet prošle godine s U2, The Cult, Simple Minds i Pet Shop Boys.

Metalci će uživati u najvećem okupljanju svog plemena na Hipodromu uz Metallicu, ali i uz Rammstein u Areni, pa uz Deep Purple, Paradise Lost i Dark Funeral, a čeka se i rasplet oko potencijalnog koncerta Guns N’ Rosesa u lipnju u Areni. Navodno je Arena rezervirana i za koncert Lady GaGe, ali najesen.

Jazz uzbuđenja

Heavy metalci slove za gitarističke virtuoze, no jedan od doista najvećih, kad su posrijedi klasična gitara, flamenco i jazz - Paco de Lucia - dolazi u veljači održati čak tri koncerta u Hrvatskoj (Split, Rijeka, Zagreb). Proljetna jazz uzbuđenja, pak, tradicionalno donosi Ghetaldus All Woman Jazz Festival Jazzarella na kojem nastupa jedna od najvećih američkih jazz pjevačica Dee Dee Bridgewater brazilska pijanistica i pjevačica Eliane Elias te Jasna Bilušić čiji je album “Fifty Ways” jedno od najugodnijih iznenađenja 2009. godine.

Pankeri će doći na svoje uz začetnike engleskog punka Eddie & The Hot Rods, Hugha Cornwella iz The Stranglersa će izvesti cijeli “Rattus Norvegicus” i novi solistički garage-rock album “Hoover Dam”, legendarne sjevernoirske buntovnice Stiff Little Fingers, UK Subs i Scotta Drake iz američkog punk’n’roll benda The Humpers.

Kriteriji u recesiji

Set najzanimljivih klupskih indie-rock nastupa iznova nudi 11. Žedno uho festival na kojem nastupaju Deerhof, pa Grant Hart (osnivač legendarne američke hardcore punk grupe Husker Du) i Chuck Prophet (istaknuti americana kantautor, osnivač sastava Green On Red) te kultni engleski sastav The Wedding Present. Valja izdvojiti i koncert britanske noir-rock grupe Tindersticks te folk-punk benda Ted Leo & The Pharmacists. These New Puritans, čiji novi post-punk album “Hidden” britanski tisak najavljuje kao jedan od najintrigantnijih ove godine, spadaju u one aktualne sastave čija nam gostovanja najviše nedostaju.

U takvoj ponudi premijerna gostovanja Leonarda Cohena i Metallice najbitniji su koncertni događaji prve polovice 2010. godine koja u pojedinačnim nastupima ne donosi obilje karakteristično za početak 2009. Naravno, open-air festivali i ljetni koncerti duž obale pojačat će kalendar koncerata, a najbitnije je ne pasti prenisko u recesijskoj godini u kojoj će svaka kuna za ulaznicu ionako tri puta biti odvagnuta.

PREPORUKA

8. 2 Paco de Lucia, HNK Split, 10. 2. Teatar Fenice Rijeka, 14. 2. KD Lisinski Zagreb

6. 2 Eddie & The Hot Rods Tvornica kulture, Zagreb

14. 2. Depeche Mode - Nitzer Ebb Arena, Zagreb

26. 2. The Bambi Molesters Teatar &TD, Zagreb

27. 2. Spandau Ballet Dom sportova, Zagreb

5. 3. Let 3 Močvara, Zagreb

13. 3. Hugh Cornwell Tvornica kulture, Zagreb

15. 3. Leonard Cohen Arena, Zagreb

18. 3. Rammstein + Combichrist Arena, Zagreb

27. 3. These New Puritans Tvornica kulture, Zagreb

11. 4. Stiff Little Fingers Tvornica kulture, Zagreb

19. 4. Dee Dee Bridgewater KD Lisinski, Zagreb

28. 4. Grant Hart, Chuck Prophet Teatar &TD, Zagreb

30. 4. The Wedding Present Teatar &TD, Zagreb

8. 5. Tindersticks Kino SC, Zagreb

22. 5. Ted Leo & The Pharmacists Teatar &td, Zagreb

16. 5. Metallica Hipodrom, Zagreb

5. 6. Deep Purple Dom sportova, Zagreb

La Roux u Beču, 50 Cent u Srbiji

Najveći mamci hrvatskoj publici za odlazak u susjedstvo, iako ni tamo situacija nije bajna, koncerti su Erica Claptona i Stevea Winwooda (Beograd, Arena, 9. lipnja), 50 Centa (Beograd, Arena, 1. travnja) i Chrisa Ree (Ljubljana, Tivoli, 22. veljače). Šteta što Zagreb nisu zakačili John Hiatt i Lyle Lovett (3. veljače), Henry Rollins (6. veljače), Florence And The Machine (7. ožujka), La Roux (8. ožujka), Black Rebel Motorcycle Club (17. svibnja) i Pavement (21. svibnja) koji u klubovima i manjim dvoranama Beča - srodne bi napunili i u Zagrebu - sviraju za nebitno veću cijenu ulaznica od zagrebačkih. AC/DC vas još jednom čekaju na udineškom Stadio Friuli (19. svibnja), a U2 na bečkom Ernst Happel Stadionu (30. kolovoza).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:15