SLAVNA PJEVAČICA

Josephine Baker postala prva crnkinja u pariškom Panteonu, ceremoniji prisustvovao i Macron

Emmanuel Macron drži govor tijekom ceremonije posvećene Josephine Baker

 Sarah Meyssonnier/AFP
Prije Macronova govora bila je izvedena poznata pjesma Josephine Baker "J‘ai deux amours, mon pays et Paris"

Slavna francusko-američka jazz pjevačica i plesačica Josephine Baker postala je u utorak prva crnkinja u pariškom Panteonu, hramu francuskih velikana, a ceremoniji je prisustvovao i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Baker, koja je također sudjelovala u francuskom pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu te je bila istaknuta borkinja za građanska prava nakon rata, prva je crnkinja i šesta žena u Panteonu koji dominira pariškom Latinskom četvrti.

Bila je "crnkinja koja se zauzimala za crnce, ali ponajviše bila je žena koja je branila čovječanstvo", istaknuo je Macron u svom govoru.

Prije Macronova govora bila je izvedena poznata pjesma Josephine Baker "J'ai deux amours, mon pays et Paris" ("Imam dvije ljubavi, moju domovinu i Pariz").

Baker je rođena u St. Louisu 1906., ali proslavila se u 1920-ima u Parizu u kojemu su brojni Afroamerikanci ostali nakon Prvog svjetskog rata, a sa sobom su donijeli i jazz.

Baker je 1937. postala građanka Francuske, a umrla je 1975. te je pokopana u Monaku.

Sukladno željama njezine obitelji, ostaci Baker nisu premješteni u Panteon. Umjesto toga u mauzolej je simbolično unijet lijes sa zemljom iz St. Louisa, Pariza, Monaka i Milandesa u francuskom departmanu Dordogne, gdje je Baker posjedovala dvorac.

Prazan lijes Josephine Baker bit će u Panteonu uz druge nacionalne velikane poput književnika Emilea Zole, Victora Hugoa, filozofa Voltairea i političarke Simone Veil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2021 21:07