MRLJE NA DISKOGRAFIJI

JEDAN OD NAJPOPULARNIJIH PJEVAČA DANAŠNJICE PONOVNO OPTUŽEN ZA KRAĐU Vlasnik dijela legendarne 'Let's Get It On' od Engleza traži 100 milijuna dolara

Ed Sheeran
 Hannah McKay / REUTERS
 

Britanskog pjevača Eda Sheerana već drugi puta tuže zbog sumnje da je njegova pjesma Thinking Out Loud objavljena 2014. godine zapravo plagijat pjesme Let's Get It On Marvina Gayea iz 1973. godine, piše The Guardian.

Tvrtka imena Structured Asset Sales (SAS) vlasnik je dijela autorskog prava na pjesmu Gayejevu pjesmu te tereti Sheerana da je u pjesmi Thinking Out Loud kopirao melodiju, ritmove, harmonije, bubnjeve, bas liniju, prateći vokal, tempo, sinkope i ponavljanja.

Structured Asset Sales od Sheerana traži 100 milijuna dolara odštete.

Osnivač tvrtke i investicijski bankar David Pullman krajem 90-ih je godina prošlog stoljeća pozvao glazbenike da mu prodaju svoju hipotetsku buduću zaradu kako bi odmah dobili nešto novaca. Među klijentima SAS-a našli su se, između ostalih i David Bowie, James Brown te braća Isley.

Pullman tvrdi da ima sklopljen dogovor sa sinom Eda Townsenda mlađeg, inače koautora pjesme Let's Get It On te da je samim time vlasnik dijela pjesme te da ima pravo tužiti. SAS je prije ove tužbe predao zahtjev da ga se kao stranku uključi u parnicu koju su pokrenuli treće strane. Taj je zahtjev 11. lipnja odbijen pa je SAS potom predao svježu tužbu za povredu autorskih prava.

Ovo je druga tužba koja je podnesena protiv Eda Sheerana po pitanju autorstva pjesme Thinking Out Loud. Prethodnu je u kolovozu 2016. godine podnijela obitelj Eda Townsenda mlađeg. Oni su tada ustvrdili da su melodijske, harmonijske i ritmičke kompozicije pjesme Thinking Out Loud poprilično slične ili iste kompoziciji bubnjeva na pjesmi Let's Get It On. U ovom se trenutku ne zna kako je ta tužba završila.

Sheerana su za plagiranje 2014. godine tužili i kantautori Sean Carey i Beau Golden, autori pjesme When I Found You australske pjevačice Jasmin Rae. Oni tvrde da je Sheeran prilikom pisanja pjesme The Rest of Our Life za Faith Hill i Tima McGrawa iz pjesme When I Found You "posudio" melodiju. Sheeran tvrdi da između te dvije pjesme nema sličnosti.

Engleskog su pjevača za plagiranje 2016. godine još dva glazbenika - Martin Harrington i Thomas Leonard. Oni su tvrdili da Sheeranova pjesma Photograph iz 2014. godine ima istu kompoziciju kao i njihova pjesma Amazing koju je 2012. godine izdao pjevač Matt Cardle. Sheeran se s Harringtonom i Leonardom nagodio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:31