DUBROVAČKE LJETNE IGRE

JAZZ DIVA NNENNA FREELON Netipična pjevačica sklona ženskoj, ali i radikalnoj glazbi

 Getty

Na Dubrovačkim će ljetnim igrama 24. kolovoza nastupiti američka jazz pjevačica i skladateljica Nnenna Freelon.

Pet puta nominirana za nagradu Grammy, Nnenna Freelon objavila je od 1992. godine trinaest albuma, a prekretnica u njezinoj karijeri bila je suradnja s Ellisom Marsalisom.

Društveni angažman

U svojoj je bogatoj karijeri nanizala nastupe s najvećima, od Raya Charlesa, Arethe Franklin, Dianne Reeves i Diane Krall, do Ramseya Lewisa, Georgea Bensona, Clarka Terryja, Herbieja Hancocka i Terencea Blancharda.

Rođena je u američkoj saveznoj državi Massachusetts, a s glazbom se susrela, kao i mnoge jazz pjevačice, prvo u crkvi, a studirala je u Bostonu, pripremajući se za rad u zdravstvu.

Puno godina kasnije će, već kao zrela pjevačica, poraditi i na promoviranju glazbe u zdravstvenom odgoju djece i važnosti pjevanja i ljudskoga glasa u odnosu majki i njihovih beba.

Iako je na početku stilom pjevanja možda odviše vukla na Saru Vaughan, već na drugom albumu, sastavljenom pretežito od balada, “Heritage”, pobrala izvrsne kritike, da bi, kako se navodilo, do sasvim vlastita izričaja došla ne trećem albumu, “Listen”.

Izlet u filmske vode

U potrazi za većom umjetničkom slobodom prešla je u producentsku kuću Concord i nakon toga su se zaredale njezine nominacije za Grammy, a ona je počela pokazivati veće zanimanje za izrazito žensku glazbu i ulogu žene u društvu, čime je zakoračila i prema radikalnijim interpretacijama ne samo jazz standarda, nego i pop i folk glazbe. U to vrijeme se čak pojavila i na filmu, u kojem je glavnu ulogu igrao Mel Gibson, “Što žele te žene?” Nakon albuma “Mayden Voyage” i “Soulcall”, oba nominirana za Grammyje, pozabavila se glazbom Steveja Wondera, na također vrlo hvaljenom albumu “Tales of Wonder”, a 2005. godine snimila je i “Blueprint of a Lady”, album posvećen Billie Holiday.

Uz bok najvećih

To ju je kao jedinu vokalisticu dovelo i na obljetnički album “Monterey Jazz Festival: 50th Anniversary All Stars”, gdje se konačno našla uz bok najvećih.

Posljednji svoj autorski album “Homefree” iz 2010. potpisala je i kao skladateljica i kao producentica, kao zrela autorica, pjevačica koja je izborila istaknuto mjesto na svjetskoj karti jazza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:27