‘LISINSKI SUBOTOM‘

Ipak ćemo slušati koncerte Ive Pogorelića i Kraljevskog filharmonijskog orkestra iz Londona

Ivo Pogorelić u Lisinskom
 Lisinski
Vraća se i Zbor Ruske patrijaršije iz Moskve uz umjetničko vodstvo utemeljitelja Zbora Anatolija Grindenka

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog objavila je program nove sezone ciklusa "Lisinski subotom". Riznicu od dvanaest koncerata u sklopu programa u sezoni 2020./2021. otvara pijanistička kraljica Martha Argerich sa svojim prijateljima umjetnosti, jedan je od glavnih naglasaka programa, a svoje će umijeće publici podariti i brojni drugi majstori vrhunske glazbe s obiju hemisfera.

Iz Južne Amerike stiže Orquesta nacional de música Argentina s atraktivnim programom posvećenim 100. obljetnici rođenja velikog Astora Piazzolle.

Slavni maestro Kent Nagano u Lisinski se vraća treći put, i to s impresivnim društvom. Jednom od najstarijih orkestara Novoga svijeta, Simfonijskom orkestru iz Montreala, pridružit će se orguljaški mag Olivier Latry i "ruski princ glasovira" Nikolaj Luganski.

Dvije amblematske vladarice, Kleopatru i Didonu, u uzbudljivom programu "Serpent & Fire" (Zmija i vatra) predstavit će kultni ansambl za ranu glazbu Il giardino armonico, pod umjetničkim vodstvom Giovannija Antoninija, uz vrhunsku austrijsku sopranisticu Annu Prohasku.

Iduće sezone u Lisinski se vraća i uvijek s oduševljenjem dočekan Zbor Ruske patrijaršije iz Moskve uz umjetničko vodstvo utemeljitelja Zbora Anatolija Grindenka.

U sklopu ciklusa "Lisinski subotom" stiže i pijanistička diva raskošne karijere, ljubimica hrvatske publike Dubravka Tomšič-Srebotnjak, koja će svirati dva posljednja Beethovenova klavirska koncerta uz glazbenike Slovenske filharmonije. U najprestižnijem ciklusu klasične glazbe napokon ćemo dočekati prošle sezone odgođene koncerte našeg pijanističkog velikana Ive Pogorelića i Kraljevskog filharmonijskog orkestra iz Londona kojemu će se pod ravnanjem maestra Vasilija Petrenka pridružiti njihova prva imenovana rezidencijalna umjetnica, violinističko čudo od djeteta, Esther Yoo.

U novoj sezoni publiku očekuju i neizostavni koncerti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu: koncert posvećen 250. obljetnici Beethovenova rođenja, izvedba Bachove "Muke po Marku" pod ravnanjem dirigenta i pedagoga Hansjörga Albrechta, u režiji Renea Medvešeka te "Pepeljuga", operna bajka Julesa Masseneta u četiri čina nastala u suradnji s još četirima zagrebačkim fakultetima i Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu, u režiji Saše Anočića i pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera.

U suradnji s 31. Muzičkim biennalom Zagreb i Hrvatskom radiotelevizijom, sve ljubitelje suvremene glazbe očekuje poseban koncert na dar koji će se održati u sklopu 31. Muzičkog biennala Zagreb. Posebnu glazbenu i scensku poslasticu, "Priču o vojniku", intrigantnu faustovsku priču Igora Stravinskog, pripremaju naš proslavljeni dirigent Ivan Repušić i redatelj Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:42