Kultura na Adventu

Igračke iz tvornice Biserka, Gavellina predstava u Tunelu Grič, koncert Marka Tolje...

Gužve na Adventu prije pet godina

 Boris Kovacev/cropix
Ove godine zagrebački Advent neće izgledati kao prethodnih godina. Jučer je predstavljen program, izdvajamo neke programe kulture

Više od 120 koncerata, programa i izložbi, preko 15 ukrašenih lokacija diljem grada, slavljenje hrvatske baštine kroz igračke proizvedene u Zagrebu... Advent neće izgledati kao prethodnih godina, o čemu smo u više navrata pisali, nema primjerice, klizališta na Zrinjevcu. No, zato imaju čitav novi program.

Program, koji će trajati od 27. studenog do 7. siječnja danas su, podsjetimo, predstavili gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, direktorica TZ Grada Zagreba Martina Bienenfeld, predsjednik gradske skupštine Joško Klisović i Žaklina Troskot, predsjednica udruge zagrebačkih ugostitelja.

U sklopu tih događanja, mnogo ih je predviđeno za konzumente kulture, neki su među njima: Advent u LADU, Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), Adventovo na Katarininom trgu, da nabrojimo samo neke.

Predviđeno je preko stotinu koncerata. Kako navode: "bilo da želite uživati u toplini dvorane ili pak vani grijati ruke na šalicama toplog vina ili čokolade, postoje brojne lokacije diljem grada koje će odašiljati božićne note: od tradicionalnih božićnih pjesama, preko opera, filmskih melodija, tradicionalne hrvatske glazbe do modernih pop pjesama".

Advent Classic Fest postoji pet godina:"Upravo su klasične skladbe one koje će nas možda najviše asocirati na božićno vrijeme: od Bachovog Božićnog oratorija, Schubertove nenadmašne skladbe Ave Maria, do Straussovog valcera Na lijepom plavom Dunavu. Vrhunski zagrebački glazbenici svih generacija okupit će se ovog Adventa kako bi izveli djela upravo ova tri autora i vratili vam vjeru u magiju Božića".

4. prosinca u Koncertnoj dvorani B. Bersa predviđen je Koncert EPTA laureata, Mladi virtuozi, nastupaju Stipe Prskalo, Lucija Kašnar, Jan Niković, na programu su Beethoven, Ravel, Rahmanjinov, dok 12. prosinca u Foyeru HNK Bečki Capriccio izvode I.Gamulin-klavir, Arijana Gigliani Philipp-sopran, Kvartet Rucner 66, na programu su Schubert, Lehar, Strauss. Predviđen je i Zagrebački harfistički festival, osmi po redu.

U glazbenom programu na Zrinjevcu nastupaju Marko Tolja, Matija Cvek & The Funkensteins, Mia Dimšić, Damir Kedžo, Ante Gelo & Friends, Meritas & Jelena, da nabrojimo samo neke od njh.

U Etnografskom muzeju, pak, predviđaju program koji nosi naziv "Božićna bajka Jasmine Kosanović - Jasmina i lutkice". Kako se navodi: "Bajkovite zimske večeri postat će još čarobnije odlučite li se posjetiti Etnografski muzej. Tamo vas čekaju bijele vile koje simboliziraju pahulje i zimu, maleni crvendaći koji predstavljaju toplinu doma u zimskoj noći te šuma prekrivena snijegom iza čijih borovih grana proviruju promrzle životinjice.

Jedan od najzanimljivijih ovogodišnjih programa, "Made in Zagreb" vezan je upravo uz igračke. "Ove će vas godine diljem ovog grada s milijun srca dočekati predimenzionirane igračke koje su se proizvodile upravo na području Zagreba - bilo da se radilo o klasičnim Disneyevim junacima iz tvornice Biserka ili pak plišancima iz Vavrine radionice. Ipak, nećemo ostati samo u prošlosti. Advent je tu da postigne osjećaj zajedništva i pomogne lokalnom stanovništvu, a ima li boljeg načina nego da pozove razne lokalne obrtnike specijalizirane za proizvodnju igračaka da se predstave svim posjetiteljima?" navodi se.

Podsjetimo, inače, tvornica Biserka, bila je prva koja je izvan Amerike imala pravo na proizvodnju Walt Disney igračaka. Programu se pridružio i Muzej prekinutih veza. "Igračke su te koje obilježavaju ovogodišnji Advent Zagreb. Super junaci, plišanci, figurice od porculana, drveta ili na baterije, imaginarni svjetovi izrađeni od minijaturnih kockica - igračke su vrlo vjerojatno najbrojniji "stanovnici" Muzeja prekinutih veza". Muzej čokolade, pak, priprema retrospektivu čokoladnih poklona, a koja se otvara 1. prosinca i trajat će čitav mjesec.

U sklopu projekta uz kojeg su stanovnici Zagreba vezanni, Q'Art, planiran je i inovativan pop-up Muzej igračaka. Navratite do ovog Malog muzeja čuda, snježne kugle ispunjene igračkama, maštom, emocijama, osjećajem zajedničkog prostora, ali i svih sadržaja koji bi se inače odvijali u klasičnom muzeju

Izložba u Muzeju za umjetnost i obrt od 25. studenog predstavlja novu seriju grafika u ediciji Fondacije Murtić koje su izrađene prema originalnim predlošcima Ede Murtića iz ciklusa Nove apstrakcije u ograničenoj nakladi. Gavella priprema predstavu "Obavezan smjer" u Tunelu Grič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:51