GLAZBENI ZAVOD

Hrvatski barokni ansambl srčanim i preciznim koncertom obilježio Bachov 336. rođendan

Hrvatski barokni ansambl na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu 21. ožujka 2021. godine
 Zvonimir Ferina/HRBA
Glazbenici su se smjenjivali u raznim formacijama tumačeći razloge kojima je i duhovni i svjetovni Bach do danas ostao jedan jedini

U nedjelju 21. ožujka Hrvatski barokni ansambl imao je puno razloga za slavlje.

Ove 2021. godine u svojoj 21. sezoni upravo je na taj dan obilježio dolazak proljeća, čestitao 336. rođendan Johannu Sebastianu Bachu i priključio se europskom Danu rane glazbe - Early Music Day - tradicionalnom događaju koji putem međunarodne asocijacije REMA i danas suvremene tehnologije obuhvaća možda i najveći broj mladih glazbenika i njihovu publiku.

Slavljeničke brojke upotpunila je još jedna povjesnica, naime prije tri stoljeća, 24. ožujka 1721., lajpciški je kantor dovršio svoju posvetu šest koncerata za razna glazbala markgrofu C. L. Brandenburškom po kojem su ova djela i nazvana te postala kanonskim dijelom Bachova opusa.

Srčanog i stilski preciznog muziciranja bilo je na pretek, a obuhvaćalo je 3. i 6. Brandenburški, izbor koralnih preludija iz Orguljske knjižice u transkripciji za gudački ansambl Maura Colantonia i kantatu "Jauchzet Gott In aller Landen" sa solistima sopranom Nikolinom Hrkač i trubljačem Krešimirom Fabijanićem.

Pod umjetničkim vodstvom Laure Vadjon glazbenici su se smjenjivali u raznim formacijama tumačeći po tko zna koji put razloge kojima je i duhovni i svjetovni, i energičan i kontemplativan Bach do danas ostao jedan jedini. Od jedinstva stila odskočila je tek virtuozna sopranska dionica Kantate, tehnički korektno otpjevana, ali i odveć resko u oblikovanju interpretacije, a osobito nedovoljno jasne artikulacije teksta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:50