PET SHOP BOYSI U ZAGREBU

Gilbert & George pop glazbe osamdesetih

 SIPA
Karakterizira ih ironija, sarkazam i sposobnost da u izrazito komercijalnoj i frivolnoj dance glazbi dosegnu art formu

ZAGREB - Te, sad već daleke 1988. godine, bila je velika stvar što su Pet Shop Boys navratili u Zagreb kako bi u obližnjim Mokricama snimili videospot za pjesmu “Heart” koja će postati jedan od njihovih najvećih hitova.

Tada je bilo egzotično što su velike pop zvijezde odlučile snimiti spot u jednoj zemlji koja formalno i sadržajno nije spadala “za železno zaveso”, ali koja je ipak imala taj miris istočne Europe. Mokrice su glumile transilvanijski dvorac grofa Drakule ili nešto slično tome, a dolazak Neila Tennanta i Chrisa Lowea uvelike je bio nalik nedavnom dolasku Gilberta i Georgea.

Na rubu kiča i trasha

Zapravo, Tennant i Lowe i jesu nešto poput Gilberta i Georgea pop glazbe, ne toliko zbog svoje sugerirane seksualne orijentacije, koliko zbog ironije, sarkazma, postmodernizma i sposobnosti da u izrazito komercijalnoj i naizgled frivolnoj dance pop glazbi dosegnu razinu art-forme. Ispod naizgled veselih, benignih i često na rubu kiča i trasha smještenih disco, Hi-NRG, synth-pop, a kasnije i house “matrica”, probijali su melankolija, podrugljivost i zajedljivost, pa čak i socio-kulturološki komentari kakvi bi uz žešću gitarističku podlogu mogli “pasati”, ako ne Sex Pistolsima, onda barem Buzzcocksima (eto opet sličnosti i u seksualnoj orijentaciji).

Mnogo pažnje Pet Shop Boys posvećivali su i omotnicama albuma, fotografijama, imidžu, produkciji videospotova i koncertnoj scenografiji.

Klasici elektronske glazbe

Koncem 80-ih i početkom 90-ih, zahvaljujući albumima “Behavior” i “Very”, bili su glazbeno sinkronizirani s New Orderom, a u tom su razdoblju, malo pred rat, održali i prvi, hvaljeni zagrebački koncert u okviru turneje za koju su scenografiju, kostimografiju i koreografiju sačinili Alding i Fielding, avangardni redatelj i scenograf Engleske nacionalne opere.

Nekih osamnaest godina kasnije ponovo dolaze u Zagreb promovirati novi, nakon političkog “Fundamentala”, klasičan album “Yes” na kojem su ponovo surađivali s Johnnyjem Marrom, bivšim gitaristom The Smithsa. Tim nastupom Pet Shop Boys upotpunit će i niz u kratkom roku održanih ili predstojećih koncerata veterana popularne glazbe 80-ih (U2, The Cult, Simple Minds, Depeche Mode, Spandau Ballet).

Premještanjem iz Arene u Cibonu možda ćemo izgubiti na raskošnosti scenske produkcije, ali ćemo profitirati na intimnosti i neposrednosti doživljaja zagrebačkog nastupa inteligentnog dance-pop dua, opravdano u veljači 2009. ovjenčanog Brit Awardom za doprinos britanskoj glazbi. Iza njih je 25 godina diskografske karijere s deset studijskih albuma i četrdesetak Top 40 singlova, prodanih u stotinjak milijuna primjeraka od kojih se neki, i albumi i singlovi, ubrajaju u klasike dancea, ali i elektronske i pop glazbe općenito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:26