NAJBOLJE U GLAZBI

FOTO: R&B MOĆNO PREVLADAO HIP HOP NA DODJELI GRAMMYJA Bruno Mars uvjerljivi pobjednik, posthumno po prvi puta Grammy dodijeljen legendarnom Cohenu

 Carlo Allegri/Lucas Jackson / Reuters
 

R&B glazbenik Bruno Mars neočekivani je uvjerljivi pobjednik ovogodišnje dodjele američkih glazbenih nagrada Grammy, osvojivši nagrade u svim ključnim kategorijama unatoč dominaciji rap zvijezda Jay-Z-ja i Kendricka Lamara u nominacijama.

Bruno Mars osvojio je nagradu za pjesmu godine za "That's What I Like".

U toj su kategoriji nominirani bili i "Despacito" Luisa Fonsija, "4:44" Jay-Z-ja, "Issues" Julije Michaels i "1-800-273-8255" Alessije Care.

Marsov album "24K Magic" proglašen je također albumom i snimkom godine, te najboljim R&B albumom.

Time je Bruno Mars na ovogodišnjim Grammyjima osigurao prevlast R&B-ju u odnosu na hip hop, čije su zvijezde Jay-Z i Kendrick Lamar unatoč većem broju nominacija ostale bez nagrada u ključnim kategorijama.

Prošle je godine hip-hop istisnuo rock s pozicije dominantnog žanra u američkoj muzici.

U galeriji pogledajte nagrađene:

Lamarov album "DAMN" i singl "Humble" osvojili su ove godine pet nagrada uglavnom u kategoriji rap glazbe.

Jay-Z nije potvrdio svoju prvu nominaciju za album godine koju je izborio njegov "4:44". Dosada je osvojio ukupno 21 Grammy.

Najboljim pop albumom proglašen je ove godine "Divide" Eda Sheerana, a najboljim rock albumom "A Deeper Understanding" grupe The War on Drugs.

Najbolji je alternativni glazbeni album "Sleep Well Beast" The Nationala, a najboljom novom umjetnicom članovi američke akademije diskografske umjetnosti proglasili su Alessiju Caru.

Na crvenom su tepihu brojne glazbenice i glazbenici nosili ili držali bijele ruže u znak podrške jednakosti žena i njihovoj sigurnosti od seksualnog uznemiravanja, koju je emocionalnom izvedbom pjesme "Praying" na dodjeli posebno istaknula i Kesha.

Grammyiji postumno odali počast Leonardu Cohenu

Legendarni pjevač i tekstopisac Leonard Cohen za života nikad nije osvojio Grammy, no u nedjelju je osvojio nagradu za najbolju rock izvedbu za pjesmu "You Want It Darker" u kojoj je napisao da je spreman umrijeti.

Cohen, koji je preminuo u studenome 2016., bio je velika glazbena figura s legendarnim pjesmama poput "Hallelujah" ili "So Long, Marianne", no nikad nisu u komercijalnom smislu bile uspješnice i uvijek su ga zaobilazili Grammyiji, najveća američka glazbena nagrada.

Njegov album "You Want It Darker" objavljen je tri tjedna prije nego što je kanadski glazbenik umro u Los Angelesu u dobi od 82 godine.

U naslovnoj temi, Cohen, koji je volio metafizičke refleksije, napisao je kako je spreman suočiti se sa smrću.

Iako nikad nije dobio Grammyija za pjesmu ili album, Cohen je dobio tu nagradu za životno djelo 2010.

Pojavio se u albumu jazz legende Herbieja Hancocka posvećenom pjevačici Joni Mitchell, koji je 2008. osvojio nagradu za album godine.

Gotovo 50 godina nakon osnivanja, Kraftwerk osvojio prvi Grammy

Gotovo pola stoljeća nakon osnivanja, legendarna njemačka skupina elektroničke glazbe osvojila je u nedjelju prvi Grammy u kategoriji najbolje elektroničke dance glazbe za live nosač zvuka "3-D The Catalogue".

Album je zvučna snimka popraćena dokumentarcem o nizu koncerata održanih u velikim svjetskim muzejima, posebice Tate Modern u Londonu ili MoMA-i u New Yorku.

Nijedan član grupe nije došao primiti nagradu na pozornici Madison Square Gardena u New Yorku gdje je organizirana svečana dodjela nagrada Grammy ove godine.

Kraftwerk se smatra grupom koja je utemeljila elektroničku glazbu i koja je od samog početka sedamdesetih godina koristila sintesajzere, vokodere i uređaje vlastite proizvodnje, ali i minimalističke aranžmane i ritmičke petlje neumorno ponavljane.

Njegovi članovi objasnili su da žele stvarati glazbu više kao mašine nego kao ljudska bića predstavljajući se na pozornici ili video-spotovima kao roboti.

Usprkos tome, njihova glazba bila je melodična i ostavljala je prostor glasu i pjevanju.

Ta je revolucionarna glazba brzo doživjela pravi komercijalni uspjeh, a album "Autobahn" iz 1974. našao se blizu najprodavanijih u brojnim zemljama, uključujući SAD.

Nekoliko njegovih naslova, primjerice "Autobahn", "The Robots", "The Model" ili "Trans Europe Express" postali su klasici elektroničke glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:53