POSEBAN DOŽIVLJAJ

FOTO: CHUI & JAZZ ORKESTAR HRT-a Zbog fantastičnog interesa publike glazbeni eksperiment u MSU izvodi se dvaput

 Dinko Bažulić
Chui uspješno spajaju klupsku plesnu glazbu s jazzom, elektronikom i rock'n'rolom

ZAGREB - Publika voli glazbene eksperimente, sudeći prema interesu zbog kojeg je koncert sastava Chui i Jazz orkestra HRT-a u redovnom Jazz ciklusu morao biti izveden dvaput.

U dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u utorak u 20 sati nastupili su pod ravnanjem šefa dirigenta Andreasa Marinella, a na istom mjestu i u isto vrijeme danas će se održati još jedan koncert. (Koncert se može pogledati uživo na HRTi ili poslušati na Trećem programu Hrvatskoga radija.)

Gotovo dvosatni koncert donio je "presjek" sva tri dosadašnja albuma Chui-a, osam skladbi od kritike i publike hvaljenoga trojca "odjevenih" u nove jazz aranžmane šefa dirigenta Andreasa Marinella i pijanista Jazz orkestra Josepha Kaplowitza.

Chui djeluje u sastavu: Vojkan Jocić - tenor saksofon, Janko Novoselić - bubnjevi, Toni Starešinić – klavijature. Pet godina koliko postoje uspješno spajaju klupsku plesnu glazbu s jazzom, elektronikom i rock'n'rolom.

"Koncert je bio jako dobar", rekao je Andreas Marinello poslije koncerta.

"Odabrao sam Chui zato što mi se čini da su oni jedan od najzanimljivijih sastava trenutačno na hrvatskoj glazbenoj sceni, jer imaju jako puno dodirnih točaka sa jazzom, ali imaju i jako puno drugih utjecaja iz različitih žanrova. Meni je cilj kao šefu dirigentu u svakoj sezoni imati jedan koncert gdje se susrećemo sa drugim glazbenim strujama koje možemo inkorporirati u naše sviranje", kazao je Marinello. "Chui je dobro prihvatio naš orkestar, a naš orkestar je dobro prihvatio Chui!", zaključio je.

"Kada je došao taj dan nakon tjedan dana proba, osjećao sam se kao kada sam na svojoj svadbi izgovarao 'da' - rekao je "šef" Chuija Toni Starešinić.

Dinko Bažulić
Josipa Lisac u publici na koncertu sastava Chui i Jazz orkestra HRT-a

"Jazz orkestar HRT-a je skupina iznimno talentiranih glazbenika prevođena jednako talentiranim dirigentom i aranžerom, to je orkestar koji je surađivao sa nekim od najvećih imena jazz scene. Naša je glazba dobila nadogradnju koju joj ja ne bih nikada sam mogao dati, u svakom slučaju ovo je bio poseban doživljaj koji će mi ostati u pamćenju cijeli život", zaključio je Starešinić.

"Prekrasno iskustvo, prekrasan doživljaj", rekao je nakon koncerta glazbeni kritičar Dubravko Jagatić. "Gledao sam već više puta Chui, pratim ga od početka, ali ovo je bilo jedno prekrasno iznenađenje, odlična fuzija i mislim da bi je trebalo nastaviti", dodao je.

Dinko Bažulić
Edo Maajka u publici na koncertu u MSU

U jučerašnjem su koncertu uživali i velike zvijezde, poput Josipe Lisac (s kojom su napravili pjesmu 'Tebi putujem') i Ede Maajke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:15