ROCK SENZACIJA

Foalsi su bili spektakularni u Tvornici. No, nastup je Svemirka u odnosu na njih ispao poprilično mlak


Koncert britanske indie rock grupa Foals u Tvornici kulture.

 Nera Simic/Cropix
Nastupili su u sklopu svjetske turneje ‘Life Is Yours Tour‘ i na nekim od najvećih festivala današnjice poput britanskog Readinga

Po prvi put nakon INMusica 2019. godine, Zagreb su posjetili Foals; britanski rock sastav koji se ne srami elektronskih i plesnih elemenata te je već godinama sinonim za odlične live nastupe, a točno to su i dokazali ovog petka u Tvornici Kulture.

Bend, predvođen Yannisom Philippakisom koji je bio oduševljen povratkom u Hrvatsku, u sklopu svjetske turneje "Life Is Yours Tour" nastupa i na nekim od najvećih festivala današnjice poput britanskog Readinga, ali pružaju itekakvo iskustvo u manjim, intimnijim dvoranama. Iako se koncert prvenstveno trebao održati na Šalati, Tvornica je ispala sasvim solidan izbor dvorane za ovu rock atrakciju, a zagrebačku je publiku za Foalse pripremila regionalna indie, odnosno, kako sami sebe nazivaju "emo-macho pop", senzacija Svemirko. Foals i Svemirko dobra su kombinacija i može se primijetiti da dijele zajedničku bazu slušatelja te atmosferu. Poznati Svemirko je svojim melankoličnim, no opet plesnim i opuštenim pjesmama i stilom poslužio kao adekvatna uvertira u nastup Foalsa. Unatoč primamljivom zvuku i sličnoj audio-vizualnoj estetici, nastup Svemirka je u odnosu na Foalse ispao poprilično mlak, a to vjerojatno iz razloga jer Britanci uistinu na pozornici izgledaju (i zvuče) kao glazbeni divovi.

image

Koncert britanske indie rock grupa Foals u Tvornici kulture.

Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix

Opremljeni blještavim neonskim cijevima koje su titrajima pratile prodorne bubnjeve i zaraznim disco-prizvukom klavijatura, Foals su koncert otvorili s "Wake Me Up", najupečatljivijom pjesmom s posljednjeg albuma "Life Is Yours" kojim su prigrlili očigledno publici bitne elektronske aspekte prepoznatljivog zvuka i digli ih do maksimuma. Nadalje, Foals su nastavili koncert hitom "The Runner" u kojem su do izražaja došli njihovi rock korijeni, tj. sirovi temelji tog benda - gitarom vođene cjeline koje se rasprše dolaskom pred glasne, pjevne refrene na kojima je publika velikodušno pomagala karizmatičnom frontmenu Yannisu.

image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix

Foals su pred hrvatskom publikom na najprofesionalniji mogući način obuhvatili pjesme sa čak sedam svojih prethodnih albuma, uključujući i hitove kao što su epski "Inhaler" koji ih je učvrstio među stalni postav festivalskih atrakcija i "Mountain at on My Gates" na bisu. Oko sat i pol, držali su Tvornicu koja s njih nije mogla skinuti oči, rasplesanom i raspjevanom, bez trunke zastajkivanja i bez prostora za pogreške. Uz inovativne riffove i klavijature koje nose pojedine pjesme, Yannisov glas i stas spada među upečatljivije na današnjoj sceni, kada se pojam istinskih frontmena "većih od života" izgubio i ne možemo ga naći još od početka 2000-ih.

image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix

Iako na izdisaju već 30-ak godina, disco kao žanr pronalazi svoje mjesto među punokrvnim rock bendovima kao što su Foals, a oni ga nama prezentiraju u najboljem mogućem izdanju i u potpunosti oduševe krcate dvorane. Uz posvećene slušatelje, sklonost eksperimentiranju i zabavi te miješanja žanrova zadržavajući čvrstu rock ‘n‘ roll bazu, Foals će itekako još rasti i razviti se u stadionski bend, što i zaslužuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:55