Filip Filipović

Evo kako zvuči najmlađi tenor HNK: Naš Caruso izbacio je publiku iz cipela u ‘Traviati‘

Filip Filipović

 Tomislav Kristo/Cropix

Najmlađi tenor zagrebačkog HNK Filip Filipović proteklog je vikenda debitirao kao Alfredo u raskošnoj produkciji Verdijeve "Traviate" u režiji Talijana Huga de Ane i opet publiku "izbacio iz cipela".

26-godišnji solist nacionalne kuće, koji je već sada iznimno tražen, rasprodan, hvaljen, reda izvedbe u HNK i pjeva u elitnom sastavu Sveti Blaž, sa simfoničarima i filharmoničarima raznježio je publiku svojim emotivnim vokalnim i glumačko-interpretacijskim nastupom u ulozi skromnog momka koji voli parišku "sponzicu" plemenita srca, Violettu, a sve prema Dumasovoj "Dami s kamelijama". HNK Zagreb snimio je djelić Filipovićeva nastupa koji se libretom i režijski događa iza kulise - taj nastup publika iz gledališta čuje kao kakav udaljen milozvučni pjev uz pratnju harfistice Hane Paraušić - te nam je svoj video ljubazno ustupio za objavu.

Dajući nedavno veliki intervju za Jutarnji list uoči niza "Traviati" u HNK, Filipović, koji u sebi dominantno nosi belkantistički osjećaj te ozračje antiknih tenora Corellija, Caruse, Lanze i Giglija, bio je rekao:

"Smatram se u jednu ruku ‘starom dušom‘, pa vjerojatno jednim dijelom i to utječe na način na koji ljudi čuju moj glas i doživljavaju moje pjevanje. Svakako da je moj način pjevanja velikim dijelom definiran belkantističkom tehnikom koju sam zahvaljujući svom profesoru Giorgiu Surianu imao priliku usvojiti... Posebno mi je drago kada mi netko priđe kako bi mi rekao da ga je moja interpretacija emotivno dotaknula. Možda su mi, eto, upravo to najdraži komplimenti".

image

Filip Filipović

Tomislav Kristo/Cropix

Istom je izvedbom ravnao maestro svjetske reputacije Ivan Repušić, a pored Filipovića su se u ostalim ulogama pojavili i drugi mladi pjevači, Marija Kuhar Šoša, Emilia Rukavina, Marin Čargo, Matic Zakonjšek i Benjamin Šuran. Od iskusnijih, cast su predvodili baritonski asovi Ljubomir Puškarić (tata Germont) i Ozren Bilušić (barun Douphol), te bas Siniša Štork (Doktor Grenvil). Iduća "Traviata" s Filipom Filipovićem je na rasporedu 11. veljače. Istodobno, za 14. veljače HNK najavljuje gala "Traviatu" sa stranim gostima, u kojoj će pjevati Nina Minasyan, Liparit Avetisyan i George Petean.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:39