‘STOP DISKRIMINACIJI‘

Eric Clapton prelomio: ‘Neću nastupati na koncertima na kojima će se tražiti covid potvrde‘

Eric Clapton
 Michael Tubi/Alamy/Alamy/Profimedia
Ako svi koji to žele, a ne mogu sudjelovati, moje je pravo da otkažem nastupe - napisao je slavni glazbenik

Legendarni glazbenik Eric Clapton (76) od početka koronakrize javno je izražavao protivljenje zatvaranjima, ograničenjima i cijepljenju. U prosincu prošle godine, s Vanom Morrisonom je snimio pjesmu 'Stand and Deliver', skladbu koja je izazvala žestoke reakcije, svađe i rasprave.

Nakon što je stigao 'dan slobode' kada su se i u Velikoj Britaniji ukinule sve pandemijske mjere, Clapton se ponovno javio sa svojim komentarom. Rekao je kako neće svirati na koncertima na kojima organizatori traže od posjetitelja potvrde o cijepljenju protiv koronavirusa.

Na profilu jednog od najpoznatijih antivakserskih i anti-lockdown aktivista, arhitekta i redatelja Robina Monottija, napisao je:

- Nakon objave premijera, u ponedjeljak 19. srpnja 2021., osjećam se pozvanim i sam nešto objaviti: Želim reći da neću nastupati ni na jednoj pozornici gdje se publika diskriminira. Ako svi koji to žele, a ne mogu sudjelovati, moje je pravo da otkažem nastupe.

To je Claptonova reakcija na objavu britanskih vlasti da će dokaz o cijepljenju postati obavezan na svim događanjima od kraja rujna ove godine.

Clapton je, inače, prošlog mjeseca objavio kako je tijekom prvog lockdowna na Otoku počeo pratiti 'alternativne podatke' o pandemiji na YouTubeu koje objavljuje grupa intelektualaca poznata po inicijativi 'Great Barrington Declaration', a koja poziva na 'fokusiranu zaštitu' onih koji imaju rizik od zaraze koronavirusom, te povratak normalnom životu za sve druge. Ta je inicijativa naišla na žestoke kritike javnozdravstvenih vlasti na svim razinama, sve do Svjetske zdravstvene organizacije.

- Što sam više ulazio u to, to sam više shvaćao da se udaljavam od mišljenja vlasti, ali i ostatka javnosti – kazao je Clapton koji se potom dosta aktivno uključio u različite online zajednice protivnika lockdowna na aplikacijama/društvenim mrežama poput Telegrama. Rekao je kako je za njega otkazivanje svjetske turneje bilo „poražavajuće” i kako je razmišljao da zauvijek napusti Veliku Britaniju. No, suradnja s Morrisonom i negativne reakcije na nju odustao je od života u SAD-u.

- Onog trenutka kada sam u Americi rekao riječ u mjerama zatvaranja i izrazio zabrinutost označili su me kao pristašu Trumpa i svašta su mi govorili – izjavio je glazbenik.

On sam je cijepljen u veljači i u travnju, no kasnije će reći da je to bilo „katastrofalno iskustvo”. Tada je u pismu koje je poslao Robinu Monottiju, a ovaj to podijelio na Telegramu, govorio o navodno katastrofalnim nuspojavama cjepiva koje je proživio i zbog kojih je mislio da nikad više neće moći svirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:33