NOVOGODIŠNJI SOUNDTRACK

Dvadeset pjesma o 2022. godini za spektakularan doček 2023.! Počnite s ‘Nogometom‘, a završite s ‘Apokalipsom‘

Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a

 Ivo Ravlic/Cropix/Cropix
Ova je playlista kreirana s naumom da se kroz priložene pjesme uhvati odraz onoga što smo prevalili preko glave u staroj i što nas čeka u novoj godini

Svatko od nas će dočekati Novu godinu uz pjesme kakve najviše voli ili kakve nam najviše pašu u tom trenutku. Stoga, ova playlista nije osmišljena da uz nju ispratite staru 2022. i dočekate novu 2023. godinu. Više je kreirana s naumom da se kroz ovdje priložene pjesme uhvati odraz onoga što smo prevalili preko glave u staroj i što nas čeka u novoj godini, kad bismo to u ovakvim vremenima uopće mogli znati.

Pips Chips&Videoclips - Nogomet

Svijet opet zna tko je i što Hrvatska u nogometu, naučili su to i Brazilci, a možda su mogli i Argentinci da nije bilo onog talijanskog suca koji je dosudio nepostojeći penal. Kako god, budimo ponosni na treće mjesto Hrvatske, a mnogi će i na dočeku Nove na zagrebačkom Jelačić placu zapjevati “Nogomet” s Pipsima.

Randy Newman - Stay Away

I svjetsko prvenstvo u nogometu, mada je čudno bilo s tim Katarom, potvrđuje da je korona “bajata vest”, nešto o čemu nitko više ne vodi računa. Neka tako i ostane uz “Stay Away” mog omiljenog cinika, ironičara i satiričara Randyja Newmana.

Bruce Springsteen - War

Rat u Ukrajini, nažalost, bio je i ostao glavna tema 2022. godine. O tome više ne treba ni trošiti riječi nego u nadi da će i taj rat stati sjetiti se jedne stare antiratne pjesme, nastale u doba Vijetnamskog rata. Prve verzije te velike pjesme autora Normana Whitfielda i Barretta Stronga snimili su Temptations, ubrzo i Edwyn Starr, a kasnije i Bruce Springsteen & The E Street Band na epohalnom peterostrukom albumu ”Live” te Frankie Goes To Hollywood.

Orchestral Manoeuvres In The Dark - Enola Gay

U prizmi rata u Ukrajini svako toliko se pojavi i prijetnja nuklearnim oružjem, a koje se sjećam još iz doba Hladnog rata. Mnogo je pjesama koje se mogu naći na tu “temu”, a moj izbor neka bude “Enola Gay” synth-pop grupe Orchestral Manoeuvres In The Dark, nazvanu prema nazivu američkog bombardera koji je bacio nuklearnu bombu na Hiroshimu i Nagasaki.

Talking Heads - Life During Wartime

Kako god bilo, morat ćemo se i to možda na duže vrijeme naviknuti na život s ratom u Europi pa evo stoga i “Life During Wartime” Talking Headsa. Zvuči poput naputka za “doomsday prepperse” iako se u joj spominje i CBGB, vjerojatno najvažniji mali rock’n’roll klub na svijetu koji je promijenio tijek glazbe posljednje trećine 20. stoljeća (pa i dalje), a čiju ćemo 50. obljetnicu osnutka proslaviti 2023. godine.

The Beatles - Back In The U.S.S.R.

Neki kažu da je misija koju si je zacrtao Putin, restauracija nekadašnjeg Sovjetskog saveza, ali na njegov način. Kad god to pročitam, na pamet mi padne “Back In The U.S.S.R.” The Beatlesa premda ta pjesma i stihovi “The Ukraine girls really knock me out/They leave the West behind/And Moscow girls make me sing and shout/That Georgia‘s always on/My, my, my, my, my, my, my, my, my mind” imaju neko sasvim drugo značenje.

Madness - Our House

Obnova na Baniji nije se pomakla ni milimetra, vide to i slijepci, ali ne i častohlepni i samoljubivi vlastodršci kojima mnogo bolje ide lopovluk. Bit će da kad se provozaju Banijom vide nizove obnovljenih kuća koje ne vidi ama baš nitko drugi. Pala mi je na pamet gorko-slatka “Our House” grupe Madness. Nažalsot, na Baniji je samo grčina i nema veselih kuća.

Neil Young - After The Gold Rush

Kakve klimatske promjene živimo svjedoči i ova južina za Božića, a i na Staru godinu. Nema više zime, ljeta su paklena, a sve između je nekakva ni vrit ni mimo jesen. Da je srpanj ovdje bi bila “Summer In The City” njujorške grupe grupe Lovin’ Spoonful, ali nije pa evo neprolazne “After The Gold Rush” Neila Younga sa stihovima “Look at Mother Nature on the run/In the twentieth century”. Stari hipik je bio u pravu već prije 50 godina, a sad je već debelo 21. stoljeće pa je još i gore stanje. A nitko i da pošalje “srebrni svemirski brod” o kojem je sanjao Young u istoj pjesmi i stihovima I dreamed I saw the silver spaceships flying/In the yellow haze of the sun/There were children crying and colors flying/All around the chosen ones”.

Willie Nelson - On The Road Again

No dok ne stigne apokalipsa, uvjeravaju nas da nam ide na bolje pa ćemo tako moći slobodno putovati skroz do Lisabona, Helsinkija ili Amsterdama, a da nas putem nitko ništa ne pita. I zato evo “On The Road Again” Willieja Nelsona uz koju smo moj pokojni prijatelj i kolega Darko Glavan i ja započinjali naše putešestvije na koncerte u Sloveniju, Austriju, Italiju, Njemačku…

Lucinda Williams - Car Wheels On A Gravel Road

Kako je to kad ćemo kao slobodni i punopravni građani EU, Eurozone i Schengena zaputiti se autom po Europi, nekoliko mojih prijatelja i ja isprobat ćemo 13. siječnja kad se zaputimo na koncert Lucinde Williams u Minhen. Eto barem jedne lijepe stvari kojoj se mogu veseliti u 2023. godini. Uh, kako ćemo zajedno pjevati “Sittin‘ in the kitchen, a house in Macon/Loretta’s singing on the radio/Smell of coffee, eggs and bacon/Car wheels on a gravel road”… “Cotton fields stretching miles and miles/Hank’s voice on the radio/Telephone poles trees and wires fly on by/Car wheels on a gravel road”.

ABBA - Money, Money, Money

Naravno, za putovanja ipak treba nešto novaca, a kunu ćemo lako zamijeniti eurom, ali da ovdje ne bi stajala “Take The Money And Run” Haustora jer već imamo jednu Rundekovu, evo radije “Money, Money, Money” ABBA-e. Kuna ili euro, bitno je imamo li što u džepu ili ne. Ako ne, onda možemo samo pjevati “Money, money, money/Must be funny/In the rich man‘s world”.

The Specials - Rat Race

I tako, dok neki imaju previše, a drugi premalo, najveći dio nas osuđen je na “Rat Race” o kojoj su pjevali The Specials početkom 80-ih,a čiji nas je pjevač Terry Hall nažalost, nedavno zauvijek napustio pune tri godine nakon sjajnog povratničkog albuma The Specialsa “Encore” i samo godinu nakon albuma s obradama protestnih pjesama “Protest Songs 1924-2012”.

The Clash - Clampdown

Većina nas, manje-više, radi za kikiriki kojeg ćemo umjesto kunama sada zvati eurima ili eurićima, koliko su nam male plaće. O tome je koncem 70-ih, jer taj je zbog ugrađenog “Bullshit detectora, uvijek znao predvidjeti što će nam se dogoditi, pjevao Joe Strummer. A umrla je i engleska kraljica pa je baš zabavno slušati stihove “The kingdom is ransacked, the jewels all taken back/And the chopper descends”, ali ne i riječi “In these days of evil presidentes/Working for the clampdown/But lately one or two has fully paid their due/For working for the clampdown”.

Asian Dub Foundation - Fortress Europe

I dok se nama granice srećom otvaraju, za mnoge koji žele u Europu radi boljeg života pa i onoga što mi zovemo “kikiriki” od zarade jer u Africi ili na Bliskom i Srednjem Istoku još je gore, ista ostaje teško osvojiva tvrđava. Ili kako bi Aisan Dub Foundation rekli “Fortress Europe”. Stihovi “2022, a new European order/Robot guards patrolling the border/Cybernetic dogs are getting closer and closer/Armored cars and immigration officers/A burning village in Kosovo/You bombed it out, now you‘re telling us go home/Machine guns strut on the cliffs of Dover/Heads down, people look out, we‘re going over” nisu napisani ni snimljeni 2022. nego 2003. godine. Prije zamalo 20 godina. Proročanski.

The Stranglers - No More Heroes

Sve je više heroja popularne glazbe pa i iz iz drugi sfera života koji nas napuštaju pa svima koji su ove godine umrli, a nešto su nam ili toliko mnogo značili - sjetimo se samo Akija i Massima ili Jerry Lee Lewisa, Terryja Halla, Marka Lanegana i Lorette Lynn - evo stare dobre “No More Heroes” The Stranglersa.

Gang Of Four - At Home He’s A Tourist

Korona je, tako kažu, otišla, a vratio nam se turizam. Lijepo, no ja se sve više u svom gradu osjećam poput turista i vjerojatno svaki korejski turist zna više od mene što je novoga u centru Zagreba ili gdje nešto pojesti ili kupiti pa zato evo i “At Home He’s A Tourist” Gang Of Foura.

Kraftwerk - Die Mensch-Machine

Kaže mi jedan od urednika u Jutarnjem da svi pričaju o AI, odnosno o umjetnoj inteligenciji. Možda će Ai obilježiti 2023. godinu, ali ja sam retro-futurist pa na tu temu odabirem “Die Mensch-machine” Kraftwerka. Mogla se i njihova “Autobahn” ili “Trans-Europa Expresss” ubaciti u temu Schengena, kao što je ovdje mogla stajati “Die Roboter”, ali najbitnije je da ništa bolje iz elektronske glazbe nismo dobili ni prije, a ni poslije ključnih albuma Kraftwerka.

David Bowie - Where Are We Now?

Mogao bih još dugo slagati pjesme na ovu ili onu teu koja nas je okupirala u 2022. godini ili koja će nas okupirati 2023. godine, ali negdje treba stati i zapitati se “gdje smo danas” kako se to u “where Are We Now?” na albumu “The Next Day” (2013) zapitao David Bowie tražeći svoje pa i sjene boljih vremena u sjeni nekadašnjeg Berlinskog zida.

Darko Rundek & Jazz Orkestar HRT-a - Apokalipso

Kako god okrenuli, živimo neku vrst apokalipse pa evo i Rundekovog “Apokalipsa”. Poslušajte je u novoj verziji s netom objavljenog albuma “Za vašu poslijepodnevnu razonodu” kojeg je Rundek snimio uz vrhunsku svirku i Jazz Orkestra HRT-a.

The Pogues - Fairytale Of New York

Za kraj ipak još jedna lijepa, vjerojatno najljepša pjesma za božićne i novogodišnje blagdane. Moj dragi Shane s kojim sam imao čast jednu noć piti nedavno je zaprimljen u bolnicu, ali nadam se da će ga dragi Bog zadržati među nama i podariti i njemu i svima nama zdravlja. Ljubite se, grlite, volite i pazite na sebe, svoje bližnje i sve druge dok Shane i Kirsty uz The Poguese pjevaju “Sinatra was swinging/All the drunks they were singing/We kissed on a corner/Then danced through the night”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:05