ZG JAZZ FESTIVAL

DRAŽEN KOKANOVIĆ 'Dee Dee Bridgewater zbog nas u Istri kupuje kuću'

Zagreb, 060314.Konferencijom za novinare u VIP jazz clubu najavljen je 10. VIP Zagreb Jazz Festival, koji pocinje 8. travnja koncertom Cassandre Wilson u Lisinskom.Na fotografiji: Drazen Kokanovic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Koncertom Cassandre Wilson večeras u koncertnoj dvorani počinje 10. Vip Zagreb Jazz Festival, a to je povod za razgovor s Draženom Kokanovićem, umjetničkim direktorom Festivala, ali i čovjekom koji već tridesetak godina u Zagrebu promiče najrazličitija važna kulturna zbivanja. Počeo je kao DJ u Lapidariju i Kulušiću, pokrenuo je klub Gjuro II koji je 90-ih bio kulturna meka grada, s alternativnim predstavama, koncertima, izložbama i festivalima poput FAK-a (a ugostio je i svjetska imena poput Per Ubu i Davida Byrnea), da bi otvorio Vip club na Trgu bana Jelačića, koji se u dvije godine nametnuo kao novo okupljalište u kojemu je do sada održano 250 koncerata jazza, etna, klasike i rocka, tridesetak predstava.

Od početka svog jazz festivala odlučili ste dovoditi samo velika imena?

- Nije bilo lako steći povjerenje američkih agenata koji su imali loših iskustava od ranije. Tu mi je pomogao i Archie Shepp koji je jednoj agenciji u startu rekao da sam ja ozbiljan jazz freak. Jer, još kao klinac sam radio intervju s njim za Polet.

Po imenima koja su dolazila ispada da ste odlučili dovoditi samo legende.

- Da, prije nego što umru, ha, ha. Ali ipak su održali izvrsne koncerte. I Sonny Rollins i Ron Carter i Ornette Coleman, a uskoro dolaze i Carla Blay i Wayne Shorter.

Bilo je tu i novih imena.

- Nakon što smo stekli ugled kao najljubaznija firma koja u Europi dočekuje američke jazzere, agenti su nam počeli nuditi i svoje nove adute. Tako je ispalo da smo ugostili Rudresha Mahanthappu, Tiu Fuller, Esperanzu Spalding, Anat Cohen ili Mostly Other People Do the Killing koji su se kasnije pokazali kao najbolji mladi glazbenici u usponu. Danas smo zasuti ponudama muzičara i bendova da dođu u Zagreb, preko istih agencija čije smo povjerenje na početku teško stekli.

Radite četiri godine i Avantgarde jazz festival u Rovinju.

- To radimo u suradnji s hotelskom kućom Maistra. Napravili smo 35 koncerata po istom konceptu, a Rovinj se pokazao idealnom destinacijom. Jazzeri su se zaljubili u Istru. Dee Dee Bridgewater kupuje dolje kuću, a George Benson se brčkao u moru kao dijete nakon što je čuo da u našem ‘oceanu’ nema morskih pasa. Veličanstveni bend Return to Forever dolje je zbog atmosfere svirao dva i pol sata, umjesto 90 minuta koliko je pisalo u ugovoru.

Zagrebački ste Vip Jazz Festival protegnuli na cijelu godinu.

- Deseta obljetnica Festivala poklopila se sa 15 godina Vipneta u Hrvatskoj, pa smo 15 koncerata rasporedili od proljeća do zime. No, bez sponzora, VIP-a, Gradskog ureda za kulturu i Maistre, ovi festivali ne bi bili mogući. Jer, troškovi organizacije, benda, opreme i svega skupa nesrazmjerni su mogućim prihodima od koncerata. No ipak, dođite večeras na Cassandru Wilson!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 11:16