PONTA LOPUD JAZZ FESTIVAL

Dolaze dobitnici Grammyja, saksofonist Joe Lovano i bubnjar Antonio Sánchez te pjevačica Thana Alexa

Lidija Strika

 /Punta Lopud Jazz Festival
Festival će se održati u Kneževom dvoru te u vrtu hotela Grand. Trajat će od 31. kolovoza do 2. rujna

Ponta Lopud Jazz festival, baš kao i njegov filmski pandan, koji je otok pozicionirao u jedinstveno kulturno središte, ponudit će seriju majstorskih radionica i predavanja pod mentorstvom jazz virtuoza. Ljepote Lopuda i njegovo mirno okruženje od 31. kolovoza do 2. rujna poslužit će kao inspirativna kulisa glazbenicima svjetskog ranga te mladim profesionalcima koji će dobiti priliku usavršavati se i razmjenjivati ideje s najvećim imenima jazza. U ulozi mastera dolazi Joe Lovano, renomirani saksofonist i osvajač Grammyja. Predavanje će održati i bubnjar Antonio Sánchez, također dobitnik Grammyja, a sudionike očekuju i predavanja Thane Alexe, jazz pjevačice, skladateljice i aranžerke nominirane za Grammy te ujedno umjetničke direktorice Ponta Lopud Jazz festivala. Sudionici će imati priliku poslušati predavanja japanskog pijanista BIGYUKIJA, australskog basista Lexa Sadlera, portorikanskog saksofonista Davida Sáncheza i basista Rickyja Rodrigueza, venezuelanskog pijanista Luisa Perdoma, hrvatske bubnjarice Lade Obradović te francuskog pijanista Davida Tixiera.

Masterclassove i predavanja pohađat će 13 mladih profesionalaca iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Mirsad Dalipi iz Kosova bubnjar je koji je kao dio sastava Gipsy Groove promovirao toleranciju i jednakost, vjerujući kako se jedino glazbom mogu razbiti predrasude prema romskoj nacionalnoj manjini. Gipsy Groove iza sebe ima dva albuma i turneje po Europi, Aziji i susjednoj regiji. Posljednjih 10 godina živi u Zagrebu, surađuje s renomiranim jazz glazbenicima i stalni je član Balkan Zoo Ensemblea, s kojima je snimio četiri albuma. Aldo Foško iz Pule studirao je muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i diplomirao na Sveučilištu Ruprecht-Karls u Heidelbergu. Pohađao je i bas klarinet na Državnom konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu, a jazzom se počeo baviti uz studij. Danas surađuje s gotovo svim važnijim jazz glazbenicima iz regije. Kao instrumentalist snimio je 10 studijskih albuma, a ove je godine izdao i prvi samostalni album This One Time. Bavi se i skladanjem, aranžiranjem, pedagoškim i znanstvenim radom te glazbenom kritikom. Maja Grgić studirala je na Jazz akademiji u Grazu i diplomirala kompoziciju, pisanja pjesama i izvedbu na London Centre for Contemporary Music na Sveučilištu Middlesex. Kao vokalistica, dobitnica je nagrade ‘Status‘, inače rezervirane za instrumentaliste, a iza nje su i brojni nastupi, sudjelovanja na prestižnim festivalima i na Dori 2023. te pojavljivanja u TV i radijskim emisijama. Crno Bijelo, njezin prvi originalni album koji je objavila u suradnji s jazz gitaristom Joeom Pandurom, nominiran je za dva Porina, a kompozicija Dječak Joe osvojila je prestižnu nagradu, čime je Maja postala najmlađa skladateljica dobitnica Porina. Također, prva je skladateljica u 60-godišnjoj povijesti HRT Big Banda, čija je skladba izvedena na večeri hrvatskih autora u Lisinskom, a kasnije objavljena na posebnom nosaču zvuka.

image

Aldo Foško

/Punta Lopud Jazz Festival

Nakon diplome na Studiju izvođačkih umjetnosti na FMU u Beogradu, flautistica Milena Jančurić nastavila je studij na Berklee College of Music u Bostonu. Strastvena je prema improvizaciji i skladanju vlastitih djela, a kao solo izvođačica i članica ansambala sudjelovala je u mnogim projektima. Surađivala je s imenima kao što su Matt Marvuglio, Ljubiša Jovanović i Marco Pignataro, kroz radionice i koncerte sudjeluje u Internal Compass Institutu u Izraelu, a 2021. objavila je prvi album Shapes and Stories. Zagrepčanka Lana Janjanin magistrirala je na Studiju klasične kompozicije i skladanja za medije na prestižnom Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Pored klasike, otkrivala je sklonost prema jazzu i soulu. Strast ju je odvela do osnivanja vlastitih ansambala i dva albuma: A Minute of Love i Miracles. S kolegicom Dinom Rizvić dobitnica je priznanja za prve žene u povijesti Hrvatske koje su skladale, aranžirale i izvele svoj opus za big bend. Lana je i umjetnička direktorica JazzHR festivala. Jošt Lampret jedan je od najtraženijih basista u Sloveniji. Diplomirao je klasični kontrabas na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, pobjednik je brojnih natjecanja klasične glazbe, a danas nastupa s bendovima različitih stilova te surađuje s uspješnim slovenskim i stranim glazbenicima kao što su Vlatko Stefanovski, Daniel Rowland i Gustav Mahler Jugend Orchester. Pokrenuo je i vlastite projekte u kojima se okušao kao skladatelj i aranžer. Stevan Milijanović iz Čačka aktivan je član mnogih beogradskih sastava. Školovao se na irskom Newpark Music Centreu, gdje se upisao direktno na 4. godinu, a zatim na Odsjeku za jazz FMU-a u Beogradu, gdje je i magistrirao. Član je Udruženja glazbenika jazz, zabavne i rock glazbe Srbije, a kao vođa etno jazz orkestra EJO izdao je album Ptica. Dobitnik je nagrade za mlade nade i povelje za najemitiraniju jazz skladbu za Deset dana.

image

Jošt Lampret

/Punta Lopud Jazz Festival

Iz Beograda dolazi Rastko Obradović, saksofonist i skladatelj, koji je studij jazza završio u Oslu. Dobitnik je nagrade GODUM za najboljeg mladog umjetnika, koju dodjeljuje Udruženje glazbenika jazz, zabavne i rock glazbe, a iza njega su i suradnje s umjetnicima poput Vasila Hadžimanova, Bojana Z i Dhafera Youssefa. Zadarski pijanist i skladatelj Borna Pehar upisao je Studij glazbene umjetnosti u Mostaru, no prekinuo je klasično obrazovanje i preusmjerio se na jazz klavir. Nakon preddiplomskog studija na Kärntner Landeskonservatoriumu u Klagenfurtu, nastavio je magistarski studij na Sveučilištu za glazbu i umjetnost u Beču. Aktivan je sudionik jazz radionica i dobitnik druge nagrade stručnog žirija na 8. hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika ‘Boris Papandopulo‘. Talentirani bubnjar, skladatelj i vođa benda, Žiga Smrdel iz Slovenije, surađivao je s mnogim poznatim umjetnicima i sastavima. Studirao je pod mentorstvom majstora jazza Gregoryja Hutchinsona i dobitnik je raznih međunarodnih priznanja. Dio je jazz trija Mind Tree, s kojim je osvojio nagradu na najbolju kompoziciju na 7. natjecanju Virtual Jazz Club. Trio je dobio pohvale publike i glazbene kritike za svoj prvi album Catharsis. Iz Slovenije dolazi Ajda Stina Turek, pjevačica s diplomom jazza s bostonskog Berklee College of Music. Izdala je dva EP albuma, Sonder i Trauma te još za vrijeme studija rasprodala turneju po Sloveniji. Živjela je u New Yorku, gdje je surađivala s poznatim glazbenicima, nastupala u Birdlandu i drugim mjestima na Broadwayu. Dobitnica je nagrade za najnadareniju autoricu i izvođačicu na festivalu Popevka. Trenutno je u Europi, gdje je snimila jazz album u suradnji s vibrafonistom Vidom Jamnikom te magistrirala suvremene izvedbe i produkcije na Berkleeju u Valenciji. Basistica i voditeljica benda Lidija Strika članica je kvarteta koji je predstavio singl Mr. Curfew, a planira i objavu debitantskog albuma. Uz to, kvartet iza sebe ima aranžmane za umjetnike poput Bobbyja Watsona, Bennyja Golsona i Paula Simona. Studirala je u Austriji i na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu te učila od brojnih renomiranih glazbenika poput Johna Patituccija, Joea Sandersa i Gregoryja Hutchinsona. Angelica Zacchigna završila je studij jazz pjevanja na Državnom konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu. Pobjednica je mnogih natjecanja i festivala, sudionica brojnih radijskih i TV emisija te predaje u Onstage studiju za glumu i mjuzikl. Kao glavna vokalistica, s orkestrom 1000 Streets snimila je album Electro Way, a ove je godine izdala i prvi singl, I Want Your Love.

image

Rastko Obradović

/Punta Lopud Jazz Festival

Sudionici predavanja i masterclassova na prvom izdanju Ponta Lopud Jazz festivala su:

Mirsad Dalipi, bubnjevi (Kosovo), Aldo Foško, klavir i saksofon (Hrvatska), Maja Grgić, vokal (Hrvatska), Milena Jančurić, flauta (Srbija), Lana Janjanin, klavir i vokal (Hrvatska), Jošt Lampret, bas (Slovenija), Stevan Milijanović, klavir (Srbija), Rastko Obradović, saksofon (Srbija), Borna Pehar, klavir (Hrvatska), Žiga Smrdel, bubnjevi (Slovenija), Ajda Stina Turek, vokal (Slovenija), Lidija Strika, bas (Hrvatska) i Angelica Zacchigna, vokal (Italija i Hrvatska)

Jedini festival ovakve vrste u južnoj Dalmaciji održat će se na dvije posebne lopudske lokacije: u Kneževom dvoru, koji se za vrijeme Ponta Lopud Jazz festivala koristi prvi put nakon obnove te u prekrasnom vrtu hotela Grand. U njemu će se svake večeri održavati koncerti uz popratni jam session, a sve izvedbe su besplatne.

Informacije o programu i pratećim sadržajima festivala bit će dostupne na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:35