SVIBANJ U MOČVARI

Damir Avdić promovira novi album, svojim zvukom prodrmat će vas i indonezijski dark ritual bend

Damir Avdić 

 Miha Fras
Kao šećer na kraju, u Zagrebu gostuje i talentirana Kristin Hersh, prava ikona američke alternativne, indie-rock scene

- Revolucija j**e svoju djecu, ali j**e i Damir nju - ne znamo rečenicu kojom bi se bolje opisala beskompromisnost glazbe koju Damir Avdić kreira od ove koju je svojedobno o njegovu koncertnom nastupu napisao Goran Pavlov. Damir Avdić svojom muzikom i tekstovima secira stvarnost ne tražeći, ali ni ne nudeći nikakav kompromis.

Avdić je prije samostalne karijere djelovao u tuzlanskom bendu Rupa u zidu, a od 2008. i sad već kultnog albuma "Mrtvi su mrtvi" predstavlja se samo sa svojim glasom i distorziranom gitarom. Tako ogoljen, Bosanski psiho ili Diplomatz ili Graha, kako su mu nadimci, od starta svoje karijere oštrim i sjajnim tekstovima briljantno ukazuje na sve ono što nas okružuje. Avdić nikad nije ustuknuo, držao se svojega stila, a iako bi čovjek rekao da će nakon svih ovih godina ova forma malo izgubiti na oštrici, novi album "Mainstream Horror" pokazuje da to nije tako.

Avdić na ovom albumu još jednom kaže sve ono što se mnogi ne usuđuju, a svi slično razmišljamo o svijetu koje nas okružuje. Ogoljen, prepušten tom dualizmu vokala i gitarskih rifova, "Mainstream Horror" još jednom pokazuje Avdića kao jednoga od najzanimljivijih alternativnih umjetnika u regiji.

Iako su mu albumi odlični, najveća snaga Avdića uvijek su bili koncerti na kojima dodatno do izražaja izlazi ta njegova beskompromisnost. Njegov povratak u Močvaru u četvrtak, 5. svibnja, sigurno je jedan od koncertnih vrhunaca programa u svibnju, a ovo je još jedna prilika da uživate u svemu onome što je Damir napravio tijekom svih ovih godina s naglaskom na "Mainstream Horror".


Močvara i program Vrelo zvuka imaju čast najaviti i dark ritual bend koji je jedan od svojih albuma objavio u suradnji sa Stephenom O'Malleyjom iz Sunn O))).

image

Senyawa

PROMO

Senyawa dolaze iz Indonezije, a njihov zvuk definitivno će prodrmati sve one koji će doći na koncert. "Metal i hardcore koji to nisu, već njihove transcendentne inačice odsvirane na autohtonim indonezijskim instrumentima i promatrane kroz prizmu indonezijskog folklora", tim je riječima Antonio Poščić svojedobno najbolje opisao glazbu koju stvara grupa Senyawa, a koja je svojim albumom "Sujud" iz 2018., objavljenim za sjajnu izdavačku kuću Sublime Frequencies, dobro uzdrmala svjetsku glazbenu scenu.

Senyawa postoje od 2009. godine, a dolaze s indonezijskog otoka Java. Od samoga početka svojega djelovanja spajali su elemente indonezijske tradicijske glazbe s mračnom, eksperimentalnom doom muzikom. Dobili su čudesan zvuk koji bi najlakše bilo nazvati mračnim doom folkom, a zanimljivo je kako Senyawa koriste instrumente koje su sami napravili, također u maniri indonezijskih tradicijskih instrumenata.

Bend je sastavljen od dvojca Rullyja Shabare i Wukira Suryadija. Suryadi je odgovoran za izradu i sviranje raznih instrumenata dok Shabara stvara mistično-šamansku zvučnu sliku nevjerojatnim vokalnim tehnikama koje potpuno uvlače slušatelje u Senyawin svijet. A taj svijet je uglavnom složen u klasičnoj DIY maniri pa se Senyawa često opisuje kao bend s punk stavom koji ima avangardnu estetiku.

Priča o čudesnom bendu iz Indonezije brzo je došla do šire publike, a njihov rad zaintrigirao je mnoge glazbenike i izdavačke kuće. Senyawa je surađivala s imenima poput Dama Suzukija, Stephena O'Malleyja iz grupe Sun O))), Keiji Haino ili grupe Melt Banana. Osim za Sublime Frequencies, objavljivali su albume i za druge velike izdavačke kuće poput Morphine Records, a zanimljivo je da je album "Alkisah" iz 2021. objavljen za čak 21 izdavačku kuću te je svaka napravila svoj cover za izdanje te prikupljanje svih verzija čini pravi pothvat za njihove fanove. Godinu ranije Senyawa je snimila album "Bima Sakti" s O'Malleyjem za iDeal Records. Senyawa je svoje albume objavljivala i na pomalo kultnoj izdavačkoj kući WC Sorcerer Productions koja je specijalizirana za slična izdanja.

Senyawa dolazi u Močvaru u nedjelju, 8. svibnja, u sklopu svoje velike europske turneje na kojoj će nastupati na mnogim pozornicama poput one na europskom festivalu Primavera Sound u Barceloni.


Močvara ima čast ugostiti i Kristin Hersh, pravu ikonu američke alternativne, indie-rock scene koja prvi put dolazi u Zagreb.

Kristin Hersh je sa svojom polusestrom Tanyom Donelly početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća utemeljila Throwing Muses, grupu koju slobodno možemo nazvati jednom od najutjecajnijih alternativnih grupa toga vremena. Nakon što su postali poznati u lokalnim krugovima po energičnim nastupima, sa svojim prvim demo snimkama postali su pravi hit na tamošnjim koledž radijskim postajama koje su u to doba bile iznimno značajne za američku glazbenu scenu.

Međutim, umjesto da dobiju ugovor od neke od važnih američkih izdavačkih kuća, Throwing Muses potpisale su ugovor s kultnom britanskom izdavačkom kućom 4AD Records. Tako su postali prvi američki bend kojega je izdavao 4AD te na neki način utrli put kojim će kasnije proći Pixies s kojima su Throwing Muses dijelili dio glazbenoga puta te često zajednički i nastupali.

Throwing Muses su za 4AD između 1986. i 1996. objavili sedam studijskih albuma, a po objavljivanju posljednjega "Limbo" iz 1996. bend je raspušten, a Kristin Hersh odmah je nastavila sa samostalnom karijerom s kojom je počela dvije godine ranije kad je objavljen njezin hvaljeni album "Hips And Makers". Taj je album donio i slavnu suradnju s Michaelom Stipeom, pjevačem grupe R.E.M. u pjesmi "Your Ghost", ali i pokazao promjenu u njezinu glazbenom stilu - pjesme na samostalnom albumu bile su intimnije, više napravljene u singer/songwriter folk maniri. Kritika je sve dobro primila, a Hersh je iz godine u godinu objavljivala nove materijale.

Od 2003. paralelno sa samostalnom karijerom Kristin Hersh radi i s Throwing Muses koji su se ponovno okupili i objavili novi album. Grupa se povremeno okuplja i radi, ali Kristin Hersh neumorno nastavlja sa samostalnim radom. Do 2018. objavila je ukupno 10 samostalnih albuma, a s vremenom je zvuk na njima postao više "bendovski". Pogotovo je to slučaj s posljednjim albumom "Possible Dust Clouds" što nije ni čudno s obzirom na to da je Hersh na njemu odustala od ideje da sve instrumente snimi sama, a bubnjeve je svirao David Narcizo, bubnjar iz benda Throwing Muses.

image

Kristin Hersh

Peter Mellekas

Imala je Kristin Hersh i epizodu s bendom 50 Woot Wave s kojim je objavila jedan studijski album, dva live albuma i nekoliko EP-a. Ukupno je u karijeri, bilo samostalnoj, bilo s bendovima, objavila više od 20 studijskih albuma i pravo je zadovoljstvo što ćemo je prvi put gledati u Močvari u četvrtak, 26. svibnja. Spomenimo i da je uz glazbenu karijeru Hersh razvijala i književnu. Napisala je nekoliko knjiga za djecu, a njezina autobiografska knjiga "Rat Girl" je od strane Rolling Stonea proglašena 8. najboljom autobiografskom rock knjigom svih vremena.

Uz Kristin Hersh, na ovom koncertu nastupit će još jedan kantautor, Fred Abong. On je svoju karijeru počeo kao tinejdžer u hardcore punk bendu Vicious Circle da bi kasnije bio priključen član bendova Throwing Muses i Belly. Nakon što je s Belly snimio album "Star" 1993., Abong se povlači iz svijeta glazbe te posvećuje obitelji i akademskoj karijeri. Trideset i pet godina kasnije uzima gitaru i snima EP "Homeless". Slijede još jedan EP "Pulsing" te album "Our Mother Or Perpetual Help". Fred Abong često nastupa s Kristin Hersh, a sa svojom gitarom i vokalom otvorit će i njezin zagrebački koncert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:44