OBLJETNICA PIONIRA GRUNGEA

Crowe dokumentirao 20 godina Pearl Jama

Nagrađivani redatelj, producent i novinar Cameron Crowe snimio je dokumentarac “Pearl Jam Twenty” o istoimenom bendu iz Seattlea, koji će svoju premijeru imati 20. rujna u kinima diljem svijeta, među kojima su i kina Movieplex i Cineplexx u Osijeku, Splitu i Zagrebu. Filmom se obilježava 20. godišnjica osnutka jednog od predvodnika grunge pokreta, a ime filma aluzija je na prvi album ove grupe koji se zvao “Ten”.

U dokumentarcu će se naći i nikada ranije objavljene arhivske snimke te nekoliko intervjua, a kao sugovornici se pojavljuju i Chris Cornell, Neil Young, te pokojni Kurt Cobain.

- Riječ je o najboljim suvenirima prošlosti, a režirati ovaj film bio je za mene pravi užitak. On je napravljen i za fanove i za ne-fanove, mislim da je to mjerilo uspjeha, da se uspiješ uvući nekome pod kožu samo malo, jer kada bi sve bilo perfektno, bilo bi to kao da gledate elektronski press materijal - izjavio je Crowe povodom svojeg novog projekta, koji će biti pokazan i u Veneciji.

Pearl Jam već su se jednom pojavili u Croweovom kultnom generacijskom filmu “Singles”, tamo su nastupili zajedno s tada vodećim grunge bendovima Alice in Chains i Soundgarden. Redatelj Cameron Crowe je za sebe istaknuo i kako se “ne može zaustaviti kada je glazba u pitanju”.

Upravo to dokazuje i njegov najfriškiji projekt - film o islandskom bendu Sigur Rós.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:31