PARTY DO JUTRA

Bili smo na jednom elektro festivalu uspješno održanom za vrijeme korone i bilo je sjajno!

Slurp! festival
 Valerio Baranovic
Publika na distanci, 20-ak DJ-a širokog raspona i neiscrpne kreativnosti, top dekoracije i razumne cijene

Brojni su rezervirani kreveti proteklog vikenda u Šibeniku preko noći ostali prazni jer se partijalo do jutra, a Šibenik je tako opravdao svoj slogan „grad koji pleše“. U uvali Martinska održao se Slurp! festival, po lineupu vjerojatno najveći festival elektroničke glazbe u Hrvatskoj ovoga ljeta.

Prvog dana festivala glavna je atrakcija bio talijanski DJ duo Modular Project. Iako ih inače bude na stotine, headlineri Slurp!-a jedni su od rijetkih inozemnih glazbenika koji su ovoga ljeta imali priliku nastupiti na hrvatskoj obali.

image
Slurp! festival
Mislav Gelenčir

Alessandro Fumagalli i Alberto Iovine za vikend su prvi puta stali pred publiku još od sredine veljače, pa ni ne čudi da tijekom svojeg seta nisu skidali osmijeh s lica.

– Nikad nećemo ovo zaboraviti – rekli su po silasku sa stagea, neizmjerno zahvalni što su konačno dobili priliku zasvirati.

Svojom su glazbom oduševili publiku. Ovi momci iz Milana održali su pravu lekciju o suvremenoj inačici italo disca, žanra kojeg u Dalmaciji vole nazvati „šporki disco“, a koji je veliki hit u Meksiku, Izraelu, Berlinu…No, možda i važnije od headlinera su za ovaj festival bile lokane glazbene snage.

image
Talijanski DJ duo Modular Project na Slurp! festivalu
Valerio Baranovic

Odavno Hrvatska nije imala manifestaciju koja bi napravila ovako opširan presjek domaće scene, a vrijednost takvog poteza dobiva još veću vrijednost kada se u obzir uzme činjenica da je festival organiziran u doba koronavirusa.

U Šibeniku su se, uz lokalne, ovog vikenda okupili DJ-e iz Zagreba, Splita, Osijeka, Pule i Rijeke, koji su žanrovski pokrili iznimno široki raspon, od žestokog do melodičnog techna, preko housea, pa sve do koketiranja s jazzom.
Festival se održavao na dva stagea. Prvi su dan na glavnoj pozornici uz Modular Project nastupili i Beepolar, Life4Funk, Lawrence Klein, PEZNT i DJ Jock.

image
DJ Jock na Slurp! festivalu
Valerio Baranovic

Drugi, nešto manji stage, bio je svojevrsni showcase za dvije izdavačke kuće. U petak su tamo nastupili glazbenici okupljeni oko labela Get Physical, predvođeni Andreom Ljekajem, eklektičnim muzičarom koji već godina surađuje s ovom respektabilnom kućom s bazom u Njemačkoj.

Uz Andreu, tu je bila i Insolate, koja – u inat činjenici da je bila jedina žena na lineupu – ima vjerojatno najtvrđi zvuk od svih okupljenih. Sjajno se u ovu priču uklopio i Antonio Jukić, ponos familije RatCat kolektiva i njihov najmlađi član.
Drugog dana festivala je, pak, mali stage bio u znaku Imogen Recordingsa. Neiscrpnu kreativnost pokazali su osnivači Imogena Antonio Zuza i Ilija Rudman, kojima su se pridružili lokalci s kojima dijele vrlo blizak glazbeni senzibilitet, Bakula te Stipe Jazzy Širinić.

Na glavnom su stageu u subotu bili Marco Basler, Santiago Batacosta, Disrrupted Project, Borut Cvajner, Outcome te Bebetto. Nikako ne treba zaboraviti izdvojiti da je u ranim subotnjim jutarnjim satima bio otvoren i afterparty stage, na kojem su nastupili Sergej Snooze, Chuby i Nick Jelly.

image
Slurp! festival
Valerio Baranovic

Problematika oko koronavirusa riješena je vrlo jednostavnim principom. Uz već standardne stvari – dezinfekcijske punktove, mjerenje temperature i ostavljanje podataka na ulazu – glavna je taktika bilo osiguravanje dovoljno prostora za svakog pojedinca. Na Martinskoj, na kojoj inače može boraviti nekoliko tisuća ljudi, bilo ih je nekoliko stotina, raspoređenih na nekoliko pozornica, tako da se u niti jednom trenu nije stvorila neželjena gužva.

U ljetu bez ijednog velikog festivala, upravo su ovakve manifestacije dobile priliku zasjati. Slurp!, koji se inače održavao u Puli, a sada u svojem desetom izdanju prebacio u Šibenik, vratio je publiku osnovama. Nije to megalomanski niti pretjerivački festival, nema neprirodnih i napadnih svjetala i dekoracija, nema napucanih imena na lineupu.

Ali ima dekoracije koje su efektne, a opet uklopljene u prirodu, ima cijene koje su razumne (voda 10 kuna, pivo 15 kuna, sokovi također 15), lineup koji je organski, nastao iz scene. Ima sjajnu glazbu, odlično društvo, čisti morski zrak i dozu nepretencioznosti koja je posljednjih godina nedostajala velikoj većini glazbenih događanja na hrvatskoj obali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:14