JEDINSTVENI DOGAĐAJ

Arsenova večer ispred HNK: 12 glumaca posvećuje se geniju svim raspoloživim snagama

Ante Gelo, Nikša Kušelj i Igor Kovač
 Ronald Gorsic/Cropix
Nikša Kušelj redatelj je ‘Arsenala ljetne noći’ koji će se dogoditi 3. srpnja ispred zagrebačkog HNK

U sklopu večeri “Arsenal ljetne noći” u subotu 3. srpnja u 20 sati ispred HNK Zagreb Gabi Novak, Matija Dedić te dvanaest glumaca nacionalnog kazališta pjeva, svira i glumački interpretira jednog i neponovljivog Arsena Dedića, koji će biti predstavljen u svom opusu od filmske glazbe preko šansonijerskih naslova koje je sam izvodio pa do onih koje je pisao za druge, te kroz svoje zbirke pjesama gdje neke refleksivne, emotivne i arsenovski reske stihove sam pjesnik nikada nije uglazbio.

Glumac Nikša Kušelj redatelj je i glumački te pjevački interpret u večeri u kojoj će nastupiti glumci Goran Grgić, Dragan Despot, Ana Begić, Igor Kovač, Mirta Zečević, Slavko Juraga, Tesa Litvan, Ivan Colarić, Iva Jerković, Alma Prica te Zijad Gračić. Uz orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, neki glumci bit će s gitarama; Ante Gelo uzeo ih je u svoj bend za ovu priliku, napravivši aranžmane i noseći dirigentsku “trzalicu”.

Nacionalni prvaci

Nije svakidašnji događaj da se jedna reprezentacija glumaca u kojoj su nacionalni prvaci i prvaci kazališta danima na probama priprema i pjevački i glumački kako bi ostvarila večer genijalnog skladatelja i pjevača.

- Bavimo se Arsenom svim potencijalima svojih glumačkih umijeća. Svaki od 12 glumaca ima izazov u kojem je izašao iz svoje komforne zone. Dragan Despot, Goran Grgić, Slavko Juraga i Zijad Gračić fantastičnih su glasova i fenomenalnog načina izvođenja, dragocjenog u ovoj prilici. Otvaramo večer s pjesmom “Moje ime”. Ostala mi je u sjećanju iz vremena kada je Arsen u San Remu primao nagradu Premio Tenco za autorsku šansonu. Tu pjesmu će interpretirati Dragan Despot, a zatim ću ja pjevati “Ono sve što znaš o meni”, pjesmu s kojom je Arsen otvarao svoje koncerte. Slijedi “ Kud plovi ovaj brod” u izvedbi Ivana Colarića pa “Brod sa mojim imenom”, koji će interpretirati Slavko Juraga. Zijad Gračić izvest će “Posljednji tango u Đevrskama”, Iva Jerković “Djevojku iz moga kraja”, no ne bih sve pjesme otkrivao, samo bih još naglasio da sve naše glumice, Alma, Mirta, Ana, Tesa, Iva, sjajno izvode Arsena - najavljuje Kušelj.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Nisu sve izabrane pjesme koje će biti predstavljene one uglazbljene, mnogo ih je iz pjesničkih zbirki kao što su “Brod u boci”, “ Pjesnik opće prakse”, “Hotel Balkan”, “Narodne pjesme” ili “Kapi za oči”.

- Kod neuglazbljenih će pjesama uz glumačke interpretacije biti Arsenova glazba iz filmova, serija, kazališta, zapravo cijelog njegova opusa, a da se to sve skupa savršeno smisleno provlači. Ante Gelo napravio je za ovu priliku jedinstvene aranžmane - ističe Nikša Kušelj.

Pripreme za “Arsenal ljetne noći” pomno su mišljene.

- Tijekom proba najznačajnija je bila nazočnost i riječ naše velike Gabi Novak, ona nas je na najbolji način usmjerila u “Arsenal”. S druge strane, čudesni i najtraženiji čovjek u zemlji Ante Gelo kapetanski je preuzeo plovidbu ovog broda koji se zove Arsenovim imenom. Dramaturginja zagrebačkog HNK Mirna Rustemović se pobrinula da smisleno sve dobije jednu teatarsku estetiku. Zlatko Gall napisao je fantastičnu knjigu o Arsenovoj karijeri naslovljenu “Arsen - Čovjek kao on” koja nam je također bila od koristi. Nemajući uopće pomisao o tome da ćemo mi glumci raditi večer posvećenu Arsenu ispred kazališta, ranije sam kupio knjigu i pročitao je i bila mi je od silne pomoći kao redatelju projekta (mada sam ja više u ovom slučaju Arsenov obožavatelj) koji povezuje pjesme u tematskim cjelinama putovanja, brod, prijateljstvo, ljubav i moj zanat - nastavlja.

Hit-pjesme

Nikša Kušelj pored pjesme “Ono sve što znaš o meni” izabrao je otpjevati “Loše vino” i “Ako priđeš bliže”. Dakle pjesme koje je Arsen pisao drugim izvođačima, Bijelom Dugmetu, i u vrijeme nastanka pjesme vrlo mladom Zdravku Čoliću. Pjesme koje su bile ogromni hitovi.

- Uzeo sam te hit-pjesme jer su zahtjevne i spadaju u pop-rock izričaj koji smo svakako htjeli imati na “Arsenalu”. Imali smo u HNK svojedobno satove solo pjevanja koje sam ja vrlo ozbiljno shvatio i bio redovit na njima, pored mojeg prethodnog bavljenja glazbom i glazbenih albuma koje sam snimio.

image
Alma Prica (desno)
Ronald Gorsic/Cropix

Kod Arsen ima svega dobroga - od njegova kantautorskog pečata preko genoveške škole do Johnnyja Casha, Leonarda Cohena i Arsenovih prijatelja Gina Paolija i Sergia Endriga. S druge strane, Arsen je bio skladatelj za film, kazalište, televiziju, pjesnik, autor zbirki. U svakom od ovih područja on je mogao imati samostalnu karijeru, i to veliku, što je nevjerojatno. Međutim, on je sve te karijere objedinio i dao nam najveći umjetnički opus na ovim prostorima. Arsena osobno pratili su njegovi stalni prijatelji “arsenizmi”, koje smo također uzeli u obzir za večer ispred HNK; anegdote i britke šale koje su ga silno karakterizirale. Naš “Arsenal” na taj način kreće u smjeru mjuzikla, s mnogo govora, šale i pjesme - otkriva kako će biti na trgu koji povezuje punktove Arsenova života. Arsen je bio apsolvent Pravnog fakulteta, diplomirao je na Muzičkoj akademiji, navraćao je u Kazališnu kavanu te, naravno - u kazalište.

Izvedba za sjećanje

Nikša Kušelj imao je sreću da je Arsena osobno poznavao, te je s njim profesionalno surađivao.

- “Meni uzmi jezik, mene nema”, rekao mi je jednom prilikom dok smo se družili. Samo jedno popodne provedeno s njim bilo bi dovoljno da o njemu napišete knjigu. Pitao me jednom: “Što bi ti rekao za ove glazbene imitatore?” Odgovorih mu kako smatram da su imitatori zadnja karika u izvedbenom lancu, na što će Arsen meni: “Dobro si rekao, ne bih ni ja bolje” - sjeća se Kušelj.

Kušeljeva i Arsenova suradnja dogodila se kad je Nikša Kušelj spremao svoj CD “Berači soli”. Zajedno su snimili pjesmu “Poslije predstave”, kad je Arsen pristao pjevati pjesmu koju nije sam napisao.

image
Ante Gelo i Bruna Matić
Ronald Gorsic/Cropix

- Imao sam sreću da smo snimili tu pjesmu. Uz veliku pomoć mojih brojnih prijatelja, pristao je na suradnju. Rekao je ”nek’ dođe taj”, a kad me ugledao, prva mu je reakcija bila: “Pa to si ti!” Gledao je film “Konjanik”… Raspolagao je mnogim znanjima, ne samo glazbenim. Tih nekoliko popodneva s njim u studiju jako sam dobro zapamtio. U pjesmi koju smo snimili, za koju sam ja pisao riječi, radi se o tome kako se osjeća glumac poslije predstave i ona je Arsenu bila bliska, slične sjene prate i glazbenike kad se ugase svjetla pozornice.

Dakle, nisam došao Arsenu po pjesmu, nego je on moju pjevao, što je fantastično rijetko. Zajedno smo jednom gostovali kod Daniele s Ljubišom Samardžićem, kada sam ja pjevao pjesmu “Kockar”. Bio je tu i Ante Gelo, a Arsen nas je silno nasmijavao. Pritom nas je i “počastio” svojim opaskama i sad mi se čini kao da je tad negdje zaiskrila ta priča koja će “zasjati” u “Arsenalu”. Ono što nas sve najviše veseli i uzbuđuje jest to što je Arsen ponovno na pozornici, uz troje vrhunskih glazbenika bez kojih ovo ne bi bilo moguće, a oni su Gabi Novak, Matija Dedić i Ante Gelo. Biti na pozornici s njima velika je čast - zaključuje Kušelj.

image
Arsenal ljetne noći
Jutarnji, Sponzori
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:25