Slavni tenor

Argentinski operni pjevač José Cura dolazi u Hrvatsku, ravnatelj je festivala na Pelješcu

Jose Cura

 Marko Todorov/Cropix
Festival će trajati od 16. do 22. srpnja. Cura smatra da je glas ‘najljepši instrument‘

Svjetski poznati argentinski operni pjevač José Cura najavio je svoj dolazak u Hrvatsku u sklopu Ljetnog festival grada kapetana, koji se održava na Pelješcu, a čiji je Cura aktualni ravnatelj.

Festival će trajati od 16. do 22. srpnja. Očekuju se zvuci glazbe Verdija, Dvořáka, Beethovena i drugih.

Ovo neće biti Curin prvi posjet Hrvatskoj niti Pelješcu. U Hrvatskoj je nastupio nekoliko puta, a na orebićkoj rivi je pjevao u rujnu prošle godine uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, piše Turistička zajednica Orebića. Na koncertu je izveo svoje nove skladbe te neke od najpoznatijih opernih arija, a na bini su mu se pridružile Kristina Kolar, solistica Opere HNK Ivana pl. Zajca u rijeci te sopranistica Marija Jelić te dirigentica Marija Ramljak.

image

Jose Cura, Lisinski

Marko Miscevic/Cropix

The Guardian ga je opisivao kao "privlačnog i darovitog". Isticali su njegovu ekspresivnost, komunikacijske vještine i govor tijela, koji, kažu, su jednako bitne odlike tenora kao njegov glas.

S tim se sudom slaže i Cura koji tvrdi da su glazba i umjetnost spektakli koji ljudima donose užitak te priznaje da umjetnici obožavaju pljesak te da onaj tko to porekne, laže.

Glazbenik koji tvrdi da je glas "najljepši instrument", za El País je otkrio da se ne želi slijepo držati tradicije, već traži vlastitu interpretaciju, čak i pod prijetnjom nemilosrdne kritike.

Argentinska La Nación ističe njegove "boju i karakter glasa, energičnu osobnost, karizmu te impresivnu scensku prisutnost koje ga čine idealnim za utjeloviti biblijskog heroja (Samsona)"

Pedesetdevetogodišnji tenor 1984. godine preselio se iz Rosarija u glavni grad Buenos Aires gdje je pjevao u zboru Teatra Colón.

Od 1999. godine surađivao je s Londonskom filharmonijom, Londonskom simfonijom, Bečkom filharmonijom, Simfonijom Varšava, Toscanini orkestrom te Mađarskom filharmonijom.

La Commedia è finita je označila početak njegove karijere redatelja i scenografa, koja se nastavila u izvedbama poput Saint-Saënsovog Samsona i Dalile.

U ulozi redatelja dobio je pohvale za La Rondine Opere Nancyja te za Cavalleriju Rusticanu i Pagliaccije Kraljevske opere Valonije.

Trijumfirao je i produkcijom Otella Teatra Colón, Skandinavskom Bohème, novom verzijom Puccinijeve La Bohème, Turandotom Kraljevske opere Valonije te Nabuccom Praške nacionalne opere.

Ostvario se i kao skladatelj, a od 2015. do 2018. godine radio je za Praški simfonijski orkestar.

2015. godine argentinski senat ga je nagradio nagradom Domingo Faustino Sarmiento za postignuća u obrazovanju i kulturi, a 2017. je proglašen profesorom Honoris Causa Nacionalnog sveučilišta u rodnom Rosariju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:18