MAKARSKA JAZZ FESTIVAL

Ante Gelo: ‘Želim da turisti, kada se vrate kući, kažu: ‘Hrvatska ima odlične glazbenike‘‘

Makarska jazz festival
 Makarska jazz festival
Makarska je ponovno obojena programom novog izdanja jazz festivala koji potpisuje umjetnički direktor Ante Gelo

Makarska je ponovno obojena programom novog izdanja jazz festivala koji potpisuje umjetnički direktor Ante Gelo uz organizatoricu Klaudiju Vuković. O ovogodišnjem programu i glazbenicima koji stižu podno Biokova priča naš poznati aranžer, skladatelj i gitarist Ante Gelo.

Na koji je način osmišljen program Makarska jazz festivala?

Ove smo godine odlučili zaštitnički ići prema hrvatskim glazbenicima budući da smo lanjskih godina dovodili brojne inozemne zvijezde na binu festivala poput Antonia Serrana, Andreja Panagiotisa, Ismaila Lumanovskog , Mariusa von Brinka, Jenu Lizstesa, Robija Lakatoša, sjajne muzičare. Ove je godine akcent na domaćim snagama. Ovo možda nije klasični jazz program ali svakako vrijedan a vezan uz hrvatsku glazbenu scenu danas.

Elvis Stanić sa svojim bendom otvara program: postao je prepoznatljiv predstavnik domaće jazz scene, a proteklih su godina eminentna domaća i strana imena prolazila kroz pozornicu tog festivala.

image
Ante Gelo
Bozidar Vukicevic/Cropix

No, čini se, programom se ne robuje isključivo jazzu?

Prva je večer rezervirana za sjajnog autora i instrumentalista Elvisa Stanića koji podjednako dobro svira i gitaru i harmoniku, a koji nastupa u društvu Davora Dedića na klaviru, Albe Nacinovich na klavijaturama koja je ujedno i vokal, te Damjana Grpca na bassu i Marka Lazarića na bubnjevima.

U petak navečer stiže trio prožet elementima bluesa i roka, gitarističkog izričaja imena 90F3. Tri gitare publika rijetko ima priliku čuti, a to su Bruno Kovačić, Miroslav Lesić i Ivan Pešut a njima će se pridružiti Dušan Kranjc na bubnjevima i Vedran Ružić na bass gitari. Oni su osmislili svoj program a i ovogodišnji su dobitnici Porina za najbolji instrumentalni album. To će biti svirka s jakim sviračkim nervom.

I posljednju večer u Makarskoj zatvara nastup Ante Gelo benda.

Dolazim sa session bendom koji je posljednjih godina dosta zaposlen. Rekao bih da je to jedna platforma koju sam preuzeo iz američkih bendova. Možemo raditi i veći i manji TV show, kao i koncerte. Nešto poput Zagrebačkih solista koji mogu nastupiti u većoj ili manjoj formaciji samo što nije riječ o klasici. U Makarsku dolazim sa dva odlična vokala koji su karijeru započeli u emisiji The Voice Hrvatska - Alen Đuras i Iva Ajduković. Tu je i Goran Kovačić na klavijaturama koji je ove godine dobio Porin za najboljeg producenta te odličan all round muzičar, baš kao i jedan od najboljih basista Robert Vrbančić, zatim mladi bubnjar Mario Klarić koji se vrlo brzo vinuo u orbitu i postao vrlo tražen i popularan na tržištu. Ja kao aranžer, gitarist i autor radim puno stvari. Svirat ćemo ono što je moj habitus rada posljednjih 15-tak godina a to je mediteranski izričaj s akcentom na Olivera, Zdenka Runjića, Jakše Fiamenga, Momčila Popadića, Jure Stanića… To je pjesmarica koju volim obrađivati. Nešto domaće uvijek mi je posebnije i draže od sličnog inozemnog repertoara.

image
Elvis Stanić
Ante Cizmic/Cropix

Koliko improvizacija vodi ekipu u toj završnoj večeri?

Osnovni element jazz glazbe je promišljanje i improvizacija i zato je glazbenicima to toliki gušt i privlačno. To je nekakakv jezik koji mi učimo i izvlačimo iz sebe. Zna se dogoditi da svakakva čuda izađu iz nas. Jer, to je beskonačna igra koja je prekrasna. Pokušava iz nas izvuči i vještinu i muzikalnost.

image
Makarska jazz festival
Makarska jazz festival

Za publiku koja još nije imala priliku uživo biti na Makarska jazz festivalu - što je to posebno, što privlači strane izvođače da dođu na ovu pozornicu?

Jazz festival ide dalje, unatoč smanjenim budžetima zbog korone. Planovi su veliki i što se toga tiče ne razmišljamo skromno. Cilj je da iz Makarske ode glazbena poruka u svijet sa artističkim programom. Dalmacija nema programe tog tipa i želimo da raste i da se u budućnosti događaju lijepi internacionalni koncerti kao što smo ih radili u mirnodopskom razdoblju. Bitno je doprijeti do publike. Trenutno je program sa prepoznatljivog Kačićevog trga preseljen kod spomenika na Glavici, a da smo na dobrom putu su mailovi koje kroz godinu dobivamo iz cijelog svijeta sa upitima za nastup poznatih svjetskih glazbenika. Vjerujem da će se do dogoditi a da će upravo te nastupe imati priliku vidjeti i publika HRT-a ispred malih ekrana.

Koje su želje, planovi i ambicije za budućnost kada dočekamo da se pandemija virusa smiri?

Cilj nam je da stranci koji se nalaze u našoj zemlji, da kad se vrate doma, kažu, super je Hrvatska i imaju odlične glazbenike koje smo čuli na Makarska jazz festivalu. Ono što je njima zanimljivo, svakako treba biti naš ponos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:12