DIRLJIVO U KOMEDIJI

Alfi Kabiljo uz ovacije primio Zlatni studio za životno djelo: ‘Zagrebačka škola mjuzikla živi i dalje‘

Alfi Kabiljo

 Darko Tomas/Cropix
Maestro je proslavio 60 godina rada i 50 godina mjuzikla ‘Jalta, Jalta‘. Publika je dodjelu dočekala na nogama, uz gromoglasan pljesak

- Hvala vam, zagrebačka škola mjuzikla živi i dalje, tim se riječima veliki Alfi Kabiljo zahvalio na nagradi Zlatni studio za životno djelo koja mu je uručena nakon gala večeri u kazalištu Komedija povodom njegovog dvostrukog jubileja.

Maestro je, naime, u subotu u sklopu posebne večeri pred rasprodanim kazalištem slavio 60. godina umjetničkog rada i 50 godina svojeg najpoznatijeg mjuzikla "Jalta, Jalta".

Na svečanosti mu je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić uručio Zlatni Studio za životno djelo, nagradu časopisa Studio, Jutarnjeg lista i Hanza Medije.

image

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista uručio je Zlatni studio za životno djelo maestru Alfiju Kabilju

Darko Tomas/Cropix

- Čitam i Studio i Jutarnji list i očaran sam njegovim novinarima koji pišu o kulturi i brinu za nju. Zahvaljujem se publici, zboru, orkestru i najviše maestru Dinku Appeltu, rekao je Alfi Kabiljo. Publika je dodjelu nagrade ispratila na nogama, uz glasni pljesak.

Goran Ogurlić se pak zahvalio kazalištu Komedija te podsjetio da je Studio naš najstariji časopis.

- Nagradu dodjeljujemo i povodom 50 godina mjuzikla "Jalta, Jalta", rekao je.

image

Alfi Kabiljo i Goran Ogurlić

Darko Tomas/Cropix

Nakon toga, još je jednom izvedena najpopularnija numera iz mjuzikla "Neka cijeli ovaj svijet".

Zbog odsutnosti uzrokovane bolešću, nagrada Alfiju Kabilju nije bila uručena na dodjeli najveće medijske nagrade Zlatni Studio u dvorani "Anton Marti" Hrvatske televizije, kada je i izveden finalni broj njegova mjuzikla "Jalta, Jalta" s prvakinjom Opere zagrebačkog HNK Valentinom Fijačko Kobić te dvije povijesne postave mjuzikla na videozidu, uz zbor i orkestar uživo na stageu.

Najpoznatijim brojem iz "Jalte", koji je označio i kraj subotnje večeri u Komediji, dirigirao je osobno skladatelj, a izveo ga je Komedijin ansambl koji je bio zadužen i za gala večer koja će svoju reprizu imati već 28. ožujka u Komediji.

Pod glazbenim ravnanjem maestra Dinka Appelta u koncertu su sudjelovali solisti Sandra Bagarić, Jasna Bilušić, Vlatka Burić Dujmović, Danijela Pintarić, Renata Sabljak, Vanda Winter, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Filip Hozjak, Đani Stipaničev, Adalbert Turner, uz orkestar i zbor Kazališta Komedije, kao i plesni par koji čine Ana Hanić i Dejan Jakovljević.

image

U kazalištu Komedija na Kaptolu održan je svečani koncert Moji mjuzikli, u čast maestru Alfiju Kabilju, povodom 60. obljetnice umjetničkog rada, 85. godine života te 50. obljetnice njegova mjuzikla 'Jalta, Jalta'

Darko Tomas/Cropix

U redateljskoj koncepciji Nine Kleflin izvedeni su brojevi iz mjuzikala Alfija Kabilja praizvedenih od 1971. do 1998. godine. Riječ je mjuziklima "Velika trka", "Dlakav život", "Crveni otok", "Jalta, Jalta", "Ivan od leptira", "Car Franjo Josip u Zagrebu", "Kralj je gol" i "Tko pjeva zlo ne misli". Koncert je donio uvid u nove, još neizvedene mjuzikle koje je maestro Kabiljo napisao u posljednjih desetak godina, kao što su "Madame Hamlet", "Krađa Mona Lise" i "Marilyn Monroe".

image

U kazalištu Komedija na Kaptolu održan je svečani koncert Moji mjuzikli, u čast maestru Alfiju Kabilju, povodom 60. obljetnice umjetničkog rada, 85. godine života te 50. obljetnice njegova mjuzikla 'Jalta, Jalta'

Darko Tomas/Cropix

Najpoznatiji Kabiljov mjuzikl ostala je do danas "Jalta, Jalta", čuvena po brojevima "Neka cijeli ovaj svijet", "Što će biti s nama sutra", te naslovnim songom "Jalta, Jalta" u kojem u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu prepoznajemo iste toponime 77 godina poslije mirovnog sporazuma na Krimu 1945., ali i proročke riječi o miru koji je danas izgubljen, kolonama izbjeglica koje iz Ukrajine odlaze prema Europi i Hrvatskoj te solidarnosti.

Generacije su odrasle uz "Jaltu" u kojoj su pjevali Sanda Langerholz Miladinov, Richard Simonelli, Boris Pavlenić i Vlado Krstulović, a u novom mileniju zamijenili su ih Sandra Bagarić, Đani Stipaničev, Dražen Čuček i Ronald Žlabur.

image

Alfi Kabiljo i Sandra Bagarić

Darko Tomas/Cropix

S ukupno 1357 izvedbi, Alfi Kabiljo najizvođeniji je glazbeni autor u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija. "Jalta, Jalta", uz Zajčevu operu "Nikola Šubić Zrinjski" i Gotovčeva "Eru s onoga svijeta", najizvođenije je hrvatsko glazbeno-scensko djelo.

image

Alfi Kabiljo primio je brojne ovacije okupljenih

Darko Tomas/Cropix

Alfi Kabiljo (Zagreb, 1935.), skladatelj, dirigent, aranžer, pijanist, tekstopisac, libretist i producent, završio je Glazbenu školu "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu. Kompoziciju je usavršavao u Parizu. Diplomirani je arhitekt. Napisao je glazbu za 80 igranih filmova i preko 100 TV epizoda, među ostalim, skladao je glazbu za film "Scissors" sa Sharon Stone. Skladatelj je hitova popularne glazbe kao što su "Tvoja zemlja" ili "Dan koji se pamti". I u 87. godini života igra tenis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:44