VELIKI POVRATAK

ABBA izdaje prvi album u 40 godina, dvije pjesme već su objavili: Poslušajte ih!

Najava novog albuma ABBA-e u Londonu
 Fredrik Persson/AFP
Jedna od najpopularnijih grupa u povijesti glazbe s 400 milijuna prodanih albuma, objavit će album "Voyage" 5. studenoga

Legendarna švedska pop grupa ABBA snimila je novi album nakon 40 godina i iduće će godine održati digitalni koncert u Londonu, objavljeno je u četvrtak na njihovoj internetskoj stranici.

ABBA, jedna od najprodavanijih grupa u povijesti glazbe s 400 milijuna prodanih albuma, objavit će album "Voyage" 5. studenoga.

Na njihovom YouTube kanalu već su i objavljene nove pjesme naziva "I Still Have Faith In You' i "Don't Suht Me Down".

S osam albuma i više od 4o singlova u manje od desetljeća, švedski je bend 1974. na prepad osvojio glazbenu scenu i postao kultna senzacija čija popularnost nije jenjala do danas unatoč brojnim promjenama u glazbenim trendovima.

Sastavljena od dvaju danas razvedenih parova, naziv ABBA akronim je imena četvero članova koji su danas u zlatnim godinama Anni-Frid Lyngstad (75), Agnethe Faltskog (71), Bjorna Ulvaeusa (76) i Bennyja Anderssona (74).

image
Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog i Bjorn Ulvaeu
Olle Lindeborg/Afp/Profimedia

Benny i Bjorn počeli su zajedno skladati 1966., a kvartet je sastavljen tri godine poslije dolaskom Agnethe i Anni-Frid.

Godine 1973. grupa, koja je usvojila naziv ABBA tek godinu poslije, nije se na nacionalnom švedskom natjecanju uspjela kvalificirati na Euroviziju.

Waterloo

Ali već iduće godine tada nepoznati bend uzrokovao je senzaciju pobjedom na Euroviziji u Brightonu pjesmom "Waterloo".

Pjesma je postala hit na cijelom kontinentu i rođen je novi glazbeni fenomen.

Slijedio je hit za hitom, uključujući singl "Mamma Mia" 1975., koji je prvog mjesta britanske ljestvice svrgnuo "Bohemian Rhapsody" gurpe Queen.

Iduće godine je album "Arrival" s pjesmama poput "Money, Money, Money", "Knowing Me, Knowing You" i "Dancing Queen" prodan u više od 10 milijuna primjeraka.

Izvedena uživo prvi put na vjenčanju švedskog kralja 1976., "Dancing Queen" postala je međunarodni hit godine.

"Take a Chance on Me" i "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)" u idućim godinama zacementirali su zvjezdani status švedske grupe.

Dva razvoda i razlaz

Razvod Bjorna i Agnethe 1979. bio je početak kraja grupe i rezultirao je jednom od njihovih najpotištenijih pjesama "The Winner Takes It All" koju je napisao Bjorn i doveo Agnethu u čudnu poziciju da pjeva pjesmu o razlazu čiji je autor njezin bivši muž.

Godinu kasnije izašao je album "Super Trouper" nakon kojeg je grupa, pokazalo se, posljednji put svirala uživo.

Benny i Frida razveli su se 1981., a 1982. grupa je najavila da uzima stanku.

Stanka traje do danas jer se ABBA više nije okupila ni u studiju ni na pozornici.

Unatoč brojnim zahtjevima tijekom godina, jako je malo autora dobilo odobrenje da semplira njihove pjesme. Kad je Madonna zamolila da semplira "Gimme Gimme Gimme" za njezin hit "Hung Up" 2005., dobila je odobrenje tek kad je ABBA čula konačnu verziju njezine pjesme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:20