PIŠE JURICA PAVIČIĆ

Zlatni globusi: Nagrade za favorite i poneko iznenađenje

 Sipa
Mnogo će rasprava biti za nagrade u kategoriji mjuzikla ili komedije, jer su i i Meryl Streep i Robert Downey Jr. glumili u filmovima koji i nisu komedija ili mjuzikl

Avatar Jamesa Camerona osvojio je očekivano Zlatni globus za najbolju dramu na dodjeli 67. Zlatnih globusa u nedjelju u Los Angelesu. Zlatni globus za najbolju komediju osvojio je film “Mamurluk” Todda Phillipsa, a nagrade za najbolje TV serije otišle su serijama “Momci s Madisona” i “Glee”.

Nagrade Zlatni globus dodjeljuje udruženje inozemnih dopisnika u Hollywoodu, a unatoč malom glasačkom tijelu i netransparentnosti, nagrada se održala kao relevantna jer je često prognostički orijentir kome bi mogli otići Oscari. Ove godine, doduše, za takvu prognozu nije trebalo mnogu mudrosti: “Avatar” je od početka važio za favorita i glatko ponio nagrade za najbolji film i režiju.

Podbačaj favorita

Kudikamo je veće iznenađenje nagrada u kategoriji komedija ili mjuzikla: umjesto favoriziranih “500 dana ljeta” ili “Devet”, pobijedila je luckasta komedija “Mamurluk”. Tako su oba glavna Globusa otišla filmovima koji su bili izraziti hitovi: “Mamurluk” je bio iznimno gledan i u svijetu i u Hrvatskoj, gdje je sa 90 tisuća gledalaca bio peti film po gledanosti u 2009.

Nagradu za najbolji scenarij ponio je “Up in the Air” Jasona Reitmana, film u kojem George Clooney glumi čovjeka čiji je posao dijeljenje otkaza u propalim firmama. Riječ je o filmu koji je priličan mezimac kritike i kojeg se smatra mogućim potajnim iznenađenjem za Oscare.

Glumačke nagrade u drami ponijeli su Jeff Bridges za ulogu starog country pjevača u “Crazy Heart” te Sandra Bullock za sportsku dramu “The Blind Side”.

Rasprave tek slijede

Mnogo će rasprava biti za nagrade glumcima u kategoriji mjuzikla ili komedije, jer su oboje nagrađenih glumili u filmovima koji baš i nisu komedija ili mjuzikl. Robert Downey nagrađen je za ulogu Sherlocka Holmesa u istoimenom akcijskom filmu Guya Ritchieja, dok je Meryl Streep nagrađena za ulogu kuharice Julie Child u “Julie & Julia”. Za Streep je ovo sedmi Zlatni globus iz čak 25 nominacija.

U televizijskim kategorijama najprestižniju nagradu ponijeli su ponovno “Momci s Madisona”, koji su tako postali prva TV serija u povijesti koja je nagrađena Zlatnim globusom tri sezone zaredom: jedina serija koja je dosad dobila tri Globusa bili su “Dosjei X”, no ni oni ne za redom. Nagradu za komičnu ili glazbenu seriju dobila je serija “Glee” o dogodovštinama u jednom školskom zboru.

Među dobitnicima Zlatnih globusa za tv kategorije ove su godine i Alec Baldwin (30 Rock), Kevin Bacon (mini serija Taking Chance) te Drew Barrymore (mini serija Grey Gardens).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:45