‘POBRINITE SE ZA MAYU‘

Život im je bio ‘ostvarenje sna‘ i ‘raj‘, no onda se njihova djevojčica razboljela...

TAKE CARE OF MAYA, Maya Kowalski, 2023.

 Netflix/Everett/Profimedia/Netflix/everett/profimedia
Obitelj je protiv bolnice naposljetku odlučila podnijeti tužbu. Suđenje će početi u rujnu, 2530 dana nakon što je Maya napustila bolnicu

Umirovljeni vatrogasac Jack Kowalski te njegova supruga Beata, zdravstvena radnica te imigrantkinja iz Poljske, živjeli su mirnim životom uza svoje dvoje djece, Mayju i Kylea. Živjeli su u "prekrasnoj kući i prekrasnom kvartu", a život je, prema opisu Jacka Kowalskog, bio "ostvarenje sna i raj". No onda se Maya razboljela, a potresnim događajima koji su uslijedili bavi se dokumentarni film Henryja Roosevelta "Pobrinite se za Mayu" (Take Care of Maya), koji se na listi trenutno najgledanijih Netflixovih filmova nalazi na šestoj poziciji.

2015. godine svakodnevica obitelji Kowalski radikalno se promijenila. Maya se počela osjećati loše. Osjećala je nepodnošljiv bol te joj se mutilo pred očima, piše Collider. Nakon posjeta raznim liječnicima koji nisu uspjeli otkriti uzrok Mayina zdravstvena stanja, dr. Anthony Kirkpatrick, stručnjak za Kompleksni regionalni bolni sindrom preporučio je liječenje infuzijom ketamina.

Liječenje je, navodi Collider, poboljšalo Mayino stanje, iako djevojčica još nije mogla hodati, pa kada obitelj Mayi više nije mogla priuštiti liječenje dr. Kirkpatricka, male doze lijeka počeo joj je pripisivati dr. Ashraf Hanna. Situacija je bila pod kontrolom, no u listopadu 2016. godine Mayino se stanje pogoršalo. Žalila se na bol u trbuhu te su je roditelji odveli u bolnicu John Hopkins All Children‘s Hospital. Kada je Mayina majka inzistirala na visokim dozama infuzije ketamina, kod liječnika se probudila sumnja da je dijete zlostavljano. Njihove sumnje još je više potaknula opservacija da infuzija ketamina u malim dozama nije značajno utjecala na Mayino stanje. Liječnici su tada slučaj prijavili socijalnoj službi. Nakon razgovora s Jackom, koji je navodno trajao deset minuta, dr. Sally Smith je zaključila da roditeljima treba oduzeti skrbništvo nad Mayom.

Dr. Smith bila je, naime, uvjerena da je Maya žrtva mentalnog zlostavljanja. Beati je dijagnosticiran Münchhausenov sindrom preko posrednika. Zaključak dr. Smith, koja se ne pojavljuje u dokumentarcu, rezultirao je oduzimanjem skrbništva. Dr. Kirkpatrick pak u dokumentarcu tvrdi da je dr. Smith nudio dokaze o Mayinoj dijagnozi, no ona ih u svojem izvješću nije spomenula. Bolnica je spriječila bilo kakvi kontakt između Maye i njene majke, no kasnije je psihološka evaluacija Beate otkrila da Beata uopće ne boluje od spomenute mentalne bolesti.

Jack pak tvrdi da su ga službe pokušale dovesti do sukoba sa suprugom, a on je, u tom trenu, bio suradljiv kako bi mogao viđati kćer. I dok je bolnica tvrdila da se Mayino stanje tijekom boravka u zdravstvenoj ustanovi poboljšalo, roditelji su bili suprotnog mišljenja. Kada je saznala da Mayu prati medicinska sestra prethodno optužena za zlostavljanje djeteta, Beata se još više zabrinula. Prema dokumentarcu, Mayi te obitelji su oduzeta prava, a djevojčica je fotografirana iako niti ona niti roditelji nisu dali pristanak.

Tri mjeseca nakon što je brigu o Mayi preuzela država, Beata se objesila. Dan ranije sudac joj nije dozvolio da u sudnici zagrli kćer. Prije no što si je oduzela život, Beata je obitelji poslala e-mail u kojem je eksplicitno razložila čimbenike koji su je doveli do fatalne odluke. Suca je okrivila za sve što bi se potencijalno moglo Mayi dogoditi. Pet dana nakon Beatine smrti skrbništvo je dodijeljeno Jacku.

Iako sud nije dopustio da se Mayju liječi ketaminom, fizikalna terapija joj je s vremenom pomogla da prohoda.

Prilog lokalne reporterke Daphne Chen, otkriveno je, rezultirao je raznim e-mailovima i pismima brojnih obitelji koje su pretrpjele sličnu sistemsku opresiju, koja je bila povezana s dr. Sally Smith.

U srodnim bitkama za skrbništvo roditelji bi obično pristali pratiti dane upute kako bi povratili skrbništvo (Case Plan). Takav dokument je bolnice lišio zakonske odgovornosti. Obitelj Kowalski na takav dogovor nije pristala. Također, obitelj je u posjedu imala detaljnu dokumentaciju Mayine povijesti bolesti prije i nakon primitka u gore navedenu bolnicu.

Obitelj je protiv bolnice naposljetku odlučila podnijeti tužbu. Suđenje će početi u rujnu, 2530 dana nakon što je Maya napustila bolnicu.

Dr. Smith 2021. se godine nagodila s obitelji Kowalski.

Obitelj i dalje živi na Floridi, a Maya trpi bol zbog svog medicinskog stanja, no odlučna je na sudu se boriti za preminulu majku i obitelji koje su se našle u sličnim nesretnim okolnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:49