200.000 GLEDATELJA

ZAGREBDOX SLAVI JUBILEJ Pobjednici svjetskih festivala i hrvatske premijere

Deseto izdanje popularnog festivala s više od 150 dokumentaraca održati će se od 23. veljače do 2. ožujka u kinu Cineplexx u Centru Kaptol

ZAGREB - Desetu obljetnicu ZagrebDoxa proslavit ćemo najboljim svjetskim filmovima i nizom hrvatskih premijera, najavio je danas Nenad Puhovski, direktor tog međunarodnog festivala dokumentarnog fima na konferenciji za novinare, najavivši jubilarno, deseto izdanje koje će se, s više od 150 dokumentaraca, održati od 23. veljače do 2. ožujka u kinu Cineplexx u Centru Kaptol.

Prije deset godina postavili smo si cilj da približimo dokumentarne filmove zagrebačkoj publici i napravimo ih vidljivijima, u tome smo u velikoj mjeri uspjeli, a uključivši i ovogodišnje projekcije dosad smo imali 1500 prikazanih filmova i 200 tisuća gledatelja, rekao je. Statistički se može reći da je svaki četvrti Zagrepčanin i svaki 25. stanovnik Hrvatske bio na Doxu, no iako je to samo statistika ona govori o tome što smo napravili za popularizaciju dokumentaraca, dodao je.

Iz programa je izdvojio filmove nagrađivane na važnim svjetskim filmskim festivalima. U međunarodnoj konkurenciji je "Brat po krvi" Stevea Hoovera, među ostalim dobitnik nagrade publike i žirija Sundancea, o mladom Amerikancu koji odlazi u Indiju brinuti se za HIV pozitivnu djecu, te "Pjesma iz šume" Michaela Oberta, nagrađen na IDFA-i, o čovjeku koji se nakon 25 godina sa sinom vraća iz afričke prašume u New York, gdje susreće obitelj i prijatelje, među kojima je i redatelj Jim Jarmusch.

Prljavi ratovi

Za Veliki pečat natječe se i američki film "Prljavi ratovi" Richarda Rowleya nominiran za Oscara, politički triler i detektivska priča o američkim tajnim ratovima, sirijsko-njemački "Povratak u Homs" Talala Derkija o mladom nogometašu i izvjestitelju koji se uključuju u borbu i dansko-švedski "Ekspedicija na kraj svijeta" Daniela Dencika o neobičnoj skupini znanstvenika koji odlaze na Grenland.

Ekspedicija na kraj svijeta

Zanimljiv filmski eksperiment napravili su cijenjeni poljski dokumentaristi Marcel i Pawel Lozinski, otac i sin koji su počeli snimati zajednički film, no posvađali su se i snimili svaki svoj. Rezultat su dvije verzije projekta, filmovi "Otac i sin" te "Otac i sin na putu".

Otac i sin

Regionalna konkurencija donosi talijanski film "Sacro GRA" Gianfranca Rosija o životu ljudi uz prometnu rimsku obilaznicu, prvi dokumentarac koji je osvojio Zlatnog lava i mađarski "Bujica ljubavi" Agnes Sos, duhovita priča o ljubavi u starijim godinama.

Tu su i hrvatski "Mitch – dnevnik jednog šizofreničara" Damira Čučića, "Naslovnica" Silvane Menđušić koji prati zadnju godinu u životu glumice Dolores Lambaša i odnos medija prema njoj, "Ovrha" Nevena Hitreca, "Još jednom" Ane Opalić i Noe Pintarića u kojem se tijekom pet godina 'iznutra' prati životi lezbijki, te "Dragi Lastane" Irene Škorić o mitskom junaku koji je godinama u "Modroj lasti" pomagao zbunjenoj djeci na pragu puberteta.

Ukrajina nije bordel

Programi Kontroverzni Dox i Stanje stvari prikazat će, među ostalim, filmove "Ukrajina nije bordel" o feminističkoj 'toples' skupini Femen i "Gospodar Svemira" o vodećem njemačkom investicijskom stručnjaku, Happy Dox prikazuje film "Visuljak" o problemu muškaraca s veličinom o kojem se previše ne govori, a Glazbeni globus još jedan film nominiran za Oscara, "Pet metara od slave" o vječnim pratećim vokalima. Majstori Doxa donose nove filmove Lucy Walker, Alexa Gibneya i drugih, Teen Dox neizvedivu ljubavnu priču "Zaustavi otkucaje srca", a Biografski Dox portrete utjecajnih ličnosti, među kojima i onaj redatelja Ingmara Bergmana.

U popratnom programu prikazat će se retrospektive - Moj najbolji Dox s najboljim dokumentarcima tog festivala po izboru kritičara, izbor hrvatskih dugometražnih dokumenataraca, Retrospektiva ZagrebDox Pro s uspješnim filmovima pokrenutima upravo u sklopu tog festivalskog programa, izbor filmova poljske filmske škole Wajda i autorsku večer Damira Čučića.

Filmovi će se prikazati u 18 programa u svih pet dvorana Cineplexxa, cijena ulaznica nije se mijenjala od prošle godine, a i ove će se u jednoj dvorani besplatno prikazati svi filmovi iz konkurencije, ali bez hrvatskih podnaslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 14:05