CREED III

Za Stallonea stvarno nije bilo mjesta: prvi put u serijalu o neustrašivim boksačima ne pojavljuje se Rocky Balboa

Michael B. Jordan i Jonathan Majors. Creed III (2022).
 

 Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia
Rocky 6 je zablistao, iako je bilo malo smiješno gledati 58-godišnjeg Stallonea kako se nadmeće u ringu

Film "Creed III" donosi poprilično iznenađenje: prvi put u serijalu o neustrašivim boksačima ne pojavljuje se lik od kojeg je sve počelo - Rocky Balboa. Prvi smo ga put vidjeli 1976., on je bio amaterski izazivač svjetskog prvaka u teškoj kategoriji Apolla Creeda (Carl Weathers), u euforiji koja je zavladala kad je Rocky ostao na nogama do kraja meča, mnogi nisu slušali odluku sudaca koji su Creeda proglasili pobjednikom, no to i nije tako važno, bitno je da su obojica poslije toga ostala u dobrim odnosima. U nastavku Rocky je pristao na ponovni meč, jedva je izborio titulu, ali je ipak pobijedio Creeda. U "trojki" - koja se pamti po rock-temi "Eye od the Tiger" u izvedbi grupe Survivor - pojavio se novi izazivač, Clubber Lang (Mr. T nekad je bio živopisna sportska zvijezda), koji je u trenu samljeo Rockyja i oduzeo mu titulu, no tada mu je Apollo došao u pomoć i zahvaljujući njegovim savjetima naslovni junak opet je postao prvak. U "četvorki" Creed je pristao na ekshibicijski meč u Las Vegasu protiv sovjetskog boksača Ivana Drage (Šveđanin Dolph Lundgren) koji se nije razdvajao od svoje supruge Ljudmile (Brigitte Nielsen na kraće će vrijeme postati gđa Stallone): iako ga je Rocky preklinjao da prekine meč, Creed nije htio i to je platio životom. Naravno da je nakon toga Rocky osvetio prijatelja. "Petica" je bila prilično slaba, bavila se odnosom Rockyja i njegova sina, te je podbacila u odnosu na fenomenalno uspješnu "četvorku", no zato je "šestica" zablistala, iako je bilo malo smiješno gledati 58-godišnjeg Stallonea kako se nadmeće u ringu. Istina, on je sad bio vlasnik restorana i pristao je na borbu koju nije znao kako odbiti, no to je bilo posljednji put da je za ozbiljno navukao boksačke rukavice.

Već u filmu "Creed" iz 2015. pojavila se nova zvijezda, Adonis "Donnie" Creed (glumio ga je Michael B. Jordan), koji se po majci preziva Johnson i zazire od pokojnog oca koji mu nije posvećivao dovoljno pažnje. Rocky i dalje vodi svoj talijanski restoran u Philadelphiji, gradu u kojem je odrastao, ali se zainteresira za Donnieja, uvjeren da mladić ima boksačke gene. To se ispostavi kao točno, Rocky mu predstavi oca u krajnje pozitivnom svjetlu, no Donnie je sumnjičav: film je bio hit, tako da se sa "sedmicom" otvorilo novo poglavlje. U "osmici" ili filmu "Creed II" Donnie se oženio (njegovu suprugu Biancu igra akcijska junakinja Tessa Thompson), dobio bebu, koja je, nažalost, gluha, ali sada barem ima obitelj koja ga podržava. Novi mu je protivnik Viktor Drago (Florian Munteanu, rumunjski glumac i boksač), sin Ivana Drage, koji se želi osvetiti za nekadašnji poraz. Rocky ne želi sudjelovati u tuđim obiteljskim osvetama i odbija ga trenirati, Donnie zato i gubi, ali u revanšu vraća titulu.

Stigao je napokon i "Creed III", bio je gotov još prošle jeseni, ali se nije htio gurati s teškašima kao što su "Avatar: Put vode" i "Black Panther: Wakanda zauvijek". Ovaj put je glavni glumac Michael B. Jordan odlučio i režirati film, a jakog protivnika u ringu našao je u Damienu Andersonu (Jonathan Majors), bivšem prijatelju iz djetinjstva, koji ga izaziva na dvoboj. Ovaj put stvarno nije bilo mjesta za Stallonea, koji se morao zadovoljiti funkcijom jednog od producenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:02