VODIČ

‘Winx‘, igrana verzija popularnog crtića, jer malo vilinske magije nikome nije škodilo, zar ne?

serija 'Winx'
 Fate: The Winx Saga/Screenshot
U središtu radnje je vila Bloom (Abigail Cowen) koja donedavno nije znala da je vila, a sad ulazi u magičan svijet i počinje školovanje

Ako vas je nekim slučajem (ne bih znao kojim točno) baš uvijek zanimalo s kojim se to ljubavnim jadima suočavaju vile tinejdžerice koje žive u internatu smještenom u dvorcu, a baš o njima recimo ovisi sudbina svijeta, magičnog i stvarnog, jelte, onda je "Fate: The Winx Saga" serija baš po vašoj mjeri.

Zvuči suludo, zar ne? To da je netko odlučio raditi seriju po dječjem crtiću i svijet luckastih šarenih anime vila za kojima lude djevojčice ne starije od sedam godina pretvarati u poluozbiljni fantasy križanac "Harryja Pottera", "The Witchera" i recimo "Bridgertona". Ali očito je dobro pogođeno, ne sumnjajte u Netflixov algoritam. Jer "Winx" je najgledanija serija u mnogim zemljama, pa tako trenutno i u Hrvatskoj.

Riječ je o hit franšizi s Nickelodeona, a ova igrana verzija, uz ljutnju dijela fanova, potpuno odbacuje anime ikonografiju i azijske korijene, zbog čega su tvorca Briana Younga čak optuživali za whitewashing. U središtu radnje je vila Bloom (Abigail Cowen) koja donedavno nije ni znala da je vila (odgojili su je obični roditelji u Kaliforniji), a sad ulazi u magični svijet i počinje školovanje. U internatu Alfea, naravno, upoznaje vile s različitim moćima (njezina je vatra) i zaljubljuje se u Skya (Danny Griffin), mladića iz redova čuvara škole koji nemaju moći, ali su vješti s mačevima.

Vilinskom svijetu, naravno, prijete Spaljeni, rasa nekakvih polumrtvaca, ravnateljica škole je misteriozna supermoćna vila, a Bloom će život zagorčati i njezina suparnica, princeza Stella, inače bivša Skyeva djevojka. Teška teen drama ukratko, puna sladunjavih obrata i solidnih specijalnih efekata koju ćete gledati ako vam treba izgovor za kratki drijemež nakon teškog radnog dana. Ali ako vas zanima zašto vaša kći tinejdžerica gleda i priča samo o Winxicama, onda se uključite što prije. Malo vilinske magije nikome nije škodilo, zar ne? (Fate: The Winx Saga, prva sezona teen fantasy serije, glume: Abigail Cowen, Danny Griffin, Netflix)


Izložba: Najveća rukopisna zbirka Josipa Kozarca izložena u Vinkovcima

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci predstavljena je Nova rukopisna zbirka Josipa Kozarca, a otvorena je i istoimena izložba. Riječ je o najvećoj rukopisnoj zbirci Josipa Kozarca u Republici Hrvatskoj koju je Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci darovao Velimir Šurina, praunuk Josipa Kozarca. Izložba donosi izbor iz Zbirke rukopisa koja se sastoji od 32 osobna pisma, jednog službenog dopisa, sedam dopisnica, 11 pjesama (rukopisnih i strojopisnih) i 11 dokumenata. Autentičnost rukopisa potvrdila je prof. dr. sc. Sanda Ham koja je 1994. godine doktorirala na jeziku Josipa Kozarca te je zasigurno najkompetentnija stručnjakinja kad govorimo o jeziku, stilu, gramatici, odnosno pisanju Josipa Kozarca. Postavljenu izložbu možete pogledati u izložbenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci sve do 1. ožujka 2021. godine. (Nova rukopisna zbirka Josipa Kozarca Vinkovci, Gradska knjižnica, Ivana Gundulića 6, 8.00 do 19.00 h; ulaz slobodan)

image
rukopisna zbirka Josipa Kozarca
GK Vinkovci

Događaj: Otvorenje mrežne platforme Perform Europe

Perform Europe inovativan je i dugoočekivan projekt Europske komisije koji će propitivati i podupirati nove održive načine međunarodne - fizičke i digitalne - prekogranične distribucije djela izvedbenih umjetnosti u svim zemljama koje sudjeluju u programu Kreativna Europa, a s ciljem stvaranja novih modela potpore za sektor. Program započinje u četvrtak u 14 sati na web stranicama Perform Europe. (Perform Europe Online https://www.performeurope.eu/)

image
Perform Europe
Perform Europe

Fotografija: 'Priroda, kemija i društvo' Bojana Mrđenovića

U četvrtak se u prostoru Black Box MSU-a otvara izložba fotografija "Priroda, kemija i društvo" Bojana Mrđenovića. Autor promatra i prikazuje "kruženje tvari u prirodi", pritom uz biokemijske, u obzir uzima i društvene, ekonomske i ekološke faktore. Izložba prati različite međusobno isprepletene fenomene koji su uvjetovani djelovanjem kemijske industrije u Kutini. ("Priroda, kemija i društvo" Zagreb, MSU, Avenija Dubrovnik 17, 15 do 19 h; ulaz slobodan)

image
MSU Zagreb
Zeljko Puhovski/CROPIX

Otvorenje: Splitska izložba Ivane Tkalčić: 'Why am I seeing this post?'

U Klubu Kocka u četvrtak navečer otvara se izložba "Why am I seeing this post?" Ivane Tkalčić. Izložba prezentira četiri videa koji se sastoje se od velike količine sadržaja pronađenih materijala, tako da se svakim novim gledanjem otkrivaju novi slojevi. Programirani su da odlučuju hoće li ignorirati ili odgovoriti na međusobno podijeljenu informaciju neovisno o promatraču. ("Why am I seeing this post?" Splt, Galerija Kluba Kocka, Ul. slobode 28, 20.00 h; ulaz slobodan)

image
Ivana Tkalčić
Ronald Gorsic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:20