PREMIJERA FILMA THE KILLER

Vratio se David Fincher i obranio titulu redatelja koji zna kako zalediti krv u žilama publike...

The Killer Davida Finchera

I kritika i publika oduševljeni su filmom u kojem naslovnu ulogu igra Michael Fassbender

Majstor trilera David Fincher na filmskom je festivalu u Veneciji imao premijeru svog novog filma "The Killer" i sudeći po kritikama definitivno obranio titulu redatelja koji zna kako zalediti krv u žilama publike.

image

US director David Fincher poses during the red carpet of the movie "The Killer" presented in competion at the 80th Venice Film Festival on September 3, 2023 at Venice Lido. (Photo by Tiziana FABI/AFP)

Tiziana Fabi/Afp

Ova, kako su je opisali, stravično zarazna samurajska priča Davida Finchera, koju je Andrew Kevin Walker adaptirao prema romanu Alexisa Nolenta, a u kojoj glavnu ulogu neimenovanog titularnog ubojice ima Michael Fassbender, u skromnoj uvodnoj sekvenci prikazuje egzekutora koji govori o suočavanju s najvećim izazovom svog posla - dosadom. Interno vodi monologe o ovoj temi, kao i o mnogim drugim, uključujući svoja stajališta o amoralnosti svemira i glazbi Smithsa, dok sjedi u unajmljenom uredu sa svojom dalekometnom puškom, pokraj hotela s pet zvjezdica unedogled čekajući da se VIP gost pojavi u apartmanu preko puta i dobije metak u glavu.

Unatoč ubojičinoj hladnokrvnosti i nemilosrdnoj strogosti, njegovoj razrađenoj disciplini i impresivnim joga pozama, nešto užasno pođe po zlu bez ikakvog razloga; bogati, nemilosrdni i sada ljuto razočarani ljudi koji su ga naručili kao ubojicu sada ga žele ubiti pa će on morati ubiti njih. Ubojičina fanatično usredotočena akcija za vlastiti opstanak odvodi ga iz Pariza u Dominikansku Republiku, gdje ima udaljenu luksuznu haciendu, pa u New Orleans, gdje se mora susresti s profesorom prava koji ga je unovačio u ovaj posao, na Floridu pa u New York i zatim u Chicago kako bi se sastao s barunom kriptovaluta koji plaća sve. Rezultat je nasilje isprepleteno prerušavanjem i prikrivanjem tragova, beskrajnim lažnim imenima, uz nebrojena skrovišta i skladišta u kojima se nalazi njegovo oružje, gotovina i lažne putovnice.

Kako piše Guardian, "ovo je triler čiste površine i stila, vođen sjajnim njuhom, a Fassbenderovo brižno, nedokučivo lice upravo je stvoreno za njega".

"Bezosjećajan je kao bilo koji Fincherov triler, istodobno predvidljiv u svojoj jednostavnosti, ali zbog toga i čudesno odvažan", stoji u kritikama IndieWirea.

I dok je za neke "The Killer" na tragu redateljeva hita "Sedam", neki pak smatraju i da nema baš toliko "ambiciozan zaplet za nekoga poput Finchera, ali je svakako privlačan, a tajanstveni protagonist koji stalno nestaje zagonetka je koja ostaje i nakon odjave".

No, nisu baš sve kritike za "The Killera" blagonaklone, pa su u Vanity Fairu zaključili da "nekoliko trenutaka u filmu uzburka krv, ali inače je neobično inertan, njegovi se kotači vrte s premalo vučne sile".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:03