FESTIVAL EUROPSKOG FILMA

‘Voljeti Patriciju Highsmith‘ dokumentarac je o najslavnijoj američkog autorici trilera, ujedno neomiljenoj osobi

Zvijezde filma Mon Crime Rebecca Marder i Nadia Tereszkiewicz s redateljem Francois Ozonom u Rimu

 Filippo Monteforte/Afp
Uz program europskih filmova, u srpnju će u MSU biti prikazivani i domaći naslovi unutar Panorame hrvatskih filmova

Od 12. do 29. srpnja zagrebačka će publika moći vidjeti niz zanimljivih naslova europskih kinematografija. Riječ je o programu koji se pomalo preuzetno naziva Festival europskog filma, a odvijat će se u ljetnom kinu Tuškanac i kino Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti. Inicijator i selektor programa je bivši ravnatelj Pule Zlatko Vidačković. Program europskih filmova sadrži četrnaest naslova od kojih su neki hrvatske premijere, neki su igrali na drugim hrvatskim festivalima, a neki su u limitiranoj distribuciji kroz nezavisnu mrežu.

Od premijernih naslova dva svakako najzvučnija stižu iz Francuske. Prvi je od njih "Mon Crime" (Moj zločin) francuskog postmodernista Françoisa Ozona. Riječ je o svojevrsnom poigravanju s temama "#MeToo" pokreta, ali u ambijentu francuskog šou-biznisa kasnog nijemog filma. "Noć zločina" novi je film Dominika Molla, francuskog redatelja koji se sustavno bavi kriminalističkim žanrom i često ga uspoređuju s Claudeom Chabrolom.

U programu je i talijanski film "Beskrajna ljubav" (L‘Immensita) redateljice Emmanuele Crialese. Tu su i dva biografska filma o umjetnicima. "Daliland" Amerikanke Mary Haron film je o krugu ljudi oko Salvadora Dalija. "Voljeti Patriciju Highsmith" dokumentarac je Eve Vitije o najslavnijoj američkog autorici trilera, ujedno složenoj i neomiljenoj osobi.

Na programu je i najzapaženiji prošlogodišnji slovenski film. To je "Orkestar" Matevža Lužara, crno-bijela dramska freska koja prati niz članova mjesnog limenog orkestra koji odlaze u mali austrijski grad na muzički festival, da bi se tamo počele zbivati kojekakve peripetije.

Uz premijerne naslove tu je i par filmova koji su već s uspjehom igrali po drugim hrvatskim festivalima. Izvrsna "Tiha djevojka" Irca Colma Baireada stiže sa ZFF-a, a finska komedija "Četvero malih odraslih" Selme Vilhunen iz Splita.

Uz program europskih filmova, u srpnju će u MSU biti prikazivani i domaći naslovi unutar Panorame hrvatskih filmova. Reprizirano će biti devet dugometražnih filmova, te program kratkih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:39