KULTURNO UZDIZANJE

VODIČ ZA VIKEND: Što gledati, čitati, slušati, na što plesati, kamo ići i kako se zabaviti

ZAGREB

ČAROBNO SREBRO

- Norveški film za djecu o malenim gnomima koji žive u norveškim planinama i odgovorni su za prijelaz iz dana u noć. Taj se trenutak naziva čarobni sat, a omogućava ga čarobno srebro koje gnomi posjeduju. Kada to srebro bude ukradeno, na svijet pada vječita tama, a princeza Plava ruža kreće na veličanstveno putovanje kako bi vratila srebro i spasila svijet od tame.

• Kino Europa - petak 28. i subota 29. siječnja 17.30 sati, nedjelja 30. siječnja 17 sati

NIKAD ME NE OSTAVLJAJ

- U sklopu revije Filmomanija pogledajte američki triler o mladima koji svoje djetinjstvo provode u naizgled idiličnom internatu u engleskom Hailshamu, a nakon što napuste sigurno okrilje škole, otkriju zastrašujuću istinu o sebi. Film je snimljen prema istoimenom romanu Kazua Ishiguroa (ujedno producenta filma), a glumačku postavu predvode Carey Mulligan i Keira Knightley te Andrew Garfield (“Društvena mreža”).

• Movieplex, petak 28. siječnja 19 sati, subota 29. siječnja 16 sati

EAST RODEO

- Eksperimentalni talijansko-hrvatski bend East Rodeo u Teatru &TD predstavlja svoj treći album “Morning Cluster” na kojem gostuju svjetski poznati glazbenici Marc Ribot, avangardni umjetnik poznat po suradnji s Tomom Waitsom, Elvisom Costellom i Johnom Zornom, jazz basist Greg Cohen, te Warren Ellis, violinist Dirty Three i član Caveovih Bad Seedsa i Grindermana.

• Teatar &TD, petak 28. siječnja 21.30 sati, 25/35 kn

RIJEKA

QUASSARR

- Rock Narančada, novi koncertni serijal Radija Trsat, u svom prvom izdanju ugošćuje riječki alt pop bend Quassarr koji promovira svoj drugi album “Propaganda”. Kao predgrupa nastupit će riječki bend Moskva.

• Stereo Klubb, petak 28. siječnja 23 sata, 30/40 kn

DAPHNIS I CHLOE

- Balet Mauricea Ravela u koreografiji i režiji Staše Zurovca jedna je od najboljih ovogodišnjih baletnih predstava riječkog kazališta u kojem su Ravelovu harmonijom bogatu partituru odlično ostvarili Orkestar i Zbor HNK Ivana pl. Zajca.

• Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, petak 28. siječnja i subota 29. siječnja 19.30, 30 / 50 / 70 / 90 kn

ZADAR

JINX

- Nakon više od dvije godine od posljednjeg zadarskog koncerta ponovo okupljeni Jinxi izaći će pred publiku u Arsenalu kako bi predstavili novi album “Diksilend”, koji bend opisuje kao “glazbu za vrijeme prohibicije i depresije”.

• Arsenal, subota 29. siječnja, 50 / 60 kn

OSIJEK

DANI FRANCUSKOG FILMA

- U povodu 114. obljetnice društva frankofona i frankofila u Osijeku, Francuska alijansa Osijek u suradnji s Kinematografima Osijek i Lounge barom Lumiere organizira Dane francuskog filma. Romantična komedija “Promjena adrese” i dokumentarac “Nasip” na rasporedu su u petak, 28. siječnja, a triler “Sjekira” pogledajte u subotu 29. siječnja.

• kino Urania, petak 28. siječnja 18.30 / 20 sati i subota 29. siječnja 18 sati

MALA FLORAMYE

- Ivo Tijardović i njegova svevremena opereta “Mala Floramye” nakon 27 godina vraćaju se na osječku kazališnu scenu, točnije na daske Hrvatskog narodnog kazališta, gdje je postavlja redateljica Nina Kleflin.

• HNK, subota 29. siječnja 18 sati, 70 / 100 / 120 kn

SPLIT

NENO BELAN I FIUMENSI

- Veliki koncert Nene Belana i Fiumensa u povodu brucošijade Filozofskog fakulteta garantira dobru zabavu i romantičnu atmosferu.

• klub Vanilla, petak 28. siječnja 23.30, 40 / 50 kn

DJEVOJKA KOJA SE IGRALA VATROM

- U drugom nastavku popularne Milenijske trilogije, snimljene prema romanima Šveđanina Stiega Larssona, novinar Mikael Blomkvist otkriva potplaćenost i korumpiranost švedskih dužnosnika na vrlo visokim pozicijama, a istovremeno pokušava pronaći nestalu Lisbeth Salander.

• kinoteka Zlatna vrata, subota 29. siječnja 19 sati

KOPRIVNICA

39 STEPENICA

- Predstava po romanu škotskog autora Johna Buchana, temeljena na Hitchcockovoj filmskoj adaptaciji iz 1935., koprodukcija je virovitičkog kazališta, kazališta u Pečuhu, te Ludens teatra iz Koprivnice, a u sebi objedinjuje najbolje od filmskog, književnog i kazališnog žanra.

• Dom mladih Koprivnica, subota 29. siječnja 20 sati, 70 kn

Art ritam

Ana Opalić, U stvari...,

galerija Lang, Samobor, do 30. siječnja

Dubrovačka fotografkinja u prvom licu portretira jedan od najkompliciranijih odnosa - onaj kćeri i majke. Na Badnjak njih dvije same večeraju u restoranu, ne govore mnogo. Napetost se može rezati u zraku, a dodatno ju pojačava nasilna euforična blagdanska situacija s radija. Uz ovaj desetominutni video mogu se pogledati i umjetničini fotografski portreti majke.

Vlatka Horvat,

Kunsthall, Bergen, do 20. veljače

Naslovni rad izložbe osmosatni je performance: Vlatka Horvat, u crnoj haljini, nogu uronjenih u jezero neprestano razmješta stolice kako bi svojom umjetnošću iskazala ono što je najviše zanima, a to je koje sve promjene postoje u ljudskoj interakciji.

Vivian Maier, Blistaj, blistaj zvjezdice,

Hilaneh von Kories Gallery, Hamburg, do 28. travnja

Vivian Maier radila je u Chicagu kao dadilja i povremeno fotografirala. Tek je nedavno otkriven njezin nevjerojatni talent. Snimala je upečatljive fotografske prizore djece i sirotinje na ulicama 50-ih i 60-ih godina. Njezin rad ne zaostaje za onima Diane Arbus i Henri Cartier-Bressona. (Patricija Kiš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:33