SATIRIČNI TRILER O TALAČKOJ KRIZI

Vitez s 'Dopunskom nastavom', filmom od 3,2 milijuna kuna, ide u osvajanje Pule

U kina film stiže krajem ove ili početkom sljedeće godine, a glavnu ulogu oca glumi Milivoj Beader

Četiri godine nakon “Narodnog heroja Ljiljana Vidića”, potpuno pomaknute komedije, redatelj Ivan-Goran Vitez snimio je svoj novi dugometražni film “Dopunska nastava”. Sudeći po najavama, Vitez je zadržao tu svoju specifičnu pomaknutost, crni humor, iako je tematski, a isto tako i žanrovski ovaj film potpuno različit od “Vidića”.

Ogorčeni otac

Premijera ovog satiričnog trilera o talačkoj krizi u jednoj osnovnoj školi, rađenog u produkciji Interfilma, očekuje se na ovogodišnjem Pula Film Festivalu, a u kina bi trebao stići krajem ove ili početkom iduće godine. Prva klapa filma čiji je budžet 3, 2 milijuna kuna pala je 17. prosinca, a film o rastavljenom, ogorčenom ocu koji upada u školu s puškom u ruci, poklonom i tortom jer je njegovoj kćeri rođendan, sada je u fazi postprodukcije.

Glavnu ulogu tog sluđenog oca ima Milivoj Beader, a pored njega tu su i Anita Matić Delić (učiteljica), Željko Königsknecht (gradonačelnik), Janko Popović Volarić, Zlatko Burić Kićo, Filip Eldan, Đorđe Kukuljica, Darko Janeš, Zlatan Zuhrić Zuhra, Nađa Perišić Radović, Petra Vukelić, Ana Marija Percaić, Sanja Milardović, Davor Svedružić, Vili Matula, Ivica Zadro...

Tuga na snimanju

- Dio glumačkog casta bio je i Ivo Gregurević, no smrt ga je odnijela 1. siječnja. Svoj posljednji film nikada nije uspio završiti, a Vitez, koliko god se trudio, morao je ipak naći zamjenu za Gregurevića.

- Nije bilo druge, koliko god da nam je to svima teško palo, jer Ivo nije uspio snimiti ključne scene. Posljednju scenu odigrao je 30. prosinca, bila je to noćna scena, i nije bilo nikakve naznake što će uslijediti. Sve nas je to konsterniralo, no nije nam bilo druge - snimanje smo morali nastaviti. Morao sam ući u taj neki paralelni film, brzo se snaći, jer budžet nam nije bio veliki, a rokovi, jer smo koristili školske praznike, su nas pritiskali.

Gregurevićevu ulogu preuzeo je Zlatko Burić Kićo, a ja imam namjeru u odjavnoj špici filma staviti Ivinu scenu kao svojevrsni in memoriam, trag da je i on sudjelovao u ‘Dopunskoj nastavi’ - govori Vitez. Gregurevićev odlazak na cijelu ekipu ostavio je traga, a da nije bilo te nesreće, svi bi ovo snimanje zapamtili po dobru. Posebno Anita Matić Delić koja u filmu igra učiteljicu Zrinku.

Na praksi

- To mi je već drugi put da se moj lik u Vitezovu filmu zove Zrinka, jer se tako zvao i u ‘Šuma summarum’. Odmah smo se dogovorili da ću se tako zvati i u njegovom trećem filmu - smije se glumica koja je zbog uloge otišla na “praksu” u razred mlađeg sina Adriana, koji pohađa Osnovnu školu “Izidor Kršnjavi”, i njegove učiteljice Sanje Barišić.

- Ja sam u svom ‘razredu’ u filmu imala 17 učenika i nakon ovog iskustva mogu reći da još više cijenim učitelje i profesore. I da mi je drago što nisam poslušala svog tatu koji je želio da postanem učiteljica. Djeca su stvarno bila divna, talentirana, ali to su mališani između devet i deset godina koji ustaju u šest ujutro da bi stigli na set i naravno da ne mogu cijelo vrijeme ostati mirni. Pa koliko god da mi je bilo divno s njima, bilo je i naporno, jer ne mogu svi zadržati toliko dugo koncentraciju.

Ipak, bilo je to divno iskustvo, kako zbog ponovne suradnje s Vitezom i tom cijelom fenomenalnom ekipom, tako i zbog djece. A kako i ne bi kad mi je pred kraj snimanja prišla jedna od malih glumica, Tena, i rekla: ‘Vi nas tako dobro poučavate, trebali biste biti i učiteljica i glumica’ - rekla je Anita Matić Delić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 05:00