NOVITETI NA EKRANIMA

VIDEO: VELIKI VODIČ KROZ JESENSKU TV SHEMU Ovih 15 serija ne smijete nikako propustiti

Dok se kod nas tek slažu nove jesenske sheme (čast izuzecima), velike američke TV kuće već odavno imaju točan raspored svojih aduta za novu sezonu. Drugačije je donekle samo kad su u pitanju domaće serije, jer one se moraju naručiti i krenuti sa snimanjem najkasnije u ljeto. Od većih stranih “ulaganja”, HTV se može pohvaliti s HBO-ovom hit serijom “Igra prijestolja”. Nova TV ima novu sezonu “Lud, zbunjen, normalan”, a na RTL se vraća turska uspješnica “Sulejman Veličanstveni”.

Donosimo vam top novitete kako na domaćim, tako i na stranim ekranima, od kojih će se neke od njih bez sumnje kad-tad emitirati i kod nas, ovisno o uspjehu koji postignu.

Domaće

Tajne - RTL

Uz glumačku ekipu, najjači adut nove RTL-ove sapunice definitivno je njezin scenarist - hvaljeni autor Vlado Bulić i scenarist “Loze” i “Mamutice”. Bulić je osmislio priču, kojoj je, naravno, kao u svakoj soap operi, u središtu pozornosti ljubav dvoje mladih, a prati dvije obitelji i tri generacije, njihove tajne, intrige, spletke, neizostavne u tom žanru. RTL je angažirao i dobro poznata glumačka imena poput Ksenije Pajić, Filipa Juričića, Borisa Svrtana, Aleksandra Cvjetkovića, Mladena Čuture, a ulogu glavne junakinje povjerio je mladoj Makedonki Jeleni Jovanovoj, koja je imala ulogu u filmu Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda”.

‘Zora Dubrovačka’ - Nova TV

I nakon “Larina izbora” Jelena Veljača ostala je vjerna Dalmaciji. Ovaj put radnju nove sapunice smjestila je u Dubrovnik i devedesete godine, doba Domovinskog rata. U seriji glume Dragan Despot, Amar Bukvić, Vanessa Radman, Alen Liverić, Jelena Perčin, Ana Kvrgić, Mirna Medaković, Stefan Kapičić, a glavne uloge zaljubljenog mladog para dodijelili su nepoznatoj Barbari Barić i Boris Leru, bosanskohercegovačkom glumcu koji je također glumio “U zemlji krvi i meda”. Redatelj je iskusni Branko Ivanda.

Kriza - RTL

Najiščekivaniji serijski projekt ove sezone. Doduše, teško da ga se može nazvati baš domaćim, ali u konačnici to je nevažno. Ova humoristična serija ima dva jaka aduta - odličnog srpskog glumca Nikolu Koju i scenarista uspješnice “Lud, zbunjen, normalan” Feđu Isovića. Radnja serije, koja se snima u Sarajevu, pomalo podsjeća na “Dva i pol muškarca”, u središtu joj je odnos dvojice braće (jednog glumi Kojo, a drugog također izvrstan glumac Enis Bešlagić), a uz to je još puno toga isprepletenog, od rock grupe i hipohondara do tinejdžera.

Stella - Nova TV

Radi se o svojevrsnoj inačici serije “Glee”, koju je osmislila Jelena Veljača. Ovaj glazbeno-dramski spektakl od 15 epizoda trebao bi biti osvježenje s malih ekrana jer takvog formata dosad nije bilo kod nas. Priča prati sudionike talent showa “Stela” - Jasminu (Sementa Rajhard), koja pobjedom u showu želi platiti liječenje majci, te Laru (Vanda Winter), koja time želi steći majčinu ljubav. U žiriju su Gavran (Nebojša Glogovac), bivša plesačica Ela (Bojana Gregorić), redatelj Orsat (Stjepan Perić) i pjevačica (Petra Dugandžić).

Na terapiji - HTV

Rađena je prema licenci izuzetno uspješne izraelske serije “Be tipul”. Ovaj format otkupio i američki HBO, čija se verzija s Gabrielom Byrneom u glavnoj ulozi emitira već treću sezonu, a adaptirana je u 15 zemalja svijeta. Kod nas se adaptacije scenarija prihvatila Lada Kaštelan u suradnji s Pavlicom Bajsić, a koncept je na prvi pogled vrlo jednostavan - psihoterapeut, jedan pacijent s jednim problemom - jedna epizoda. I tako od ponedjeljka do petka. Za glavnu ulogu psihoterapeutaa Tomislava Vukova angažiran je splitski glumac Elvis Bošnjak, a glume i Ana Karić, Goran Bogdan, Leon Lučev, Dijana Vidušin, Iva Babić...

Strane

1. The Blacklist

Glavni adut još jedne u nizu kriminalističkih serija bez ikakve sumnje je karizmatični James Spader (“Seks, laži i videovrpce” te “Bostonsko pravo”). Spader glumi bivšeg agenta Raymonda “Reda” Reddingtona, jednog od najtraženijih bjegunaca s FBI-eve liste. Red se preda FBI-u s tvrdnjom da imaju isti interes - pohvatati opake kriminalce i teroriste. Spreman je surađivati samo pod jedinim uvjetom, da prije toga razgovara s Elizabeth Keen, FBI-evom profilerkom početnicom. Zahvaljujući njegovim informacijama, hvataju prve kriminalce, no to su samo prva imena s njegove crne liste. Premijera serije je 23. rujna na NBC-ju.

2. Almost Human

Radnja ove znanstveno-fantastične kriminalističke drame smještena je 35 godina u budućnost. Mjesto radnje - sjedište policije u Los Angelesu. Svaki detektiv ima partnera androida koji izgleda poput ljudskog bića. Oni detektivi koji imaju averziju prema robotima za kaznu dobivaju partnere androide koji imaju i emocije. Suluda priča, ali i ne čudi s obzirom na to da je njezin tvorac Joel J. H. Wyman, scenarist i jedan od izvršnih producenata ekscentrične i hvaljene serije “Fringe”. Ni glumački cast nije loš: Karl Urban, Lili Taylor, Mackenzie Crook... Seriju su producirali Bad Robot Productions i Warner Bros, a počinje na Foxu 4. studenog.

3. The Crazy Ones

Nakon pauze od čak 30 godina, Robin Williams pristao je na ozbiljniji televizijski angažman. Pokleknuo je što zbog recesije kada su u pitanju kvalitetni filmovi, što zbog činjenice da ovu humorističnu seriju potpisuje jedan od najuglednijih američkih autora: David E. Kelley. Radnja se odvija u Chicagu i prati živote zaposlenika reklamne agencije Roberts & Roberts. Na čelu tvrtke su Simon Roberts (Williams), uspješan, ali i potpuno nepredvidljiv genijalac, i njegova kći Sydney Roberts (Sarah Michelle Gellar), koja je daleko razumnija od oca, ali i vrlo ambiciozna u namjeri da stvori vlastito ime. Prva epizoda bit će emitirana na CBS-u 26. rujna.

4. Crisis

Autor Rand Ravich ovu akcijsku-triler seriju kreirao je za 20th Century Fox Television, a emitirat će je NBC vjerojatno početkom iduće godine. Serija starta kad za vrijeme školskog izleta učenici Ballard High Schoola, među kojima je i sin predsjednika SAD-a, postaju žrtve zasjede. Počinje nacionalna kriza, a agent tajne službe Marcus Finley nađe se u središtu, i to prvog dana na poslu. FBI-eva agentica Susie Dunn utvrdi da je među otetom djecom i njezina nećakinja Meg Fitch. Glavne uloge imaju Lance Gross, Rachael Taylor i Gillian Anderson.

5. Hostages

Dramska serija o liječnici koja treba operirati predsjednika SAD-a, no obitelj joj uzimaju za taoce odmetnuti FBI-evi agenti. Otmičari joj naređuju da ubije predsjednika kako bi spasila obitelj. Glume Toni Collette, Dylan McDermott, Tate Donovan, Quinn Shephard, Mateus Ward te drugi. Tvorci su joj Alon Aranya, Omri Givon i Rotem Shamir, a kreće na CBS-u 23. rujna.

6. About a Boy

Riječ je o komediji s jednom kamerom nastalnoj na istoimenoj noveli Nicka Hornbyja, koju je kao televizijski projekt postavio Jason Katims. Uglavnom, uspješni tekstopisac pjesama i neženja Will Freeman (David Walton) živi bezbrižnim životom u stilu velikog djeteta. Njegov savršeni svijet poremete samohrana majka Fiona (Minnie Driver) i njezin 11-godišnji sin Marcus (Benjamin Stockham), koji se dosele u stan nasuprot njegova. Ovu zanimljivu komediju NBC planira emitirati u kasnu jesen.

7. The Millers

Komedija situacije koju je kreirao Greg Garcia, autor niza TV sitcoma. Kada Nathan Miller, reporter lokalnih novina (Will Arnett), obavijesti svoje roditelje da se uskoro razvodi, njegov otac (Beau Bridges), inspiriran sinovljevim potezom, podiže tužbu i napušta njegovu majku i svoju suprugu (Margo Martindale) nakon 43 godine braka. To, naravno, neočekivano potpuno zakomplicira Nathanov život. Očekuje se da će serija krenuti 3. listopada na CBS-u.

8. Back in the Game

Humoristična serija s odličnim Jamesom Caanom i Maggie Lawson u glavnim ulogama, koja je ABC-jev adut za ovu jesen (počinje 25. rujna). Kreatori serije i izvršni producent su braća Mark i Robb Cullen. Bivša igračica all-star softballa, čija je uspješna karijera okončana nakon što je dobila sina i izgubila stipendiju, a leđa su joj okrenuli ništarija od supruga i njezin otuđeni otac, također bivši sportaš. Pilot-epizoda serije dobila je odlične reakcije publike.

9. The Last Ship

Adaptacija istoimene postapokaliptične SF novele Williama Brinkleyja iz 1988. upravo se snima, a mogla bi ubrzo na male ekrane. U glavnim su ulogama atraktivna Rhona Mitra, Adam Baldwin, Eric Dane i Michaela McManus. Posada razarača mora se sučiti s okrutnom stvarnišću kad pandemija ubije gotovo pola čovječanstva.

10. The Spoils of Babylon

Humorističnu mini seriju “The Spoils of Babylon” napisali su Emmyjima ovjenčani Matt Piedmont te Andrew Steele. Serija ima šest epizoda, a glavne zvijezde su Will Ferrell, Jessica Alba, Val Kilmer, Tobey Maguire, Haley Joel Osment, Michael Sheen, Tim Robbins, Steve Tom i Kristen Wiig. To je najzvjezdanija glumačka postava 2013., što i ne čudi s obzirom na to da je riječ o mini seriji. U emitiranje će vjerojatno krajem godine na IFC-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:46