POLIMAC PREPORUČUJE

VIDEO: SERIJA KAKVU JOŠ NISTE VIDJELI Naš filmski kritičar pogledao je 'The Boys', odmah je jasno zašto nije preporučljiva za one mlađe od 18

 Amazon Prime's The Boys / YOUTUBE
 

Hughie Campbell upravo se rastajao na ulici od svoje djevojke Robin. On je stajao na pločniku, a ona korak od njega na cesti, u namjeri da pređe na drugu stranu. Odjednom se začulo: “Vrooom!”, kao da je kraj njih prošao tornado i Hughieu su ostale samo Robinine ruke koje je čitavo vrijeme držao: njezino tijelo pretvorilo se u neprepoznatljivu krvavu masu.

Što se dogodilo?

Ispalo je da je ulicom projurio super junak A-Train, najbrži čovjek na svijetu, i nehotice samljeo Robin. Hughie je očajan, uništena je ljubav njegova života, a iz tvrtke Vought International, koja zastupa superjunake, ponudili su mu ček na 45 tisuća dolara na ime odštete za njegovu tragediju.

Istodobno, mlada Annie January, znana i kao Starlight, javlja se na audiciju da je prime u elitno društvo superjunaka “The Seven”. Nije sigurna da je prošla, zapravo i ne znamo koje su njezine super moći (osim što joj se oči povremeno zablistaju poput razornog lasera), ali kad joj jave da je zadovoljila, najsretnija je djevojka na svijetu. No, vrlo brzo će shvatiti da super junaci nisu božanstva kakvima ih prikazuju mediji. Kad uđe u Vought International dočeka je The Deep, zgodan momak koji se bolje osjeća u moru nego na kopnu, i poželi je upoznati s čarima oralnog seksa. Annie je zgrožena, no čim njezinu ljupku haljinicu odluče zamijeniti pripijenim trikoom koji ističe obline, shvaća da u “The Seven” imaju druge ciljeve osim spašavanja svijeta.

Te dvije zgode iz nove serije “The Boys” prema stripu Gartha Ennisa i Daricka Robertsona, koju na svojoj streaming usluzi nudi Amazon Prime, jasno predočavaju da to nije nikakva benigna zafrkancija sa superjunacima kakvu nude filmovi Marvela i DC Comicsa. Ovo je puno bliže “Deadpoolu” (bar nešto subverzivno od Marvela), koji je čisti antipod svojim kolegama. Uostalom, kad počnete gledati “The Boys”, odmah vas upozoravaju da je poželjno da imate više od 18 godina jer scena seksa i nasilja, golotinje, krvoliptanja i psovki ima u izobilju.

Ciljna publika kao da je to odmah shvatila, pa su na neformalnim top listama “The Boys” trenutačno na drugom mjestu popularnosti, odmah iza “Igre prijestolja”. Korisnici web portala www.imdb.com dali su joj visoku ocjenu 8,8 (od moguće desetke) te su je uvrstili na 54. mjesto najboljih serija svih vremena (budući da na njoj ima jako puno znanstveno-poučnih uradaka, realno su “The Boys” među 30 najboljih). U Amazonu su vrlo brzo shvatili kakav proizvod imaju na raspolaganju, odmah su naručili drugu sezonu koju bismo mogli gledati već u ljeto naredne godine, a budući da je u pitanju proizvod koji ironizira cjelokupan show business i kult celebrityja, prepustili su gledateljima i društvenim mrežama da ga reklamiraju kako je to primjereno.

“The Seven” su zbilja netipična družina, pogotovo njihov neformalni vođa Homelander (pravo ime mu je John). Njegove su moći naizgled neograničene, bljeskom očiju u stanju je zbrisati na stotine protivnika, no neka vas njegov besprijekoran imidž ne zavara. Štošta je u stanju napraviti kako bi bio što popularniji, u nekim scenama očito je da ima i predsjedničkih ambicija, a njegova veza s Kraljicom Maeve raspala se jer je ona prozrela proračunatu narav svog partnera. Uostalom, on je puno više vezan za Madelyn Stillwell (Elisabeth Shue, jedna od rijetkih poznatih glumica u seriji), potpredsjednicu Voight Internationala, vrhunsku spletkaricu kojoj je glavni cilj ugurati svoje superjunake u državne i vojne vrhove: kad bi ih poslali na Srednji istok, ili kuda već treba, oni bi u trenu obavili zadatke za koje nisu sposobni obični vojnici.

Njezini mezimci imaju i ozbiljne protivnike, to su naslovni junaci “The Boys” koji imaju jedan veliki problem - nemaju supermoći. Predvodi ih Billy Butcher (još jedno poznato ime, Karl Urban iz hvaljenog blockbustera “Dredd”), koji mrzi sve superjunake odreda, ponajviše Homelandera, smatrajući ga krivim za nestanak svoje supruge još prije sedam godina. Njegovoj se ekipi priključuje Hughie Campbell, isprva nevoljko, a kasnije sve predanije. Problem je u tome što je on u međuvremenu upoznao Annie, odnosno Starlight, djevojka mu se uistinu sviđa i prilično teško prihvaća Butcherove naredbe da je iskoristi po svaku cijenu. Što je još gore, i Annie se sviđa Hughie, iako ne sluti kakve su njegove prave namjere.

Štošta je upleteno u priču, na primjer, serum “Compound V” koji omogućava superjunacima da se izdvoje iznad običnih ljudi. Taj serum stjecajem okolnosti dospije i do arapskih terorista, pa kad i od tamo počnu dolaziti superjunaci, svjetskoj ravnoteži ne piše se dobro. Na sve to računa potpredsjednica Voight Internationala, koja namjerava profitirati upravo na takvom kaosu.

“The Boys” je serija kakvu još niste vidjeli, ne plaši se poigravati s krajnostima, lik koji je dotad bio čisti epizodist, na primjer šutljivi “ninja” Black Noir, odjednom dobije svojih pet minuta, pa shvatite da tu nema ni slučajnosti niti zapuštenih dramskih rukavaca.

U tom pogledu Eric Kripke, “showrunner” (osoba zadužena za dramske i sve druge niti pojedine sezone) “The Boysa” zaslužuje sve pohvale. On je već od početka milenija na holivudskoj sceni, ali ovo mu je prvi ovako veliki uspjeh. Imao je podršku neumoljivih satiričara Evana Goldberga i Setha Rogena (serija “Propovjednik”, filmovi “Intervju”, “To je kraj”, “Dobri dečki”), pa se u nekoliko epizoda pojavljuje i njihov omiljeni glumac Simon Pegg.

U drugoj sezoni očekuje nas nekoliko glumačkih prinova, među kojima je i Goran Višnjić: glumit će Alistaira Adanu, voditelja zagonetne crkve. Po svoj prilici ta će mu uloga odgovarati više od one u “Generalu” Antuna Vrdoljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:36