'BATMAN V SUPERMAN'

VIDEO: SCENARISTIČKI KRHAK I VIZUALNO PRETENCIOZAN Tko je sveupleten, trebao je to ispasti bolji film

 Promo

Warner Bros. i DC Comics nisu mogli odoljeti izazovu koji su im postavili Disney i Marvel: potonji su ekranizacijama stripova o superjunacima, osobito serijalom “Osvetnici” s efektnom plejadom njihovih glavnih aduta, zgrnuli milijarde dolara, dok su dotle prvi tu i tamo napravili poneki hit, iako raspolažu dvama najčuvenijim likovima na tom terenu - Batmanom i Supermanom. Pa dok je Christopher Nolan svojom trilogijom o Batmanu napravio sjajan posao, Superman nikako da opravda svoje ime. “Povratak Supermana” iz 2006. zaradio je samo 390 milijuna dolara bruto, što nije bilo bogznašto jer je koštao preko 200 milijuna, pa smo na nastavak morali čekati sve do 2013. kada je “Čovjek od čelika” s novim, vrlo dobrim glumcem u naslovnoj ulozi, Henryjem Cavillom, zgrnuo puno impresivnija 663 milijuna.

Ima li što logičnije nego da se ta dva supersnagatora združe u jednom filmu koji će biti najava za odgovor “Osvetnicima”, serijal “Liga pravde” u kojem će DC Comics ispucati što više svojih superjunaka. Već se “Batman v Superman: Zora pravednika” doima moćno, jer se u njemu pojavljuju ne samo naslovni protagonisti nego i superzlikovac Lex Luthor, pa i Diana Prince poznatija kao Wonder Woman, jedina superjunakinja koja je bez krzmanja primljena u dominantno muški svijet tih nadljudi.

Oko glumaca je bilo izvjesnih problema, Christian Bale, koji je igrao Batmana u Nolanovoj trilogiji, previše je sličio Cavillu pa su ga zamijenili Benom Affleckom: ništa strašno, jer glumac drvena lica dobar dio filma nastupa pod maskom Čovjeka šišmiša, tako da se nitko ne može buniti na njegov skroman izražajni raspon.

Za Lexa Luthora poslužila ih je inspiracija, odabrali su mladog Jesseja Eisenberga (u starim “Supermanima” tu je ulogu igrao Gene Hackman) pretvorivši ga u svojevrsnu inačicu Marka Zuckerberga, a glumac je zadatak obavio odlično i jedini se približio ideji serijala za mladu generaciju. Izraelska glumica Gal Gadot korektna je kao Wonder Woman u ono malo prostora što ga je dobila, Amy Adams uobičajeno je pouzdana kao neustrašiva novinarka Lois Lane, a ugodno je iznenađenje Jeremy Irons, koji je zamijenio Michaela Cainea u ulozi Batmanova sobara Alfreda: on, istina, po svojim postupcima više sliči Q-u iz serijala o Jamesu Bondu, ali to ne smeta.

Što tu ne štima? Ponajprije, polazna osnova priče da se Batman ljuti na Supermana jer je u “Čovjeku od čelika”, boreći se s generalom Zodom (izvrsni Michael Shannon), razorio pola Metropolisa. Kad već imate takva dva “macana”, udružite ih u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, kao što je slučaj u “Osvetnicima”, a ne gubite previše vremena na njihova uzajamna koškanja. Dakako da se to i ovdje dogodi, ali tek u posljednjoj trećini, kad je gledatelj već na rubu živaca. Da budemo pravedni, nije to krivnja scenarista Chrisa Terrija (napisao Affleckov Oscarom nagrađeni “Argo”) i Davida S. Goyera, stalnog Nolanova suradnika, nego stripova u kojima se njih dvojica već desetljećima sukobljavaju, no u nastupnom filmu taj su motiv zbilja trebali izbjeći.

Drugo, kada je scenaristički predložak razmjerno krhak, a vizualni prosede izrazito pretenciozan, u pitanju je popriličan nesklad. Zach Snyder na glasu je kao filmaš koji više drži do slike nego do priče (podsjetite se njegova razigranog fantastičnog trilera “Sucker Punch”), a kad je još imao podršku Christophera Nolana kao izvršnog producenta, valjda je mislio da mu je sve dozvoljeno, pa i biblijske reference u scenama koje se bave Supermanovim tegobama. Zaboravio je, međutim, da su Nolanove vizualne parade bile potpuno na mjestu u trilogiji o Batmanu jer je ta imala odlične scenarije, dok se ovdje Snyder svako malo sunovratio u manirizam.

Budući da se oko filma podigla velika marketinška halabuka, to vjerojatno neće smetati da prihodi - bar u početku - budu impresivni, međutim, bit će muke da se dosegnu rezultati “Osvetnika” (milijardu i pol dolara bruto po prva dva filma), što je očito bio cilj Warner Brosa i DC Comicsa. Franšize se, dakako, dotjeruju “u hodu”, vrlo često drugi film zna biti puno suvisliji od prvoga, što ovdje neće biti poseban problem jer do premijere prvog dijela “Lige pravde” ima još dvije i pol godine, a Batman će se u međuvremenu još pojaviti potkraj ljeta u “Odredu samoubojica”, međutim, šteta što je prvi korak franšize tako pogrešan. Tko je sve bio upleten u njegovo stvaranje, trebao je to ispasti puno bolji film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:52