POLIMAC PREPORUČUJE

VIDEO: RIVALSTVO FERRARIJA I FORDA U LE MANSU DOBILO UZBUDLJIVU EKRANIZACIJU Christian Bale briljira u nepredvidljivom filmu redatelja Jamesa Mangolda

 Image Capital Pictures / Film S
 

Automobilistička utrka 24 sata Le Mansa najstarija je aktivna automobilistička utrka izdržljivosti na svijetu. Prvi se puta vozila 1923. godine te se od tada do danas svake godine vozi na stazi "Circuit de la Sarthe" nedaleko od francuskog grada Le Mansa. Smatra se jednom od najprestižnijih automobilističkih utrka na svijetu, a nazivaju je još i Velikom nagradom izdržljivosti i učinkovitosti.

Za razliku od uobičajenih utrka gdje se pobjednikom proglašava onaj koji zadani broj krugova ili zadanu udaljenost prođe brže od svih konkurenata, pobjednikom utrke 24 sata Le Mansa proglašava se onaj automobil koji u 24 sata prevali najduži put, odnosno koji odveze najviše krugova.

Utrka s ovako bogatom poviješću prepuna je zanimljivih priča i rivalstava, kao što je ono između talijanskog proizvođača automobila Ferrarija i američkog Forda. Upravo se tim rivalstvom bavi film američkog redatelja Jamesa Mangolda "Izazivač: Le Mans '66" s Christianom Baleom i Mattom Damonom u glavnim ulogama.

"Izazivač: Le Mans '66" prati napore Forda da prekine dominaciju talijanskog proizvođača u Le Mansu. Rivalstvo ova dva giganta automobilizma u to je vrijeme bilo iznimno žestoko jer je Enzo Ferrari 1963. godine odbio Fordovu ponudu za kupovinom Ferrarija, koji se mučio s financijama. Ta odbijenica u filmu Fordu posluži kao motivacija za pojačavanje napora u pripremama za naredne utrke. Kako bi izvolijevali pobjedu nad ljutim rivalom Henry Ford II. (Tracy Letts) zadatak povjeri američkom dizajneru automobila Carrollu Shelbyju (Matt Damon), koji pak za volanom Forda koji će se suprotstaviti Ferrariju želi vidjeti britanskog vozača i veterana Drugog svjetskog rata Kena Milesa (Christian Bale). Kako to obično biva, vodstvu Forda taj se izbor vozača ne sviđa jer je Miles na glasu kao osoba teške naravi.

Rivalstvo Forda i Ferrarija na stazi u Le Mansu ispričano je u knjizi "Go Like Hell: Ford, Ferrari, and Their Battle for Speed and Glory at Le Mans" A.J.-ja Baimea te u dokumentarnom filmu "24-satni rat" Adama Carolle i Natea Adamsa.

Što priči o sukobu ovih slavnih automobilističkih imena donosi "Izazivač: Le Mans '66." pogledajte u novoj epizodi serijala Polimac preporučuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:48