POLIMAC PREPORUČUJE

VIDEO: 'NAPRIJED' JE ZABAVAN, IAKO SE OSLANJA NA KLIŠEJE Priča, inspirana životom redatelja, velika je pohvala obitelji, što je Pixarov zaštitni znak

 Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
 

Inspiriran stvarnim životom redatelja Dana Scanlona, "Naprijed" prati napore dva brata vilenjaka koji zahvaljujući tajanstvenom poklonu dobiju priliku provesti 24 sata s pokojnim ocem.

Scanlonov otac preminuo je kada je on imao samo godinu dana, a ideju za film dobio je kada mu je kao odrasloj osobi rođak dao audio kazetu s kratkom snimkom očeva glasa. Scanlon je u priču "Naprijed" uvrstio fantastične elemente i smjestio je u svijet u kojemu obitavaju magična bića poput kentaura.

Poput većine Pixarovih radova, i ovaj je velika pohvala obitelji, braća vilenjaci se na urnebesnom putovanju združuju, a majka im pomaže u najodlučnijim trenucima, s novom prijateljicom koju je stekla u potrazi za sinovima.

Kako li je onda film koji nije nezanimljiv i koji pritom još nosi Pixarovo ime, maltene sinonim za kvalitetu, podbacio u kinima? Istina, koronavirus ga je usporio, međutim to nije jedini problem filma. Mnogi prstom upiru u odlazak Johna Lassetera s mjesta direktora Pixara.

Lasseter je režirao neke od najvećih Pixarovih uspješnica poput "Priče o igračkama" i "Automobila" te kasnije kao direktor filmskog studija nadgledao snimanja klasika moderne animacije kao što su, između ostalih, "WALL-E", "Ratatouille", "Up", "Monsters, Inc." i "Finding Nemo".

Lasseterov spori odlazak iz Pixara počeo je u studenom 2017. godine kada je optužen za seksualno neprimjereno ponašanje te zbog toga uzeo šestomjesečni dopust. Vlasnik Pixara Disney odlučio je da će Lasseter na kraju 2018. godine napustiti tvrtku.

Ta kriza u Pixaru poklapa se s razvojem filma "Naprijed" koji je najavljen u srpnju 2017. godine.

U novoj epizodi serijala Polimac preporučuje pogledajte kako se Pixar snalazi otkad ih je zbog optužbi za seksualno neprimjereno ponašanje napustio glavni kreativac John Lasseter i zašto je "Naprijed" ipak korak unatrag:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:32