JOHNNY DEPP

VIDEO: JURICA PAVIČIĆ Iza SF treša 'Uzvišenost' krije gotovo pa viktorijanski film

 YouTube
Ovaj put "HAL" ne nadzire svemirski brod - nego čitav svijet

U kamenu-međašu suvremenog SF-a, filmu “Odiseja u svemiru”, ljudski junaci nađu se kao taoci u svemirskom brodu koji kontrolira svemoćno računalo HAL. U filmu “Transcedence” Wallyja Pfistera također imamo ljude koji su u vlasti kompjutora. Samo, ovaj put “HAL” ne nadzire svemirski brod - nego čitav svijet.

Junak “Uzvišenosti” je specijalist za umjetnu inteligenciju Caster ( Johnny Depp) kojeg nakon jedne konferencije polonijem otruje vjerski fundamentalist. Dok Caster umire, njegova supruga Evelyn ( Rebecca Hall) aplouda njegov um u računalo. Onog časa kad dospije na internet, mrtvi Caster, sad pretvoren u program, počne kontrolirati burzu i informacije. Što je najgore po Evelyn, sveprisutni muž/program počinje kontrolirati i nju.

Kad ga je Pfister konačno proizveo, film se pretvorio u priličan financijski debakl. Vjerojatni razlog za to je krajnje neuvjerljiv finale u kojem softverski Caster kontrolira čak i - pijesak i kišu? Iza SF treša, “Uzvišenost” krije gotovo pa viktorijanski film o ženi zatočenoj u jezivom dvorcu, tvorevini mrtvog muža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:04