‘TKO NAVIJA ZVIZDE‘

Večeras HRT prikazuje dokumentarac o životu legendarnog Ljube Stipišića Delmate, o svom ocu govori i Gibonni

Tko navija zvizde/dokumentarni film

 Promo
Nepoznate detalje i zanimljivosti o velikom maestru u filmu nam otkrivaju obitelj, prijatelji i suradnici

Večeras će se na HTV1 s početkom u 20.10 sati premijerno prikazati dokumentarni film o životu legendarnog Ljube Stipišića Delmate, pod nazivom "Tko navija zvizde". Dobitnik Porina za životno djelo kao i mnogih drugih važnih nagrada, melograf, aranžer, skladatelj, pjesnik, dirigent, autor mnogih zbirki narodnih napjeva i književnih djela, slikar, osnivač i voditelj brojnih dalmatinskih klapa ostavio je dubok trag u hrvatskoj kulturi.

Ljubo Stipišić još se kao dijete zaljubio u glazbu, a posvetio joj je cijeli svoj život. Obitelj Stipišić potječe iz Vrbanja na otoku Hvaru. Iz tog kraja je čuvena procesija Za križen koja se već stotinama godina odvija na Veliki četvrtak prije Uskrsa. Usporedna radnja u filmu je upravo ta, slikovita i cjelonoćna procesija iz koje je Delmata uvelike crpio svoje glazbene i duhovne inspiracije.

Nepoznate detalje i zanimljivosti o velikom maestru u filmu nam otkrivaju obitelj, prijatelji i suradnici: supruga Nataša, sin Zlatan Stipišić Gibonni, sestra Olesija Visković, rođak Ivo Stipišić, slikar Josip Botteri Dini, zborist Bojan Pogrmilović, filozof Daniel Miščin i psihijatrica Vesna Šendula Jengić.

- Iza ovog djela je sedam intenzivnih godina rada, intenzivnih u smislu propitkivanja. Film je direktan, iz usta njegovih najbližih suradnika, a zapravo je to priča o svakom čovjeku koji se posvetio umjetnosti - rekao je Matko Petrić, scenarist i redatelj filma. Snimatelj je Boris Poljak, a producentica Nina Bočvarov za Unison.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:55